Perfectionism..

-”Văd că tot ce este desăvârşit are margini” (Psalmul 119:96)”-

Standardele înalte şi atenţia pentru detalii sunt lăudabile; ele arată că te mândreşti cu munca ta. Totuşi, anumiţi perfecţionişti au o abordare de tipul totul sau nimic, găsind defecte şi fiind obsedaţi de faptul că puteau face mai bine. Cazul nostru este următorul: după ce a rostit unul din cele mai memorabile discursuri din istorie, Abraham Lincoln îşi descrie discursul de la Gettysburg drept “un eşec categoric”. Perfecţioniştii văd oportunităţi să facă bine, dar şi drept oportunităţi de a eşua, deci chiar şi când îşi ating ţelul nu au sentimentul împlinirii. Nici unul din­tre noi nu va atinge perfecţiunea în această parte a veşniciei, Suntem cu toţii imperfecţi; obişnuieşte-te cu ideea! “Cunoaştem doar în parte” (1 Corinteni 13:9). Aşadar:

1) Ingăduie-ţi să mai greşeşti pentru a reuşi. Henry Ford a spus: “Eşecul este numai o oportunitate de a începe iarăşi cu mai multă pricepere”.

2) Deşi la început nu poţi excela, nu-ţi fie teamă să încerci. Nu vei obţine rezultate perfecte, vei putea înţelege că uneori “mediu” înseamnă progres.

3) Înveseleşte-te. Iartă-te şi extinde-ţi atitudinea şi faţă de ceilalţi. Emerson a spus: “O consecvenţă prostească este sperietoarea minţilor mărunte”.

4) Nu te poticni în detalii. Stabileşte-ţi o limită de timp; spune: “Voi acorda acestui lucru treizeci de minute”. Un bine-cunoscut consilier spune: “Trebuie să ai aşteptări rezonabile … fă tot ce poţi şi încurajează-i pe ceilalţi să facă la fel. Defectele şi imperfecţiunile îţi determină unicitatea. Eliberează-le. Îmbrăţişează-le … eşti uman … Dumnezeu te-a făcut aşa”. Adevărul este că Dumnezeu nu ne judecă greşelile la fel de aspru pre­cum o facem noi. El “îşi aduce aminte că suntem ţărână” (Psalmul 103:14).

Dacă fiecare cititor ar dona la Fundaţia SEER suma pe care o cheltueiesc pe 2L de suc bun, am avea suficiente fonduri să tipărim Cuvântul lui Dumnezeu pentru astăzi într-un an.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu