Lenin daramat


LENIN daramat de un grup de nationalisti ucrainieni

autor: FrontPress 19.02.2013

lenin 1Poliţia din Ucraina a deschis o anchetă penală care vizează dărâmarea unei statui a liderului revoluţiei bolşevice din 1917, Vladimir Ilici Lenin, de către un grup de militanţi ai partidului Svoboda (Libertate), a anunţat sâmbătă Ministerul de Interne din Kiev, citat de agenţia de presă RIA Novosti.
Naţionaliştii, conduşi de deputatul Igor Mirosnicenko, au demontat vineri statuia lui Lenin din oraşul Aktirka, regiunea Sumi. “Simbolurile şi ideologia comunistă nu au ce căuta în Ucraina europeană iar dacă autorităţile nu pot să scape de ele, ne vom ocupa noi”, a declarat Mirosnicenko.
Potrivit autoritatilor, Mirosnicenko s-a căţărat pe soclu şi a legat un cablu în jurul statuii. Monumentul a fost apoi dărâmat cu ajutorul unui camion. Pentru gestul lor, activiştii au fost reţinuţi de poliţie, fiind acuzaţi de huliganism.
lenin 2Partidul Svoboda a fost fondat în 1991 iar denumirea actuală datează din 2004, când s-a renunţat la titulatura de Partidul Social-Naţional al Ucrainei. În urma alegerilor regionale din 2009 şi 2010 partidul a devenit o forţă politică de luat în seamă, mai ales pe plan local. La alegerile din toamna anului 2012, formaţiunea a reuşit să intre şi în parlamentul din Kiev.
În ultimii ani s-a înregistrat un număr tot mai mare de vandalizări împotriva monumentelor dedicate foştilor lideri comunişti. Aceste acţiuni au fost semnalate în aproape tot spaţiul ex-sovietic, fie că e vorba deRepublica Moldova sau chiar de Rusia.
Vladimir Ilici Lenin, pe numele său adevărat Ulianov, s-a născut pe 22 aprilie 1870 şi a fost liderul partidului bolşevic, precum şi primul premier al Uniunii Sovietice. A murit în 21 ianuarie 1924, cauza oficială a morţii lui Lenin fiind ateroscleroza cerebrală. Cu toate acestea s-a mai vehiculat că ar fi murit în urma unei boli cu transmitere sexuală. Sursa: FrontPress.ro

2 comentarii: