Divina Comedie suspectata !!!

“Divina Comedie” suspectata de rasism, antisemitism, islamofobie si homofobie

autor: FrontPress 18.03.2012

Divina Comedie” a lui Dante Alighieri ar putea fi eliminată din programul școlar din Italia, deoarece textul ar conține afirmații “antisemite, islamofobe și rasiste”. La o astfel de concluzie au ajuns cercetătorii și experții din cadrul organizației Gherush92, care oferă consultanță Consiliului Economic și Social al ONU și realizează în peninsulă proiecte legate de dezvoltarea educației și apărării drepturilor omului.
“Am vrea ca Divina Comedie să fie eliminată din programele școlare sau cel puțin să se ofere comentarii și explicații ale textului”, a declarat președintele organizației, Valentina Sereni. Atenție deosebită au atras cântările XXXIV, XXIII, XXVIII, XIV ale poemului scris de Dante, considerat perla literaturii italiene.
Astfel, de pildă, în cântul XXVIII sunt descrise chinurile groaznice la care sunt supuși cei care provoacă conflicte politice, religioase și familiale. În opinia specialiștilor, prorocul islamic Mahomed este prezentat ca un provocator de conflicte iar islamul ca o erezie. Pe lângă aceasta, chipul lui Mahomed, care în poem este schingiuit pentru păcatele sale, jignește sentimentele religioase ale musulmanilor.
“În descrierea lui Mahomed sunt utilizate cuvinte vulgare iar chipurile descrise sunt atât de oribile încât la traducerea Divinei Comedii în limba arabă filologul Hasan Osman a omis aceste rânduri, considerându-le criminale”, a declarat Sereni.
“Nu ne pronunțăm pentru instituirea cenzurii, dar am dori recunoașterea caracterului rasist, islamofob și antisemit a unor pasaje din Divina Comedie. Arta constă din forme și conținut și chiar dacă s-ar recunoaște că în Divina Comedie există diverse niveluri de interpretare, simbolic, metaforic, iconografic și estetic, acestea un pot anula partea textuală a creației, în care sunt prezente exprimări jignitoare”, a explicat președintele Gherush92.
Experții evidențiază că există norme și convenții internaționale care apără diversitatea culturală și condamnă discriminarea, ura și violența în relația cu minoritățile rasiale, etnice, religioase și sexuale. Iată de ce Gherush92 încearcă să convingă factorii de decizie că Divina Comedie conține unele momente problematice, care necesită o analiză profundă. De pe Antimedia
http://teodorapetrescu.blogspot.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu