Turcia


Turcia urmeaza exemplul Romaniei CEAUSISTE si achita integral datoriile catre FMI

autor: FrontPress 20.02.2013
ceausescuÎn martie 1989 România comunistă a terminat de achitat toate datoriile externe, cu sacrificii enorme pentru populaţie, Ceauşescu devenind cel mai mare critic al Fondului Monetar Internaţional (FMI). Independenţa financiară a costat scump regimul, care a fost răsturnat de revoltele populare din luna decembrie a aceluiaşi an. Astăzi Turcia caută să se debaraseze de obligaţiile către marea finanţă internaţională şi speră să-şi ramburseze întreaga sa datorie către FMI în luna mai. Cel puţin asta a declarat premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, citat sâmbătă de AFP.
erdogan“Am plătit şi am tot plătit, iar acum datoria noastră a ajuns la 860 de milioane de dolari (643 milioane de euro)”, a declarat Erdogan într-o apariţie televizată. “Când vom achita şi ultima tranşă din mai, nu vom mai avea datorie”, a precizat el.
“Am avut o datorie (faţă de FMI) din 1958″, a declarat şi ministrul de finanţe, Mehmet Simsek, citat de agenţia Anatolia. “Turcia intră într-o nouă eră, nu ne vom mai angaja în alte programe şi ne vom onora integral datoriile”, a spus el.
În decurs de mai multe decenii, guvernele turce au semnat în total 19 acorduri cu FMI, însumând 50 de miliarde de euro ca ajutor. Turcia a discutat cu FMI între 2008 şi 2010, posibilitatea unui împrumut. Niciun acord nu a fost încheiat pe baza condiţiilor cerute, iar guvernul a decis în final să renunţe. Sursa: FrontPress.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu