Germania reabilitata, pentru primul razboi mondial




Germania, reabilitata: Rusia si Franta, vinovate de izbucnirea Primului Razboi Mondial?

autor: FrontPress 30.01.2012
Oamenii repeta din inertie si obisnuinta ca vina pentru Primul Razboi Mondial apartine exclusiv Germaniei, sustine istoricul german Michael Sturmer, profesor de istorie la Universitatea Erlangen-Nurnberg, fost consilier, in anii ’80, al cancelarului Helmut Kohl.
Sturmer cauta cauzele catastrofei mult mai la est si contrazice unele stereotipii deja bine impamantenite in mentalul colectiv.
Nu exista nicio indoiala ca Al Doilea Razboi Mondial a izbucnit din vina Germaniei. Este, insa, aceasta certitudine valabila si pentru declansarea Primului Razboi Mondial, se intreaba autorul mentionat.
“Exista un automatism, prin care germanilor li s-a lipit aceasta eticheta de vinovati, dar raspunsul este mult mai dificil de dat”, spunea, in urma cu cateva decenii, istoricul si teologul german Fritz Fischer, intr-una dintre cartile sale aparute in anii ’60.
Afirmatia sa starnea, pe atunci, o serie de controverse in randul comunitatii istoricilor, scrie Deutsche Welle.
Franta si Rusia alearga catre dominatia mondiala
20 de ani ma tarziu, intr-un studiu despre caderea “sistemului Bismarck”, istoricul si diplomatul american George Kennan readuce in atentie un detaliu interesant: in ajunul izbucnirii Primului Razboi Mondial Rusia, Rusia si Franta creeaza o alianta militara impotriva Austro-Ungariei, considerata a fi una dintre cauzele principale pentru “prima catastrofa a secolului 20″.
In anii ’80 ai secolului trecut, in RFG, acea constatare a diplomatului american capata prea putina atentie, deoarece nu se incadra in credinta conventionala asupra vinovatiei germanilor. In noul numar al prestigioasei publicatii, Harvard University Press, autorul Sean McKean dezvolta din nou teza conform careia Rusia este de vina pentru izbucnirea Primului Razboi Mondial.
Autorul reaminteste ca cele mai sangeroase batalii s-au purtat, intra-adevar, in Franta si Belgia, dar acest fapt pune in umbra si alte detalii interesante. Conform lui McKean, acei istorici care isi indreapta toata atentia doar catre frontul de vest din timpul Primului Razboi Mondial pierd din vedere ca originile profunde ale conflictului se afla in est.
Apetitul rusesc pentru mosternirea lasata de Imperiul Otoman a aparut inca din vremea tarului Petru cel Mare, care lasa succesorilor sai drept misiune “cucerirea pe rand a teritoriilor stapanite de turci si intinderea Imperiului Rus pana la Dardanele”. Peste ani, cancelarul german Bismark, in timpul Congresului de la Berlin din 1878, blocheaza apetitul rusesc pentru partea de est a Marii Mediterane, reusind sa evite razboiul.
Inutil insa. Cateva decenii mai tarziu, Franta si Rusia formeaza alianta menita sa reconfgureze harta geografica a Europei. Nu intamplator, chiar si astazi, in Paris, putem admira Podul Alexandru al III-lea – monumentul unei aliante fatidice, dupa cum o numeste McKean. De Liviu Anghel – Ziare.com
http://singurafelina.blogspot.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu