Frati de arme

Arabii si evreii, frati de arme?

autor: FrontPress 20.11.2013

saudiArabia Saudită este dispusă să pună la dispoziţia Israelului aeroporturile sale militare şi o serie întreagă de servicii, dacă Tel Aviv decide să aplice o lovitură asupra Iranului. Această ştire de ordinul fantasticului a apărut în aceste zile în mass-media mondială. Unii experţi nu consideră acest scenariu imposibil.
Publicaţia britanică Sunday Times, cu referire la surse anonime, a relatat despre contacte strânse între serviciile speciale ale Israelului şi Arabiei Saudite pe tema soluţionării în forţă a problemei nucleare iraniene. Riyadh şi Tel Aviv se tem că posibilul acord între Iran şi cei şase mediatori (membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU plus Germania) nu va garanta renunţarea de către Teheran la creare armei nucleare. Se consideră că Arabia Saudită este dispusă să acorde Israelului tot sprijinul necesar într-o eventuală lovitură asupra Iranului – începând de la baze aeriene şi încheind cu drone şi elicoptere de salvare. Ultimele sunt necesare pentru a căuta şi salva piloţii Forţelor Aeriene ale Israelului.
Israelul nu-şi ascunde dezamăgirea faţă de negocierile de la Geneva privind dosarul iranian şi faţă de îmbunătăţirea relaţiilor între Iran şi SUA. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat că nu a fost impresionat de raportul AIEA, care confirmă, în ansamblu, direcţia paşnică a programului nuclear iranian.
Între altele, informaţiile referitoare la consultările saudito-israeliene privind o operaţiune militară comună împotriva Iranului a stârnit opinii dintre cele mai diferite în mediul de experţi. Este greu să-ţi închipui un astfel de parteneriat, a declarat pentru Vocea Rusiei Serghei Demidenko, expert orientalist.
„Fireşte, pericolul iranian comun aproape într-o anumită măsură cele două state, însă nu atât de mult încât să încheie o alianţă militară strategică sau o alianţă anti-iraniană pe linia serviciilor speciale. Această alianţă este incredibilă, însă, dacă ne lăsăm pradă fanteziei pe această temă, atunci, fireşte, ea nu va trezi entuziasmul din partea altor ţări arabe. Nicio ţară din lumea arabă nu este dispusă să recunoască Israelul”.
Nici măcar o alianţă constrânsă între Riyadh şi Tel Aviv nu este posibilă, este convins şi politologul israelian Avigdor Eskin. Da, între Israel şi toate ţările arabe au existat întotdeauna şi vor exista contacte nerostite. Însă Israel şi Arabia Saudită nu vor aplica împreună o lovitură asupra Iranului, spune Eskin.
„O astfel de alianţă nu a existat niciodată, nu există şi nu se întrevede în viitorul apropiat. Arabia Saudită este un centru al wahabismului, iar când vorbim despre pericolul existenţei Israelului în Orientul Mijlociu, tocmai forţe precum mişcarea Hamas, Arabia Saudită, wahabiştii, „fraţii musulmani” de diferite orientări, opoziţia din Siria sunt principalii duşmani ai Israelului. Ceea ce poate fi real în această situaţie este schimbul de informaţii între Israel şi Arabia Saudită în privinţa Iranului. De Nikita Sorokin - Vocea Rusiei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu