Subventii

Subventii UE pentru partidele NATIONALISTE

autor: FrontPress 06.03.2012
Mai multe organizaţii stângiste şi jurnalişti alarmişti au criticat o decizie a Parlamentului European de a acorda anul acesta pentru prima oară subvenţii de aproape 290.000 de euro unei alianţe formate din 13 partide populiste, eurosceptice şi naţionaliste. Alianţa Europeană a Mişcărilor Naţionale (EANM), din care fac parte radicalii francezi de la Frontul Naţional, maghiarii de la Jobbik sau cei din Partidul Naţional Britanic, va primi aceşti bani la fel ca orice alt grup politic similar din Parlamentul European.
Deşi toate aceste formaţiuni au fost alese democratic şi reprezintă o  parte importantă din locuitorii Europei, până în prezent nu au putut beneficia de subvenţiile destinate cheltuielilor curente şi de care se bucură toate celelalte partide de sistem.
Regulamentul UE a stabilit mai multe condiţii pentru acordarea de fonduri grupurilor parlamentare. Printre acestea se numără de exemplu necesitatea unui minim de 25 de membri din cel puţin şapte state. În prezent EANM are doar 8 parlamentari (3 maghiari, 3 francezi şi 2 britanici), dar oficialii UE au decis că “au fost îndeplinite condiţiile generale de eligibilitate”.
Decizia de acordare de subvenţii partidelor naţionaliste a fost aspru criticată de mai mulţi politicieni de stânga, precum laburistul britanic  Claude Moraes. “Este o săptămână ruşinoasă pentru democraţia Europei. Să sperăm că acesta va fi un strigăt de adunare pentru toţi antifasciştii din Uniunea Europeană, pentru a strânge rândurile şi pentru a stopa extrema dreaptă”, a declarat politicianul, născut din părinţi indieni.
Alianţa Europeană a Mişcărilor Naţionale a fost creată la Budapesta în octombrie 2009 iar printre fondatori se numără Frontul Naţional (Belgia), Frontul Naţional (Franţa), Jobbik (Ungaria), Flamura Tricoloră (Italia), Partidul Naţional Renovator (Portugalia), Mişcarea Socială Republicană (Spania), Naţional-Democraţii (Suedia), Svoboda (Ucraina) şi Partidul Naţional Britanic (Marea Britanie). Sursa: FrontPress.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu