Trafic cu ovule


Doi israelieni retinuti de DIICOT pentru trafic cu ovule

autor: FrontPress 20.02.2013
test tubeDoi cetăţeni israelieni, angajaţi ai clinicii Med New Life, au fost reţinuţi, în noaptea de marţi spre miercuri, de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimnalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) pentru trafic de celule de origine umană, recoltate pentru fertilizare in vitro.
În acest caz, anchetatorii au audiat zeci de persoane, între care medici şi asistente, la finalul audierii acestora procurorii dispunând reţinerea pentru 24 de ore a doctorului Raphael Ron-El şi a tehnicianului de laborator Dafna Komarovsky.
Reprezentanţii clinicii private din Capitală racolau tinere, de regulă studente din provincie, cu situaţii materiale precare, cărora le dădeau între 600 şi 800 de lei pentru ovulele prelevat, pe care le vindeau apoi cu 3.000 – 4.000 de euro cuplurilor care apelau la servicii de fertilizare in vitro.
“În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că membrii grupării s-au implicat în organizarea acestor activităţi, în cadrul unei clinici din Bucureşti, racolând tinere cu vârste cuprinse între 18 şi 30 ani, de regulă studente din provincie, cu situaţii materiale precare, pe care le-au determinat să doneze ovocite umane contra unor sume cuprinse între 600 şi 800 de euro, celule ce ulterior au fost vândute pentru sume între 3.000 şi 4.000 de euro, unor cupluri care apelau la serviciile de fertilizare in vitro oferite de această clinică”, arată Poliţia Română într-un comunicat de presă citat de Mediafax.
Gruparea infracţională acţiona pe relaţia România-Israel, membrii acesteia fiind medici, asistenţi medicali, embriologi şi manageri de unităţi medicale, cetăţeni români şi israelieni. “Majoritatea cuplurilor beneficiare sunt din Israel, deplasându-se periodic în România, în mod special pentru efectuarea inseminărilor artificiale menţionate”, a precizat Poliţia Română.
clinica de fertilizareConform ziarului România Liberă, în 2009, într-un alt caz, mai mulţi medici de la clinica privată Sabyc au fost acuzaţi că ar fi racolat din străinătate cuplurile care doreau să fie beneficiarele tehnicilor de reproducere asistată. Şeful clinicii Sabyc, Harry Mironescu, medicii israelieni Natan Lewit şi Genia Ziskind, secretara clinicii Cecilia Borza şi Yair Miron au fost condamnaţi în 14 noiembrie 2012, de către Tribunalul Bucureşti, la cinci ani de închisoare cu executare, Victor Zota, fost director executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), a primit o pedeapsă de trei luni de închisoare cu suspendare, iar Rosana Maria Cristina Turcu, fost coordonator regional Bucureşti al ANT, a fost condamnată la şase luni de închisoare cu executarea pedepsei. Decizia a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti.
Legislaţia din Israel nu permite femeilor să doneze sau să vândă ovule. Astfel cuplurile de evrei sunt nevoite să apeleze pentru servicii de fertilizare in vitroa la clinicile private din România, Ucraina, Cipru sau din alte state europene. Sursa: FrontPress.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu