Martisor


Proiectul “Martisor de dac”

autor: Second 24.02.2013
DSC_2554Povestea: Potrivit mai multor surse Tradiţia Mărţişorului are o vechime de 8000 de ani (Arheologii români au găsit în aşezarea preistorică de la Schela Cladovei,  pietre de râu cu urme de vopsea albă şi roşie. Împletirea celor două culori ar putea simboliza geneza şi regenerarea vieţii).
La un popor agro-pastoral, cum era cel al geto-dacilor, calendarul popular, rezultat din cultul lunar, avea două anotimpuri. Aşadar la data de 1 Martie, strămoşii noştri serbau debutul unui nou an iar Mărţişorul era un fel de talisman, destinat să poarte noroc. El se oferea de anul nou împreună cu urările, străvechi, neschimbate până azi, de bine, de sănătate, de bucurii şi dragoste.
Gestul oferirii mărţişorului, fie de către femei, fie de către bărbaţi, asemenea felicitărilor de azi, poartă în intenţionalitatea lor buchetul de urări oferit celor dragi şi apropiaţi la începerea unui nou ciclu de viaţă.
Din alte surse aflăm că  în folclorul geto-dac, împletirea celor două culori reprezintă o spirală a vieţii, în care roşul şi albul se alătură într-o renaştere perpetuă ţesând ADN-ul magic al ciclului etern al vieţii. Unitate a contrariilor, şnurul mărţişorului duce la contopirea roşului reprezentând focul, esenţa feminină cu albul, simbolizând aerul, învolburarea norilor şi curăţenia zăpezii , fiind asociat înţelepciunii bărbatului.
DSC_2538
Proiectul:
Mărţişor de dac este un proiect cu ajutorul căruia doresc să contribui la răspândirea adevărului despre identitatea noastră ca popor. Înţelegând foarte bine ce înseamnă lipsa unei identităţi sau lipsa sentimentului de apartenenţă la o cultură şi haosul ce se creează în sufletul oricărui om care “nu îşi găseşte locul ” în viaţa asta, dar mai ales, în ţara asta!
Ce spunea Herodot despre strămoşii noştri “cei mai viteji şi mai drepţi dintre traci” ar trebui să atârne pe peretele locuinţei fiecărui român.
Nu ştiu cine spunea că : un popor care îşi cunoaşte identitatea este un popor puternic, sau poate era invers, un popor care nu îşi cunoaşte identitatea este un popor slab şi uşor de condus ca să nu spun manipulat.
Am întâlnit puţini oameni care să fie cu adevărat îngrijoraţi că ne pierdem identitatea, am avut prilejul să învăţ foarte multe de la unii din ei, şi să înţeleg tristeţea ce s-a lăsat peste neamul românesc de “ceva” timp încoace.
Personal, am constatat că nu doar ne pierdem identitatea ci că mulţi dintre noi habar nu avem cine suntem, de unde venim şi din acest motiv copiem în neştire alte “culturi” alte valori…Noi nu ne cunoaştem adevărata valoare şi cu atât mai puţin ştim să o preţuim.
Cu un stoc limitat, datorat faptului că m-am apucat să lucrez la proiect doar de câteva săptămâni, am vrut să pornesc pe acest drum cu paşi mărunţi, şi să îmi aduc contribuţia, în felul meu, (prin artă şi exprimare grafică) la crearea unei Românii mai frumoase, un neam  mai viteaz, mai drept, mai puternic!
După perioada mărţişorului intenţionez să continui cu acest proiect, însă mai multe detalii voi dezvălui pe parcurs.
Detalii suplimentare puteti obtine cintactand initiatoarea proiectului, Carina Gergely, la adresa de e-mail carinagergely@yahoo.com . De pe Adevarul despre daci

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu