Avioane de lupta


Programul de inarmare cu avioane de lupta F-35, cel mai scump din istoria omenirii

autor: FrontPress 20.02.2013
F35Jurnalistii de la Time Magazine scriu despre intentia Pentagonului de a cumpara 2457 de avioane moderne de lupta, de tip F-35, pentru suma de 400 de miliarde de dolari. Daca se va intampla acest lucru, acest program de inarmare va fi cel mai costistitor din istoria omenirii.
Pretul aproape s-a dublat din 2001 si pana astazi, iar amanarea productiei in masa a acestor avioane a obligat Fortele Aeriene si Marina americana sa investeasca aproximativ 5 miliarde de dolari pentru a intretine actualele modele din dotare. Deocamdata insa exista numeroase probleme sau controverse cu care se confrunta cei care sustin acest program de inarmare, in primul rand din cauza temerilor ca se cheltuie prea multi bani exclusiv pentru F-35, in detrimentul altor sectoare de aparare.
In plus, la 1 martie, daca membrii Congresului SUA nu vor ajunge la o intelegere in privinta bugetului, Pentagonul se va confrunta cu o taiere de cheltuieli de peste 500 de miliarde de dolari, ceea ce inseamna reducerea cu aproximativ 10% a programelor aflate in derulare din urmatorii ani.
w“Cheltuim in prezent poate … 45% din bugetul mondial dedicat inarmarii. Daca il reducem si ajungem la 42% sau 43% inseamna ca brusc vom fi in pericol si vom fi atacati?” – a intrebat retoric Justin Amash – republican si sustinator al ideii ca marile cheltuieli bugetare sunt mai periculoase decat un razboi. “Ne falimentam tara, iar acest lucru ne pune intr-un mare pericol”, mai sustine el.
Liderii republicani au inceput sa vorbeasca tot mai des despre taierile de cheltuieli militare ca fiind inevitabile. La randul sau, presedintele Barack Obama a avertizat ca, fara un plan bine pus la punct din partea Congresului, se vor lua “decizii grele in saptamanile care vor urma”, asa cum a fost cu anuntul recent privind amanarea trimiterii unui portavion in Golful Persic pentru a mai economisi bani.
Culmea ironiei, mai scrie Time Magazine, este faptul ca daca se vor taia cheltuielile pentru F-35 nu se vor salva prea multi bani in viitor, pentru ca Pentagonul tocmai a pompat o suma de aproape 5 miliarde de dolari in contracte care vizeaza acest program.
f-35_in_the_clouds_1920x1080Cum s-a ajuns la aceste sume
Avionul F-35 are un singur motor si un singur loc pentru pilot. Ganditi-va la acest aparat ca la un “briceag elvetian zburator”, capabil sa se angajeze in lupte aeriene cu alte aeronave, capabil sa bombardeze, dar sa si spioneze. De asemenea, tehnologia ii permite sa devina invizibil, iar una dintre cele mai mari abilitati ale sale este aterizarea pe plan vertical, asemeni unui elicopter, fapt care ii permite sa fie folosit inclusiv de catre navele de razboi ale Marinei americane.
Costurile de zbor pentru o singura ora ale unui F-35 se ridica la suma de 23.557 de dolari, adica aproximativ 400 de dolari un minut – 6,54 $ pe secunda. De pe Stirile Pro TV

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu