Irak

IRAKUL vrea un “al treilea razboi mondial”

autor: FrontPress 01.11.2013

irakPremierul irakian Nouri al-Maliki, aflat în vizită în Statele Unite, a susţinut joi desfăşurarea unui “al treilea război mondial” de către comunitatea internaţională împotriva “virusului” Al-Qaida aflat în plină revenire în ţara sa.
Maliki se află de miercuri la Washington şi se va întâlni vineri cu preşedintele Barack Obama pentru a stimula cooperarea antiteroristă între cele două state.
“Vrem un război internaţional împotriva terorismului”, a declarat liderul guvernului irakian în faţa publicului de la centrul de analiză Institute of Peace, numind Al-Qaida şi filialele sale un “virus” care aduce un “vânt rău” în toată regiunea.
“Am avut două războaie mondiale; îl vrem pe al treilea împotriva celor care ne asasinează poporul şi care vor să curgă sânge”, a continuat Maliki, propunând ca Irakul să găzduiască o conferinţă internaţională împotriva terorismului.
Liderul şiit irakian a fost primit miercuri de vicepreşedintele american Joe Biden, care “a reafirmat angajamentul Statelor Unite de a îi echipa (militar) pe irakieni pentru a combate Al-Qaida”, conform Casei Albe.
Nouri al-Maliki s-a mai întâlnit joi şi cu secretarul Apărării Chuck Hagel şi liderul statului major, generalul Martin Dempsey, a transmis Pentagonul.
Cei trei au “discutat despre situaţia politică şi securitară din Irak (…) şi despre mijloacele de a spori cooperarea strategică americano-irakiană în faţa provocărilor regiunii”, a afirmat ministerul într-un comunicat.
Ultimii soldaţi americani au părăsit Irakul în decembrie 2011.
Ţara este îndoliată aproape zilnic de atentate iar violenţele sunt la acelaşi nivel ca în 2008, când aceasta ieşea dintr-un conflict confesional sângeros între sunniţi şi şiiţi.
wÎn timp ce războiul din Siria vecină provoacă temeri în ceea ce priveşte influenţa transfrontalieră asupra Irakului, Maliki a reafirmat neutralitatea Bagdadului cu privire la conflictul din ţara vecină.
“Toate eforturile noastre trebuie să fie dirijate către împiedicarea succesului Al-Qaida şi a altor organizaţii teroriste”, a mai pledat premierul, acuzat de “sectarism” şi de montarea şiiţilor împotriva sunniţilor, într-o scrisoare adresată marţi de influenţi senatori americană preşedintelui Obama. De Ana Borlescu - Mediafax
fsa-alqaeda-dollars

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu