Nationalistii bulgari

Nationalistii bulgari au denuntat Tratatul de pace care a consfintit ca DOBROGEA e Romania

autor: FrontPress 29.11.2013

2Miercuri, 27 noiembrie, sute de naţionalişti bulgari de la diverse organizaţii radicale sau suporteri ai cluburilor de fotbal au mărşăluit cu torţe în oraşul Plovdiv, pentru al optulea an consecutiv. Aceştia au denunţat Tratatul de pace de la Neuilly sur Seine, semnat la sfârşitul Primului Război Mondial în Franţa, prin care Bulgaria a pierdut teritorii în favoarea României, Serbiei şi Greciei.
Tot miercuri a avut loc, de data aceasta în Sofia, un alt marş împotriva Tratatului de pace. Acţiunea revizionistă din capitala statului vecin a fost organizată de partidul Mişcarea Naţională Bulgară.
wTratatul de pace de la Neuilly sur Seine a fost semnat la data de 27 noiembrie 1919 între Puterile Aliate, învingătoare în primul război mondial, inclusiv România, și Bulgaria, țară învinsă. Conform Wikipedia, frontiera cu Regatul sârbilor, croaților și slovenilor urma traseul frontierei din 1913 dintre Bulgaria și Serbia, cu excepția a 4 teritorii atribuite Statului sârbo-croato-sloven. Frontiera cu Grecia și frontiera cu Turcia (la momentul respectiv teritoriul Turciei europene de azi nu fusese atribuit nici unui stat) era trasată astfel încât Bulgaria pierdea accesul la Marea Egee, recunoscut în anul 1913. În privinţa României s-a restabilit frontiera româno-bulgară hotărâtă în Tratatul de pace de la București din 10 august 1913 (Cadrilaterul, precum și părţi din Dobrogea de Nord reintră în componenţa României). Tratatul cuprindea şi o serie de dispoziții referitoare la limitarea forțelor armate ale Bulgariei.
Pentru Bulgaria, care era în război începând din 1912, dispozițiile tratatului au fost considerate deosebit de severe, astfel că tratatul a fost considerat o catastrofă națională. Teritoriul Bulgariei era aproape același ca și la începutul războaielor balcanice, iar pierderile umane fuseseră deosebit de ridicate. Bulgaria, ca și celelalte state învinse în primul război mondial, a urmărit să revizuiască Tratatul de la Neuilly, apropiindu-se de Germania și Italia în perioada interbelică. În anul 1940, în contextul prăbușirii frontierelor României, Bulgaria a obținut prin Tratatul de la Craiova din 7 septembrie 1940, Cadrilaterul.
În anul 1941, în alianță cu Germania, Bulgaria a ocupat teritoriile anexate de către Regatul Sârbo-Croato-Sloven (devenit în 1929 Iugoslavia), Tracia Occidentală și Insula Tasos din Marea Egee. După al Doilea Război Mondial, ieșirea la Marea Egee a fost din nou pierdută, iar “regiunile occidentale” au intrat în componența Iugoslaviei, ca urmare a unui acord bilateral încheiat în anul 1947.
Singurul câștig teritorial recunoscut prin Tratatele de pace de la Paris încheiate cu statele învinse în al Doilea Război Mondial a fost menținerea Cadrilaterului în cadrul statului bulgar (articolul 1 al Tratatelor de Pace cu Bulgaria și România). Sursa: FrontPress.ro
41Plovdiv
baSofia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu