Victorie

Victorie istorica a nationalistilor slovaci care au obtinut un post de guvernator regional

autor: FrontPress 25.11.2013

marianMarian Kotleba, un cunoscut activist naţionalist din Slovacia, a câştigat din primul tur alegerile regionale şi va deveni guvernator al regiunii Banska Bystrica (centru). Partidul Poporului – Slovacia Noastră, pe care îl conduce, s-a remarcat prin retorica sa împotriva infracţionalităţii ţigăneşti, a iredentismului maghiar şi contra UE şi a NATO, alianţa nord-atlantică fiind catalogată ca fiind “teroristă”. Victoria lui Kotleba, un apropiat al Noii Drepte, a fost salutată de naţionaliştii români, aceştia întreţinând de ani de zile relaţii bilaterale cu omologii lor slovaci, care s-au concretizat prin vizite reciproce şi acţiuni comune.
Potrivit unor rezultate neoficiale, publicate duminică de Institutul de Statistică, Marian Kotleba a obţinut 55,5% din voturi la alegerile regionale de sâmbătă. Prezenţa la urne a fost de numai 17 la sută.
Kotleba, în vârstă de 36 de ani, l-a învins pe guvernatorul în exerciţiu, Vladimir Manka, care candida pentru un al doilea mandat din partea partidului social-democrat, transmite Agerpres. Totuşi, partidul social-democrat Smer-SD, al premierului Robert Fico, a câştigat în şase din cele opt regiuni ale ţării, consolidându-şi poziţia ca cel mai puternic partid din Slovacia.
Pavol Freso, din opoziţia de centru-dreapta, care a câştigat capitala, Bratislava, a calificat victoria lui Kotleba drept „o lovitură uriaşă la adresa democraţiei”. Sursa: FrontPress.ro
 2Slovacia, 2004: Marian Kotleba îi înmânează liderului Noii Drepte, avocatul Tudor Ionescu, medalia comemorativă a fondatorului statului naţional slovac, Jozef Tiso
1

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu