UNIREA


Autor: Răzvan Cătălin Guțiu – ND Sibiu
Victoria de la 24 ianuarie 1859, cunoscuta si ca Unirea Principatelor Romane sau Mica Unire, este o suma a milioane de fapte eroice care alcatuiesc istoria noastra milenara, cronica timpului prezinta continuitatea prezentului prin sfera trecutului.
Astfel, realizarea unirii celor doua tari Romane este rezultatul luptei de emancipare nationala a romanilor, de constiinta unitatii de neam si limba. Cronicile acelor vremuri consemneaza unirea Moldovei cu Muntenia ca o victorie a dorintei existentei si prezenta spiritului de solidaritate a romanilor precum si o conjuncture externa favorabila.
Generatia pasoptista a contribuit essential la trezirea spiritului national si a scos in evidenta necesitatea unirii fratilor sub acelasi steag si in acelasi spatiu milenar romanesc. Marile personalitati care nu au precupetit nici un efort in faurirea tarii au fost Mihail Kogalniceanu, Vasile Alecsandri, I Heliade – Radulescu, Gheorghe Asachi, Alecu Russo, Costachi Negri, Constantin Negruzzi, Grigore Alexandrescu, Nicolae Balcescu, Al. Donici, C. Stamati; nu trebuie uitate nici personalitatile feminine, “Doamnele Unirii” – Hermiona Asachi, Maria Roseti si Elena Cuza “Doamna”.
Totusi, personalitatea care a dominat a fost cea a lui Al. I. Cuza. Alexandru Ioan Cuza III s-a nascut la Husi in 20 martie 1820 si a trecut in oastea ingerilor neamului in 15 mai 1873 in exil la Heidelberg, a fost domn al Principatelor Unite ale Romaniei intre 1859 si 1866.
Prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza a fost realizata prima etapa in ceea ce va fi Romania Mare de la 1 Decembrie 1918, adica unirea tuturor romanilor in interiorul aceluiasi stat – marele vis incepand cu Burebista, Mihai Voievod Viteazu, continuand cu Ferdinand Intregitorul si cu nepotii nostri ce se vor sa vina.
Unirea trebuie sa ramana acelasi deziderat si azi pentru romanii de pe ambele maluri ale Prutului si Dunarii. Suntem obligati si intariti de luptele de veacuri sa ne pastram vointa de integritate. Sfanta flacara a Unirii va arde atat timp cat constiinta va fi treaza, dorinta si spiritul de actiune neobosit.
“Unirea este singura stare politica ce poate sa asigure viitorul nostru si sa ne permita a da tarii organizarea ce o asteapta de atat de mult timp.” – Alexandru Ioan Cuza
http://blog.nouadreapta.org/ 
http://odorica.blogspot.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu