Comunistii francezi


Comunistii francezi au renuntat la SECERA si la CIOCAN

autor: FrontPress 14.02.2013
leninPartidul Comunist Francez (PCF) a luat o decizie istorică de renunţare la seceră şi la ciocan, simboluri ale mişcării proletare internaţionaliste. Noul însemn de pe carnetele de membru a devenit steaua roşie în cinci colţuri, specific grupului Stângii Europene, o alianţă de partide comuniste şi socialiste. Renunţarea la vechiul simbol a fost anunţată duminica trecută, în cadrul celui de al 36-lea Congres al partidului, decizia nemulţumind o parte din activiştii comunişti.
“Cu toţii suntem şocaţi”, a declarat postului de radio France Info, secretarul de partid din Paris, Emmanuel Dang Tran. “PCF acceptă astfel să fie înghiţit de o altă organizaţie, odată cu valorile pentru care luptă”, a continuat acesta. Pentru el “secera şi ciocanul reprezintă un reper istoric pentru rezistenţa împotriva politicilor capitaliste”. Oficialul din Paris a mai acuzat actuala conducere a partidului că ar fi trădat idealul comunist pentru “un fel de social-democraţie” inventată de “ecologişti, socialişti, troţkişti sau mai ştiu eu cine”.
Pe de altă parte, secretarul naţional al PCF susţine decizia de renunţare la simbolul arhicunoscut, din motiv că secera şi ciocanul nu ar mai reprezenta realităţile vieţii cotidiene din secolul XXI. “Vrem să ne orientăm spre viitor. Este un simbol adorat, pe care îl vom utiliza în continuare la demonstraţii, dar nu mai ilustrează realitatea de zi cu zi. Nu mai este relevant pentru noile generaţii de comunişti”, a declarat acesta.
Partidul Comunist Francez a fost fondat în 1920. De-a lungul timpului mai muţi membri ai PCF au ocupat funcţii ministeriale în diverse guverne conduse de socialişti. În prezent comuniştii sunt reprezentaţi în Parlamentul din Paris de 10 membrii de partid, după ce formaţiunea a obţinut 6,9 la sută din opţiunile electoratului la alegerile generale din 2012. În peroada sa de glorie, în 1946, PCF a reuşit să trimită în Parlament nu mai puţin de 182 de reprezentanţi. Sursa: FrontPress.ro 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu