MIORITICA

(BE)KALI YUGA MIORITICA (VIDEO)

autor: FrontPress 26.03.2012
Imagini realizate de jurnalista Lidia Mitchievici şi difuzate de România TV 
În sfârșit a apărut și un clip vintage cu nea Gigi, acest Tamagotchi indispensabil pentru întreținerea entuziasmului cotidian al fiecărui oligofren latent, care, nu-i așa, ce să facă în plicticoasele hiaturi de timp liber între muncă-șpriț-manele-fotbal, decât să comenteze gesturile și cuvintele gânditorului din Pipera.
Poate că în esență acest om este absolut benign, dar transformarea lui disperată și cu orice ocazie într-un simbol național de proporții caragielești denotă reducerea până la zero a oricăror standarde ale normalității.
Extazul pe care îl produce orice onomatopee exclamată de Gigi Becali, lingușirea cu care este înconjurat de hienele mieroase din presă, umilința pe care sunt dispuși s-o îndure așa-zișii presari de dragul unor fărâme de rating, hohotele de râs pe care le stârnește în orice situație, milogeala națională care se declanșează cu ocazia aparițiilor sale publice – sunt chestii care subminează profund demnitatea acestei țări, reduse uneori la stadiul de aplaudac tâmp în fața unui vodevil dadaist involuntar.
De fapt, a devenit proverbial și masochismul tuturor celor care se angajează la Steaua, îmbătați probabil de gloria apusă din perioada comunistă a acestui club și de mirajul fatamorganic al performanțelor tot mai puțin probabile.
În fine, cocalarismul ridicat la rang de artă, bișnița și specula la rang de virtute, înjurătura și vrăjeala perversă la rang de standard conversațional – aceasta e contribuția presei de sport din România la cultură, prin promovarea isterică a unui personaj banalisim în esența lui. În alte condiții și în alt dozaj media personaje de genul lui nea Gigi ar putea stârni simpatie, dar obsesiile posturilor de televiziune și ale ziarelor de sport depășesc orice limită a suportabilității.
Ne așteptăm ca după episodul din 1990 să apară și alte filmulețe cu highlanderul mioritic, poate alături de Charlie Chaplin într-o filmare de la începutul secolului, într-un tablou al lui Grigorescu, într-o baladă populară haiducească sau, de ce nu, într-o imagine alături de Mihai Viteazu în finala Ligii Campionilor din mlaștinile Neajlovului. De Goran Mrakici – FrontPress.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu