Mars nationalist


Noua Dreapta prezenta la cel mai mare mars nationalist din Europa (VIDEO+FOTO)

autor: FrontPress 03.02.2013
0Peste 30.000 de naţionalişti greci, după unele surse chiar 50.000, au mărşăluit sâmbătă pe străzile Atenei la chemarea partidului radical Zorii Aurii. Scopul principal a fost comemorarea celor trei generali greci morţi în urma conflictului cu Turcia din 1996. Participanţii la acţiune au purtat torţe şi au fluturat drapele naţionale, steaguri ortodoxe sau cu crucea celtică şi au scandat lozinci patriotice, împotriva imigrației ilegale și a aderării Turciei la Uniunea Europeană.
La acțiunea de mare anvergură, probabil cel mai mare marș naționalist din Europa de după cel de al Doilea Război Mondial, au paricipat și delegații străine din partea mai multor formațiuni similare, printre care Partidul Național-Democrat din Germania sau Forța Nouă din Italia. Naționaliștii români au fost și ei reprezentați de 4 membri ai organizației Noua Dreaptă.
1În urmă cu 17 ani, în luna ianuarie a anului 1996, o criză politico-militară a izbucnit între Turcia şi Grecia, două state membre NATO. Atunci mărul discordiei nu a fost insula divizată a Ciprului ci stâncilie nelocuite Imia din estul Mării Egee. Totul a început din cauza unui incident provocat de câţiva jurnalişti turci care au înlocuit steagul Greciei cu cel al statului musulman. Gestul provocator a fost inspirat de un altul, petrecut cu doar o lună în urmă, la sfârşitul anului 1995, când un vas turc a eşuat pe una dintre stâncile Imia iar căpitanul nu a acceptat în primă fază să fie salvat de paza de coastă elenă, în a cărei jurisdicţie se află teritoriul disputat.
După acest incident, un preot ortodox şi primarul unei localităţi greceşti au înălţat steagul naţional pe insulă. A urmat apoi doborârea acestuia şi ridicarea steagului turc de către un grup de jurnalişi. Acţiunea a fost transmisă în direct în Turcia, stârnind indignarea grecilor.
imia-001Marina greacă a înlocuit apoi din nou steagul cu semilună cu drapelul naţional, gestul stârnind reacţii dure la Ankara. Trupele speciale turceşti şi elene au debarcat atunci pe insule şi navele militare ale celor două ţări se aflau în alertă maximă. În acest context, un elicopter grecesc s-a deplasat să inspecteze zona şi a fost doborât de turci. Cei trei ofiţeri aflaţi la bord au decedat.
Pentru ca totul să nu escaladeze într-un război de amploare, Statele Unite ale Americii au intervenit imediat şi au făcut presiuni pentru ca cele două tabere să se retragă. Ambele guverne au fost acuzate de presă că au muşamalizat tragicul incident.
newego_LARGE_t_1101_54160802Partidul Zorii Aurii a zguduit în luna iunie a anului trecut sistemul politic din Grecia obţinând la alegerile parlamentare 7 la sută din voturi, revenindu-i astfel 18 locuri în Parlamentul din Atena. De atunci a crescut constant în sondaje, depășind 10 procente din opțiunile de vot. Sursa: FrontPress.ro
Citeste si:
Interviu Zorii Aurii: Sansa romanilor, unirea nationalistilor!
13 14 15 16
2 3 4
6 7 9 10 11 12

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu