Culoarea rosie ????

De ce iubesc comunistii culoarea rosie?

autor: FrontPress 22.03.2012
Rosul este culoarea comunistilor. Acest lucru se stie demult, dar probabil ca nu multa lume cunoaste cum s-a ajuns ca aceasta culoare sa fie simbolul doctrinei comuniste.
Rosul este culoarea revolutiei. In timpul cresterii influentei iacobinilor, dupa revolutia franceza, stegurile rosii au fost arborate pentru a semnifica democratia.
“Moda” franceza s-a raspandit apoi in Germania, Danemarca, Italia, Austria si Polonia, explica Slate.
Dupa 1848 a fost publicat Manifestul comunist, iar adeptii sai au folosit tot culoarea rosie, pentru a-l promova.
Steagul rosu nu a fost intotdeauna simbolul revolutiei. Initial, era folosit drept semnal de urgenta pentru instaurarea legii martiale. In 1791, regele Ludovic al XVI-lea a primit steagul rosu, cu putin timp inainte de a dispune masuri speciale.
In “Poveste despre doua orase”, Charles Dickens a descris momentul in care “o multime agitata flutura steaguri rosii, clamand ca tara este in primejdie”.
Primul regim de tip comunist care a instaurat culoarea rosie a fost Comuna din Paris, revolutionarii fluturand steagul rosu in locul drapelului francez. Politia a interzis ulterior folosirea altor simboluri decat cele nationale, drept care culoarea rosie “a luat o pauza”.
Odata cu Revolutia Bolsevica, in 1917, si cresterea Armatei Rosii, culoarea a devenit un fenomen global. Italia a experimentat folosind-o incepand din 1919. In Statele Unite, fenomenul a fost invers.
Prin anii ’50, teama de socialism era atat de mare incat echipa de baseball Cincinatti Reds si-a schimbat numele in Cincinatti Redleg, pentru a evita orice confuzie.
In istoria moderna, lucrurile s-au mai schimbat. Liberalii din Marea Britanie folosesc aceasta culoare, iar americanii nu se mai tem de ea.
Republicanii de peste Ocean folosesc culoarea rosie, in timp ce democratii si-au ales-o pe cea albastra, dar aceste lucruri au fost stabilite abia la alegerile din 2000. De Madalina Mitan – Ziare.com
http://teodorapetrescu.blogspot.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu