Betonul inteligent

IRANIENII au creat ”betonul inteligent”, material ideal pentru constructia de buncare

autor: FrontPress 14.03.2012
Deşi a fost dezvoltat în scopuri civile, noul material va avea şi utilizări militare: autorităţile spun că noul material va fi mai dificil, dacă nu chiar imposibil de penetrat de bombele americane.
Iranul este o zonă cu activitate seismică ridicată, fapt care a determinat ca aici să fie dezvoltate unele dintre cele mai rezistente materiale de construcţie din lume.
Unul dintre acestea este UHPC (Ultra high performace concrete – betonul cu performanţe ultra înalte), un beton care, pe lângă componentele normale, ciment şi nisip, conţine şi pulberi de cuarţ pur şi alte materiale. Datorită compoziţiei sale, UHPC poate suporta forţe de compresiune sau şocuri mult mai mari decât Ductal, cel mai rezistent beton din lume, comercializat de Franţa.
Pe lânga utilizarea sa la construcţia de diguri sau canale, UHPC a intrat imediat în atenţia responsabililor militari, care au decis că acest material este ideal pentru construcţia de buncăre şi adăposturi militare.
Pentru a ne da seama de rezistenţa acestui material, este suficient să amintim că americanii au rămas surprinşi în timpul Războiului din Golf (1991) atunci când au gasit buncăre irakiene ramase intacte după ce asupra lor fuseseră lansate bombe de o tonă.
În ceea ce priveşte eventualul atac al americanilor împotriva facilităţilor nucleare ale Iranului, Leon Panetta, secretarul american al Apărării, a avertizat recent că ultima generaţie de bombe anti-buncăr, MOP (Massive Ordnance Penetrator), ar trebui perfecţionate pentru a putea ”sparge” betonul ”inteligent” iranian. De pe Apropo.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu