Interventia jandarmilor nejustificata

Asociatia Suporterilor Romani: Interventia jandarmilor la mitingul din Piata Victoriei a fost nejustificata

autor: Ursu 25.03.2012
Asociaţia Suporterilor Români a calificat drept “abuziv” şi “nejustificat” modul în care au intervenit jandarmii la mitingul de sâmbătă, din Piaţa Victoriei, precizând, într-un comunicat remis agenţiei Mediafax, că forţele de ordine au refuzat “cu îndârjire” dialogul cu fanii.
“Ca urmare a celor întâmplate în cursul zilei de 24 martie 2012, în Piaţa Victoriei cu ocazia mitingului organizat de către suporterii Universităţii Craiova alături de care au solidarizat şi membri ai galeriilor Dinamo, Steaua, Rapid, Petrolul, Oţelul Galaţi, etc, şi după care reprezentaţii jandarmeriei prin vocea purtătorilor de cuvânt au afirmat că «violenţele» au fost pornite din tabăra suporterilor şi că mai multe torţe au fost aruncate în forţele de ordine şi altele pe carosabil (conform domnului Georgian Enache, purtător de cuvânt al Jandarmeriei ), ASR doreşte să facă următoarele precizări: Din relatările suporterilor olteni sau ploieşteni, am aflat că drumul lor a fost unul cu peripeţii, încă de la plecare, şi culminând cu intrarea în Bucureşti, unde au fost jigniţi, provocaţi şi intimidaţi de către forţele jandarmeriei. În Piaţa Victoriei, totul decurgea normal, chiar dacă unele scandări sporadice nu corespundeau normelor bunelor maniere, simplii trecători se opreau şi aplaudau prezenţa noastră acolo, şi unii chiar au intrat în acel perimetru solidarizând. Nu s-au aprins torţe nici măcar una, o singură fumigenă albastră a fost aprinsă în mijlocul suporterilor şi în perimetrul rezervat, dar stinsă în mai puţin de un minut, nu au existat banere cu trimitere la ură rasială, nu au existat banere cu conţinut sexual explicit, nu au existat pietre sau beţe aruncate înspre jandarmi, şi totuşi au existat: gaze, pulane pe spinare, arestări şi tratamente inumane din partea jandarmeriei”, se arată în comunicatul ASR.
În comunicat se menţionează că jandarmii au provocat “haos”. “De ce a trebuit un pluton de jandarmi înarmat până în dinţi să intre prin spatele nostru că nişte hoţi şi să provoace acel haos? De ce nu au vrut să dialogheze cu noi cei care am alergat în faţa lor, rugându-i să ne lase pe noi să îi facem pe cei care spuneau dumnealor, consumă o bere, să renunţe la acea bere? De ce în momentul în care au văzut că doar patru oameni erau în faţa lor, restul retrăgându-se la îndemnurile noastre, au folosit buteliile de gaz? De ce după primul jet de gaze, au mai dat şi altele? De ce au hingherit oamenii pe străzi, i-au călcat în picioare şi i-au dus la secţiile de poliţie, unde tratamentul de tortură a continuat? De ce opreau abuziv oamenii pe stradă şi ca bonus le mai aplicau câte un bocanc pe tibie? Oare doar pentru simplul fapt că manifestarea nu decurgea cum doreau dumnealor şi trebuia fabricat imediat un incident?”, adaugă ASR.
Asociaţia Suporterilor Români prezintă şi “trei supoziţii” legate de ceea ce s-a întâmplat sâmbătă: “1. Mitingul era autorizat, aşadar există un responsabil pentru desfăşurarea acestei manifestări, iar în cazul unei abateri putea fi tras la răspundere conform legii în vigoare; 2. Motivul acţiunii jandarmeriei a fost consumarea de băuturi alcoolice la o manifestare publică, de către un grup de patru persoane, dar nu au specificat că acele patru persoane stăteau jos pe iarbă consumând acele beri, nederanjând pe nimeni; 3. Modul de acţionare a fost unul cu un scop precis şi abuziv, efectul fiind unul dorit de către dumnealor, escaladarea violenţei. Au refuzat dialogul, pentru că nu doreau încă o palmă din partea “huliganilor” paşnici”.
ASR precizează că abuzurile nu trebuie acoperite. “Nu pozăm în îngeraşi, dar să spunem lucrurilor pe nume şi să nu mai acoperim aceste abuzuri. Nimic din ceea ce se întâmplă acolo nu lasă senzaţia că vreun act de violenţă ar fi posibil. Intervenţia jandarmilor a fost una nejustificată, ba chiar comandată am putea spune, din cauza faptului că au refuzat cu îndârjire dialogul cerut de noi, în aplanarea acelui incident invocat de dumnealor. Prin aceste metode nu doar că nu o să ne opriţi, dar ne îndârjiţi şi mai tare să luptăm pentru drepturile noastre ale românilor”, concluzionează asociaţia suporterilor.
Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache, a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că 37 de persoane au fost reţinute la mitingul din Piaţa Victoriei al suporterilor Universităţii Craiova, la care au participat şi fani ai echipelor bucureştene. “La mitingul din Piaţa Victoriei, la care au participat aproximativ 300 de suporteri ai mai multor formaţii, care a fost însă organizat de suporterii Universităţii Craiova, au fost reţinute 37 de persoane, care au fost conduse la secţiile de poliţie 2 şi 4, pentru verificări şi aplicarea sancţiunilor contravenţionale. Pentru instigarea la violenţă şi tulburarea ordinii publice ei riscă sancţiuni cuprinse între 500 şi 5000 de lei”, a spus Georgian Enache.
Suporterii au fost reţinuţi în urma unor incidente în timpul mitingului ce a început la ora 16.00 în Piaţa Victoriei. Fanii au afişat mai multe bannere: “Craiova noastră niciodată nu o să ştii cât de mult te iubim şi te purtăm în suflet”, “Ştiinţa va muri când noi nu vom mai fi”, “Mititelu groparul Craiovei”, “Fotbalul românesc fără dictatori naţiunea aşteaptă”, “Mititelu un sărac mincinos ne-a distrus”, “Nu cedăm şi drept dovadă ne mutăm peluza-n stradă”, “Naşule fă-ţi bagajul şi să cobori, ultimul mandat e adus de procurorii”, “Mitică, pensia să-ţi fie pe adresa de la puşcărie”, “Sandu şi Dragomir la ospiciu, Mititelu femeia lor de serviciu”. De asemenea, ei au scandat: “De Legea 4 nu ne e frică să-ţi dăm la … Mitică de la Ligă”, “Mitică la puşcărie”, “Ştiinţa nu moare”, “Pleacă brutare”, “Mircea Sandu eşti o mizerie”, “Pe Sandu şi Dragomir să-i vedem la cimitir”, “România stat poliţienesc”, “Ole ola refuzăm dictatura”, “Toată lumea ştie, ne conduce SIE”, “O dorinţă sinceră, România liberă”, “Cea mai proastă loterie este la Jandarmerie”.
La 45 de minute după ce a început mitingul autorizat, pe care fanii Craiovei îl anunţaseră ca fiind paşnic, un suporter al Universităţii a fost evacuat din rândul celorlalţi participanţi. Imediat s-a creat o ambuscadă, iar după câteva îmbrânceli între forţele de ordine şi suporteri, jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene şi i-au dispersat pe majoritatea fanilor din Piaţa Victoriei. Mai mulţi fani au fost reţinuţi şi urcaţi în dubele Jandarmeriei. După aproximativ un sfert de oră, în Piaţa Victoriei au revenit aproximativ 100 de suporteri, care au continuat protestul. Unul dintre cei reţinuţi este fiul ofiţerului de presă al Universităţii Craiova Vicenţiu Neagoe, Vlad. Acesta a fost bătut de jandarmi, tras de păr în drum spre dubă şi i s-au pus cătuşele.
În Piaţa Victoriei au fost aduse după scurt timp patru autocare cu care fanii Universităţii au venit de la Craiova, iar o parte dintre ei s-au urcat în ele. Alţi suporteri au plecat să protesteze în Piaţa Universităţii, unde s-au aflat fani ai Universităţii Craiova, Rapid, Dinamo şi Steaua.
Suporterii au protestat faţă de dezafilierea Universităţii Craiova şi faţă de Legea 4 (legea privind prevenirea şi combaterea violenţei pe stadioane). De pe Mediafax
http://odorica.blogspot.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu