GERMANIA vrea suveranitatea GRECIEI

GERMANIA vrea suveranitatea GRECIEI

autor: FrontPress 28.01.2012
Germania vrea ca Grecia să renunţe la suveranitatea sa în materie de politică fiscală, de care să se ocupe un comisar european, înainte să poată să beneficieze de un al doilea plan financiar de salvare, anunţă vineri Financial Times, care a procurat o copie a propunerii germane, relatează AFP, citat de Mediafax.
Potrivit Financial Times, un comisar desemnat de miniştrii de Finanţe din zona euro ar putea primi un drept de veto împotriva deciziilor bugetare adoptate de Guvernul grec.
Acest proiect circulă în timp ce la Atena Guvernul elen poartă negocieri cu creditori privaţi referitoare la datoria ţării, iar liderii europeni urmează să se întâlnească luni la Bruxelles pentru a adopta un nou tratat bugetar european.
“Consolidarea bugetului trebuie să fie însoţită de o direcţie strictă şi de un sistem de control”, se arată în textul citat de cotidianul britanic, document trimis vineri de Berlin celorlalte capitale din zona euro.
“Având în vedere adaptarea dezamăgitoare de până în prezent, Grecia trebuie să accepte o deplasare a suveranităţii sale bugetare către un nivel european, pentru o anumită perioadă de timp”, apreciază Guvernul german.
Aflate în curs de trei săptămâni, aceste negocieri vizează încheierea unui acord cu creditorii privaţi ai Greciei, în vederea ştergerii unor datorii în valoare de aproximativ 100 de miliarde de euro, cu scopul aducerii datoriei suverane a ţării de la nivelul de 160% din Produsul Intern Brut (PIB) la care se află în prezent, la 120% în 2020.
Vineri, la finalul unei reuniuni de două ore cu premierul grec Lucas Papademos şi ministrul Finanţelor Evanghelos Venizelos, creditorii, reuniţi în cadrul unui grup de lobby bancar internaţional, au anunţat că “s-au realizat progrese”. Negocierile urmează să continue sâmbătă.
Presa locală a numit această propunere drept una “indecentă” şi “exagerată”. De Valentin Vidu – Gandul
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu