Iran : BARBIE inlocuita




Iran: BARBIE inlocuita de papusi conforme cu valorile islamice

autor: FrontPress 19.01.2012
Războiul dintre Iran şi Occident nu are loc doar în domeniile propagandistic şi economic, el atingând şi sfere culturale. Astfel autorităţile iraniene încearcă să elimine în totalitate comercializarea de păpuşi Barbie, poliţia moralităţii temându-se că ele ar putea submina valorile islamice, relatează presa internaţională. În prezent vânzătorii sunt nevoiţi să ofere “pe sub tejghea” faimoasa păpuşă, care are deja înlocuitori autohtoni, mai robuşti şi cu vestimentaţie adecvată tradiţiilor locale. 
Pe fondul acestei bătălii a jucăriilor, autorităţile competente au înmulţit în ultimele săptămâni controalele şi sancţiunile date comercianţilor care nu respectă legea. În urma acestor acţiuni au fost confiscate stocuri întregi de păpuşi Barbie, mai ales în Teheran.
“Apariţia de personaje cum ar fi Barbie, Batman şi Harry Potter, jocurile video şi filmele sunt semnale de alarmă pentru responsabilii din sfera culturală”, declara în 2008 procurorul general de la Teheran într-o scrisoare trimisă vicepreşedintelui Parviz Davoudi şi dată publicităţii de către cotidianul Mardom Salari. Potrivit acestuia, jucăriile străine sunt deasemenea “un pericol pentru sănătatea copiilor şi pentru supravieţuirea fabricilor naţionale”.
Încă din 2002, Iranul a prezentat publicului două păpuşi autohtone: Sara, o femeie care respectă codul vestimentar local, şi Dara, un bărbat persan în costum tradiţional. Totul este o încercare de a împiedica propagarea culturii occidentale în ţară.
Regimul teocratic a interzis din 1996 păpuşile Barbie, fabricate de compania americană Mattel, considerând că ele “produc consecinţe distructive în plan cultural şi social”. Cu toate acestea ele se mai găsesc în pieţe şi unele magazine sub formă de marfă de contrabandă. Sursa: FrontPress.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu