Mihail Kalasnikov la 92 de ani consilier ministerial


La 92 de ani, inventatorul celebrei pusti mitraliera AK 47 devine consilier ministerial pe probleme de aparare

autor: FrontPress 24.01.2012
Mihail Kalaşnikov, părintele legendarei puşti mitralieră ruseşti, a fost de acord marţi să devină consilierul lui Dmitri Rogozin, noul vicepremier rus pentru industria apărării, la vârsta de 92 de ani, relatează RIA Novosti, în pagina electronică.
Kalaşnikov a acceptat oferta pe care Rogozin i-a făcut-o în timpul vizitei la fabrica Ijmaş din oraşul de pe Volga Ijevsk, unde sunt produse mitralierele Kalaşnikov. “Am o cerere personală pentru dumneavoastră – să deveniţi consilierul meu”, a declarat Rogozin, care înainte de a fi numit vicepremier a fost trimisul Rusiei la NATO. “Voi avea un singur consilier în Rusia, iar acesta va fi Kalaşnikov”, a declarat acesta, citat de Mediafax.
În septembrie 2011, şeful Statului Major rus Nikolai Makarov a declarat că Ministerul Apărării a încetat să mai cumpere arme AK-47 din cauza stocurilor prea mari, afirmând că acestea vor fi înlocuite cu modele noi de arme mai mici şi mai uşoare.
AK-74 este cea mai utilizată şi cea mai cunoscută armă din lume, fiind folosită de 50 de armate şi numeroase mişcări de gherilă de pe toate continentele. De-a lungul timpului, Rusia a acuzat faptul că aproape jumătate din cele peste 100 de miloane de arme răspândite în întreaga lume ar fi fabricate fără licenţă în 15 state, printre acestea şi România, Bulgaria, Egipt sau China.
Mihail Kalasnikov a început lucrul la celebra armă în anul 1947, în timp ce se afla în convalescenţă după un traumatism suferit în timpul celui de-al doilea război mondial. Rusul a recunoscut însă, cu jumătate de gură, că s-a inspirat din modele create de germanul Hugo Schmeisser, mai ales după automatul  STG 44 (Sturmgewehr 44, cunocut şi ca MP 43 şi MP 44), care a ajuns prizonier în URSS după înfângerea celui de al Treilea Reich. Sovieticii s-au folosit de cunoştinţele lui şi a fost desemnat să lucreze la fabricile de armament din Urali. Sursa: FrontPress.ro
 Automatul Sturmgewehr 44, precursorul german al puştii mitralieră AK 47
H http://odorica-dariaion.blogspot.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu