Sanatate » Vaccinare pentru a nu repeta anul rujeolei



Anul trecut, județul Neamț s-a confruntat cu o epidemie de rujeolă. Deși vaccinul este obligatoriu, mulți părinți refuză să-și vaccineze copiii.


Anul trecut, în județul Neamț s-a înregistrat o explozie a numărului de cazuri de rujeolă, astfel că medicii epidemiologi au trebuit să declare epidemie de rujeolă. Și asta după ce, în anii trecuți,  cazurile au lipsit cu desăvârșire. Specialiștii spun că există perioade în care numărul celor care devin receptivi la această boală, pentru că nu au fost vaccinați, se acumulează, astfel că riscul unei epidemii crește. Vaccinarea obligatorie împotriva rujeolei a fost introdusă în 1977, dar, cu toate acestea, numărul părinților care refuză să-și vaccineze copiii crește. Dacă, în anii 2007, 2008 și 2009, în județ nu s-a înregistrat niciun caz de rujeolă, în 2010 s-au înregistrat 31, în 2011 s-au semnalat 21 de cazuri, iar anul trecut numărul lor a explodat la 288. Dintre acestea, 121 au fost în mediul urban și 167 în mediul rural.
Un număr important de cazuri de rujeolă, 59, s-a înregistrat la copiii cu vârste de până la un an, deci nevaccinați. În zona Romanului, cea mai afectată colectivitate a fost la Centrul «Romanița». De aceea, este foarte important ca vaccinarea să fie făcută la toată lumea, pentru că există persoane care au început vaccinarea obligatorie la vârste fragede, dar nu au mai continuat-o. Cele mai multe îmbolnăviri s-au înregistrat primăvara și în sezonul de toamnă-iarnă, când colectivitățile de copii sunt mai active“, a precizat medicul epidemiolog Roxana Pipirigeanu, șeful Serviciului Epidemiologic din cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț.
Potrivit acesteia, pentru ca epidemiile de rujeolă să fie evitate, procentul de vaccinare anual trebuie să fie de peste 90%, lucru care, însă, nu se întâmplă. “Anul trecut, noi am catagrafiat 3.918 copii cu vârste de un an, vârstă de la care începe vaccinarea. Am reușit să vaccinăm 3.360, ceea ce reprezintă un procent de 85%. De asemenea, am identificat 4.693 de elevi de clasa I, din care am reușit să vaccinăm 82%. Nu suntem mulțumiți de aceste procente, dar ne confruntăm cu refuzul părinților de a-și vaccina copiii, deși vaccinul este obligatoriu. Unii părinți refuză pentru că sunt îngrijorați de reacții adverse. Alții, pur și simplu, nu mai privesc această boală ca pe un lucru serios, având în vedere că mortalitatea din această cauză s-a redus considerabil, și consideră că își vaccinează copiii degeaba“, a mai spus medicul epidemiolog Roxana Pipirigeanu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu