Elie Wiesel

Institutul “Elie Wiesel” cere interventia statului impotriva “legionarilor” care protesteaza contra exploatarii de la Rosia Montana (FOTO)

autor: FrontPress 11.11.2013

5După ce în luna octombrie premierul Victor Ponta cerea jandarmilor “să intervină fără complexe”împotriva “legionarilor” care protestează contra exploatării miniere de la Roşia Montană, a venit rândul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” (INSHR-EW) să ceară intervenţia statului contra tinerilor. Reprezentanţii institutului au “avertizat” asupra apariţiei unor “manifestări cu caracter legionar” la protestele săptămânale din marile oraşe. Anterior, acelaşi institut a recomandat liderului PNL, Crin Antonescu, să promoveze o ordonaţă de urgenţă care să interzică organizaţiile cu “caracter legionar”.
Alexandru Florian, directorul general al INSHR-EW, a declarat luni la Cluj-Napoca, în cadrul unui seminar de pregătire a formatorilor de profesori în domeniul istoriei Holocaustului, că protestele faţă de proiectul minier de la Roşia Montană au reprezentat o oportunitate ca să iasă în stradă asociaţii şi fundaţii care au în obiectul de activitate, în mod asumat public, reactualizarea valorilor mişcării legionare, o aluzie la partidul extraparlamentar Totul pentru Ţară şi a grupului din jurul lui Şerban Suru.
“Manifestările în stradă împotriva exploatării miniere de la Roşia Montană au reprezentat o oportunitate la Bucureşti, dar şi la Braşov, la acest sfârşit de săptămână, ca să iasă în stradă asociaţii, fundaţii care au în obiectul de activitate, în mod clar afirmat public, reactualizarea valorilor mişcării legionare. Mişcarea legionară, trebuie să ştie toată lumea, a fost fascismul românesc în perioada interbelică. Duminică seară, la Bucureşti, mişcarea legionară a avut un banner şi a manifestat în Piaţa Universităţii, iar la Braşov au fost mesaje cu caracter antisemit legate de Roşia Montană, că evreii americani ar fi interesaţi să exploateze aurul. Sunt diverse situaţii când extremismul interbelic apare cu haine noi, cu mesaje, uneori, vechi, cu aceleaşi sloganuri, încercând să apere o aşa-zisă cauză nobilă. Cerem autorităţilor statului să intervină pentru ca astfel de manifestări legionare să nu mai aibă loc”, a afirmat Alexandru Florian. Sursa: FrontPress.ro
71234 6

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu