Monument


Autoritatile din Timisoara investesc in monumentul dedicat luptatorilor anticomunisti, majoritatea LEGIONARI

autor: FrontPress 15.02.2013

monumentul luptatorilor anticomunistiConsiliul Local din Timişoara a aprobat participarea sa, alături de Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România (AFDPR), filiala Timiş, la continuarea lucrărilor de construcţii la “Monumentul Rezistenţei Anticomuniste din Banat” de la Pădurea Verde. Pentru lucrările de la obiectivul situat de la marginea oraşului, aflat într-o stare deloc onorabilă, a fost alocată suma de 190.000 de lei.
Asociaţia a realizat construcţia acestui monument în perioada 1998-200, din sponsorizări şi contribuţii din partea unor unităţi economice, persoane fizice şi autorităţi locale.
Având în vedere faptul că monumentul se află acum într-o avansată stare de degradare, este necesară o intervenţie de reamenajare pentru a crea o imagine adecvată, informează Monitorul Primăriei Municipiului Timişoara. În proiectul de reamenajare se propune crearea unei incinte împrejmuite în jurul monumentului pentru a putea dispune de un acces controlat şi pentru a-l proteja. În al doilea rând se propune menţinerea stabilităţii movilei de pământ, reprofilarea şi fixarea taluzului şi prin executarea, la baza lui, a unei centuri de 45 de plăci de beton armat şi a unui trotuar de acces în jurul monumentului. Pe aceste plăci de beton vor fi amplasate plăci memoriale din granit negru, pe care să fie inscripţionate numele celor care au fost executaţi la Pădurea Verde, a celor care au fost ucişi în luptele cu securitatea şi a celor care au murit în închisori, lagăre şi deportări. Ansamblul va cuprinde şi sisteme de supraveghere video.
large_image_2873Monumentul, ridicat pe o colină, este reprezentat de o cruce, simbol al jertfei umane. În prezent are la bază o placă comemorativă, inscripţionată cu textul: “Şi aici ca pretutindeni în ţară, în vremea pustiirii sovietice comuniste, au fost ucişi fii ai poporului român, luptători pentru apărarea fiinţei naţionale. Cinstiţi-le dăruirea şi jertfa, rodind-o în mâine”.
În fiecare vară, foştii deţinuţi politici, urmaşii acestora şi membrii organizaţiilor naţionaliste din Banat se adună în faţa crucii din beton pentru a organiza o slujbă comemorativă şi pentru a aduce un omagiu acelora care au căzut pentru Credinţă şi Neam luptând cu arma în mână împotriva unui regim satanizat.
În luna iunie a anului 1949 are loc la Timişoara procesul intentat celor mai de seamă luptători anticomunişti din zona Banatului. Dintre cei 12 inculpaţi, cinci sunt condamnaţi la moarte prin împuşcare (Spiru Blănaru, Petru Domăşneanu, Ion Tănase, Petru Puşchiţă zis Mutaşcu şi Romulus Mariţescu) iar restul de şapte la diverse pedepse privative de libertate. Ziua de 16 iulie este una de doliu în Banat deoarece în aceeaşi zi a anului 1949 cei cinci luptători anticomunişti din Grupul legionarului Spiru Blănaru au fost executaţi la Pădurea Verde, în frunte cu acesta. Sursa: FrontPress.ro
DSC_0519 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu