Sport scos de pe lista


Unul dintre cele mai vechi sporturi din lume a fost scos de pe lista sporturilor olimpice!

autor: FrontPress 13.02.2013
lupteComitetul international olimpic (CIO) a surprins pe toata lumea marti, scotand luptele, unul dintre sporturile olimpice ancestrale, din nucleul stabil care constituie programul Jocurilor Olimpice de vara din 2020. Luptele, una dintre disciplinele Jocurilor Olimpice antice si cvasi de neatins la Jocurile Olimpice moderne, nu sunt inca, in mod oficial, date afara, aprobarea programului olimpic 2020 urmand sa se faca la sesiunea CIO din septembrie, de la Buenos Aires, in acelasi timp cu alegerea orasului gazda, dintre cele 3 finaliste – Istanbul, Madrid sau Tokyo.
Insa, recomandarea adoptata de Comisia executiva a CIO in cadrul reuniunii de marti, de la Lausanne, pune luptele de pe acum, fara dubii, in afara Jocurilor. Astfel incat fiind un singur loc de obtinut pentru 2020, Federatia internationala de lupte (FILA) este condamnata sa treaca prin postura de “candidata”, urmand sa se afle in concurenta cu 7 alte sporturi care bat la usa JO: squash, escalada, karate, wushu, baseball/softball si un sport nautic, wakeboard, precum si role.
Cu scopul de a permite o revizuire, Comisia executiva trebuia sa aleaga ce sport, printre cele 26 prezente la Jocurile Olimpice de la Londra, nu merita sa aiba un loc automat peste 8 ani. Asa ca toate au fost evaluate in functie de o sumedenie de criterii, precum popularitatea, universalitatea, dar si buna guvernanta, in balanta s-au aflat in cele din urma 5: hochei pe iarba, kaiac-canoe, taekwondo, pentatlonul modern (sport creat, de la zero, de parintele Jocurilor moderne, Pierre de Coubertin, argument se pare decisiv) si luptele.
A fost nevoie de mai multe tururi de scrutin cu buletine secrete in sanul comisiei executive pentru a se ajunge la o surprinzatoare alegere: cateva voturi, la final, au facut diferenta dintre pentatlon modern si lupte, fara ca forul olimpic mondial sa explice clar aceasta optiune. “Am avut un raport al comisiei de programe, care a fost excelent, cu multe date concrete, iar pe baza acestora Comisia executiva a facut alegerea”, a explicat Thomas Bach, unul dintre membrii influenti ai CIO.
“O surpriza? Aceasta depinde de sensul pe care il dam cuvantului. S-a auzit vorbindu-se de mai multe sporturi. Si au existat 3 sau 4 tururi de scrutin pentru aceasta decizie. In timpul votului, s-a vazut ca luptele erau mereu acolo, iar la sfarsit nu a mai putut fi o mare surprinza”, a adaugat cel care trece drept unul dintre favoritii pentru a succeda belgianului Jacques Rogge la presedintia CIO, in septembrie. De Mihaita Dinculescu – 24 Sport

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu