Suedezii solidari

Suedezii solidari cu nationalistii greci. Incidente provocate de “antifascisti” (FOTO)

autor: FrontPress 11.11.2013

0Sâmbătă a avut loc în Stockholm un marş naţionalist, organizat Mişcarea de Rezistenţă Suedeză. Acţiunea s-a dorit un omagiu adus celor doi membri ai partidului Zorii Aurii, care au fost împușcaţi mortal în 1 noiembrie, în faţa sediului formaţiunii din Atena. Victimele sunt Manolis Kapelonis de 22 de ani și Giorgos Fountoulis de 26. O a treia persoană a fost grav rănită. Este vorba tot de un membru al partidului, în vârstă de 29 de ani. Toţi au fost împușcaţi de la mică distanţă.
Cei circa 100 de naţionalişti nordici au mărşăluit cu torţe pe străzile oraşului, până în faţa Ambasadei Greciei din Suedia, unde au rostit scurte cuvântări.
Pe traseu, au existat însă şi incidente violente, provocate de contra-demonstranţii “antifascişti”, mai multe persoane fiind rănite în urma confruntărilor. Problemele au început când militanţii de extremă stânga au încercat să perturbe marşul aruncând cu sticle şi pietre. Poliţia a intervenit pentru ca situaţia să nu escaladeze, despărţind cu greu cele două tabere. Un participant la acţiunea naţionalistă a fost spitalizat după ce a fost lovit în cap cu un obiect contondent.
Tinerii greci ucişi păzeau sediul partidului în momentul atacului, după ce au fost primite în prealabil mai multe telefoane de amenințare. Un purtător de cuvânt al Zorilor Aurii, Ilias Kasidiaris, a declarat că aceste amenințări au fost dezvăluite autorităților și s-a solicitat protecția poliției, dar cererea naționaliștilor a fost refuzată. Aceștia au fost nevoiți să apeleze la aripa de tineret, grupuri de voluntari stând de gardă regulat în fața sediilor de partid.
Pe de altă parte, mai mulți lieri ai partidului parlamentar grec au fost arestați recent, fiind suspectați de implicarea în uciderea unui cântăreț anarhist de hip-hop. Trei inculpaţi, inclusiv liderul formaţiunii, Nikos Michaloliakos, se află în arest preventiv în penitenciarul Korydallos, situat în apropiere de Atena. Aceștia au negat orice legătură cu crima și susțin că ei sunt de fapt victimele unor înscenări și prigoane, cauzate de creșterea constantă în sondaje a partidului. Mai mult, reprezentanții Zorilor Aurii acuză autoritățile statului că închid ochii la atentatele teroriste îndreptate împotriva sediilor formațiunii și la tentativele de asasinat care i-au vizat pe mai mulți lideri de partid. Toate aceste fapte au fost puse pe seama grupărilor comuniste și anarhiste.
Partidul Zorii Aurii a zguduit în luna iunie a anului 2012 sistemul politic din Grecia obţinând la alegerile parlamentare 7 la sută din voturi, revenindu-i astfel 18 locuri în Parlamentul din Atena. De atunci a crescut constant în sondaje, depășind constant 15-17 procente din opțiunile de vot. Sursa: FrontPress.ro
241234567891011121314151617181920212223

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu