Definitivatul are reguli mai dure

• ministerul a modificat nota minimă pentru stabilirea în învătămînt, de la 7 la 8 • supravegherea la examen va fi asigurată de persoane si camere video •

Inspectorii scolari nemteni au dat aviz favorabil pentru 181 de colegi mai tineri, care vor să se stabilească definitiv în sistemul de învătămînt. Un prim pas pe care acestia trebuie să îl facă pentru alegera carieriei este să sustină examenul de definitivat.
Pentru ca la vară să sustină proba scrisă, candidatii trebuie să îndeplinească simultan trei conditii: au calificativul partial pentru anul scolar în curs „Bine“ sau „Foarte bine“, au obtinut cel putin media 8 la inspectiile speciale si au un stagiu efectiv de predare la catedră de cel putin un an sau ore echivalente normei de predare dintr-un an. Din 2013, definitivarea în învătămînt se face după reguli mai dure. Prima si cea mai grea vizează nota minimă de la care se acordă definitivatul. Pragul de trecere este 8, fată de 7 cît a fost pînă acum. Dacă un candidat nu reuseste să obtină media 8 timp de sase ani din trei încercări, pierde dreptul de a mai sustine vreodată acest examen si nu va putea fi angajat în învătămînt decît pe perioadă determinată, ca debutant. Dacă promovează acest examen, cadrele didactice obtin dreptul a încheia un contract de muncă pe perioadă nedeterminată. De data aceasta, la definitivat s-au putut înscrie cadrele care au vechime de un cel putin un an la catedră, spre deosebire de anul trecut, cînd se puteau înscrie dascăli care aveau minim doi ani vechime. În plus, ministerul poate da derogare de la vechimea de un an pentru cel mult o lună de zile. Examenul constă în sustinerea a două inspectii speciale la clasă - ceea ce au făcut toti cei 181 de înscrisi, si o probă scrisă. Fiecare inspectie specială s-a efectuat la patru activităti didactice si este valabilă numai pentru anul în curs. Examenul scris va fi organizat ca orice alt examen national. Subiectele vor fi elaborate de Centrul National de Evaluare si Examinare. Supravegherea fiecărei săli va fi asigurată de 2 - 3 cadre didactice, dar si de camere. Candidatii prinsi copiind sau cei care încearcă să copieze, pierd dreptul de a se prezenta la examenul din sesiunea următoare. Candidatul care se retrage din proprie initiativă poate solicita anularea lucrării, pe baza unei declaratii, si poate părăsi sala după cel putin o oră de la deschiderea plicului cu subiecte. El are dreptul să se înscrie la sesiunea imediat următoare. Conform calendarului desfăsurării examenului national de definitivare în învătămînt, în perioada 10 - 15 februarie s-au elaborat si publicat modele-cadru de subiecte si bareme. Proba scrisă se va sustine pe 18 iulie, iar rezultatele se vor afisa pe 23 iulie.

Articol afisat de 583 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TĂRNĂ)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu