Cel mai bun

Cel mai bun din toate timpurile = Cea mai inutila discutie din toate timpurile

autor: FrontPress 18.11.2013

maradonaObserv că de la aniversarea recentă a lui Diego Maradona s-a relansat, pentru a 43.351-a oară, discuţia ”Care a fost cel mai bun fotbalist din toate timpurile?”. Am mai scris pe tema asta și, din cauza încăpăţânării unora de a tot discuta la infinit pe acest subiect am să repet niște idei.
Nu există o unitate de măsură clară pentru a stabili care a fost cel mai bun fotbalist din toate timpurile. Este o chestiune relativă, ce ține de percepția fiecăruia. Orice epocă fotbalistică și-a avut caracteristicile ei. Într-un fel se apărau echipele în anii 50, altfel în anii 90. Așezările formațiilor s-au tot schimbat, în ziua de azi sistemul echipelor se modifică de la o etapă la alta. Uitați-vă cum plonjau portarii la Mondialul din 1954, de exemplu. E un deliciu! Într-un fel se penalizau faulturile în urmă cu 25-30 de ani. De pildă, un fotbalist ca Gentile cu greu putea să răzbată în fotbalul actual, unul în care arbitrii sunt mult mai riguroși. Astăzi se joacă mult mai des, banii sunt mai mulți, presiunea spectatorilor și a presei este mai vizibilă. Nu avem de unde să știm cum s-ar fi comportat Maradona în ziua de azi, având în vedere stilul său de viață zbuciumat (asta ca să fim băieți de salon…). Cât privește pretinsul idealism gen ”Pe atunci se juca doar cu sufletul, nu cum fac mercenarii de azi”, vă înșelați. Nu se juca gratis atunci. Ba dimpotrivă, sportivii acelor timpuri câștigau destul de mult față de muritorii de rând. Diferența e că acum există o foarte mare discrepanță între ”elită” și ”plebe”. Dar asta e altă mâncare de pește oceanic.
Nu poți cuantifica jocul lui Maradona versus jocul lui Messi. Cum îi compari? Prin driblinguri, prin călcâiele reușite? Maradona a luat titlul mondial, iar Messi, nu? Ei bine, situația este invers proporțională în cazul Ligii Campionilor. Cruyff nu a câștigat nici campionatul mondial, nici cel european. Îl scoatem definitiv din Top 10? Aș face o comparație de ordin muzical. Puteți să spuneți care a fost trupa mai bună: Beatles sau Rolling Stones? Cine a fost mai valoroasă: Whitney Houston sau Celine Dion? Michael Jackson a fost mai tare decât Elvis Presley?
Ca și în muzică, totul ține de percepția fiecăruia și de așteptările proprii. Mie îmi place mai mult Depeche Mode decât, să zicem, Simon and Garfunkel, dar asta nu înseamnă că DM sunt mai buni muzicieni decât cei doi. Cea mai corectă formulare este: ”De care jucător ți-a plăcut cel mai mult, în ultimii 40 de ani?”. Sincer, mie cel mai mult mi-a plăcut de Van Basten, Zidane și Iniesta.
Cât îl privește pe Maradona, cu toate realizările lui formidabile, mă tot întreb cum ar fi decurs frumoasa lui carieră dacă arbitrul ar fi văzut celebrul henț din meciul cu Anglia. A fost mâna lui Dumnezeu? Să nu-l amestecăm pe Cel de Sus în treburile astea. Are sigur alte treburi mai importante de făcut.
P.S.: Tot despre Diego. Văd că a devenit un simbol al stângii. Cum de nu a jucat atunci în anii 80 prin Cuba sau Bolivia și a preferat declasatul Occident, adică Spania, Italia sau Anglia? De Levente Balint

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu