Demografie


Razboiul demografic: Tot mai putini RUSI in Extremul Orient

autor: FrontPress 24.02.2013
siberiaAutorităţile de la Moscova promit fonduri publice de 190 de miliarde de dolari şi avantaje fiscale pentru a încuraja dezvoltarea economică a Extremului Orient rus, informează vedomosti.ru. În ultimii 20 de ani regiunea a pierdut mai mult de 20% din populaţie, aceasta devenind o problemă deja de ordin geopolitic, se spune într-un proiect de dezvoltare a Orientului Extrem al Rusiei. În tot acest timp, în unele regiuni îndepărtate din Asia, etnicii ruşi sunt înlocuiţi treptat cu imigranţi, majoritatea provenind din China. 
“Suprafaţa enormă, dar populată slab în combinaţie cu existenţa unor bogate resurse minerale, creează o tensiune în această regiune. Mai ales că există o concurenţă internaţională pentru teritoriile pustii“, precizează autorii documentului, citat de vedomosti.ru.
Programul de dezvoltare prevede alocarea a 5,7 trilioane de ruble, echivalentul a 190 de miliarde de dolari, pentru anii 2014-2025, scrie Adevărul. Grosul banilor vor merge pentru dezvoltarea infrastructurii din regiune şi pentru acces la resurse.
Şi în trecut autorităţile de la Moscova şi-au stabilit printre priorităţi dezvoltarea acestei imense regiuni cu potenţial enorm, dar care suferă de un exod masiv al populaţiei spre partea europeană a Rusiei. La revenirea la Kremlin, în luna mai 2012, Vladimir Putin a creat chiar şi Ministerul Dezvoltării pentru Extremul Orient.
În vara anului trecut, premierul rus Dmitri Medvedev a emis un avertisment voalat despre influenţa în creştere a Chinei în Orientul Îndepărtat, bogat în resurse, al Rusiei, afirmând că este esenţial să se apere zona de “expansiunea excesivă a statelor riverane”, potrivit unui raport Reuters. Acesta avertiza în legătură cu pericolul formării “unor enclave de cetăţeni străini” în unele regiuni îndepărtate ale ţării. Comentariile sale au subliniat suspiciunile Kremlinului că un aflux constant de imigranţi chinezi ar putea prezenta în cele din urmă o ameninţare la adresa hegemoniei ruse din teritoriile îndepărtate şi slab populate din Siberia şi Orientul Îndepărtat.
În acelaşi timp, Rusia a devenit a două destinaţie de imigraţie, după SUA, potrivit unui raport publicat de ONU.Sursa: FrontPress.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu