Educatie » Chiul motivat cu adeverințe “fabricate”



motivate13c
În fiecare lună se motivează câteva zeci de mii de absențe. Unii elevi încearcă să-și acopere chiulul cu adeverințe medicale scrise de ei.


În fiecare lună, câteva zeci de mii de absențe comise de elevii din județ sunt, apoi, motivate. Numai în luna ianuarie, o lună scurtă de școală, în județul Neamț au fost motivate 54.964 de absențe. Conform regulamentului, nu există prea multe posibilități de a acoperi chiulul. În practică, se mai găsesc soluții. “Unele dintre absențele care apar ca motivate aparțin elevilor navetiști, care, din cauza orarului autobuzelor sau din cauza unor probleme în trafic, ajung cu întârziere la ore. Dacă elevii ajung până la sfârșitul orei, profesorul le motivează absențele. O altă categorie de absențe care se motivează este a celor determinate de participarea la concursuri școlare sau competiții sportive“, a spus inspectorul școlar cu probleme educative Eugen Dinu Vasiliu.
Pe cei care au adunat deja foarte multe absențe și nu se încadrează în niciuna dintre aceste categorii nu-i mai salvează decât medicul sau părinții. În încercarea de a scăpa de absențele nemotivate, elevilor le vin idei trăsnite. Una dintre acestea este încercarea de a motiva absențele cu scutiri medicale false, pe care și le scriu singuri. “Conform regulamentului, scutirile medicale sunt eliberate de medicul de familie și vizate de medicul de la cabinetul școlar sau sunt adeverințe medicale eliberate de spital, în cazul în care elevul a avut o suferință care a necesitat spitalizare. Dar, în decursul timpului, am avut de-a face și cu elevi care încercau să-și acopere absențe cu adeverințe fabricate de ei. Au fost ușor de depistat, întrucât erau copii xerox sau aveau diagnostice scrise chiar de elevi și care dădeau de bănuit“, a spus profesoara Gabriela Dascălu, director adjunct al Colegiului Tehnic “Petru Poni”.
În funcție de școala în care învață, elevii pot avea parte de câteva zile de învoire pe an, de care nu se pot bucura, însă, decât la solicitarea părinților. Dacă, la “Petru Poni”, de exemplu, regulamentul prevede cel mult cinci învoiri pe an, la Școala “Calistrat Hogaș” elevul are acoperire doar pentru cel mult trei zile de absențe. “Conform regulamentului școlii, elevii școlii noastre au dreptul la trei zile de învoire pe an școlar, pentru motive personale. Aceste învoiri se dau, însă, doar la solicitarea părinților, care trebuie să întocmească o cerere ce urmează a fi adresată diriginților sau învățătorilor“, a spus profesoara Luminița Boloca, directorul Școlii “Calistrat Hogaș”.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu