Musulmani judecati

Musulmani judecati pentru crime de razboi in Bosnia

autor: FrontPress 20.04.2012
Opt oficiali musulmani bosniaci din timpul războiului din fosta Iugoslavie au fost aduşi joi în faţa instanţei, fiind acuzaţi de tortură şi abuz asupra sârbilor din lagărele de detenţie de lângă Sarajevo, la 20 de ani de la începerea conflictului dintre 1992 şi 1995.
Până în prezent destul de puţine cazuri au fost deschise împotriva oficialilor militari musulmani, Belgradul acuzând autorităţile de la Sarajevo cum că practică o justiţie selectivă.
În ultimul caz, gardienii  şi oficialii locali au fost acuzaţi de crimele comise în trei lagăre de detenţie din suburbia Hadzici, din Sarajevo, în timpul asediului oraşului de către forţele sârbilor bosniaci, care a durat 43 de luni.
Procurorul Marjan Pogacnik a afirmat că patru prizonieri au murit în lagăre, conform unui raport Reuters. “Deţinuţii erau duşi în holuri şi bătuţi sau forţaţi să se bată reciproc de către poliţişti şi alte persoane până când leşinau. Acestora li s-a refuzat asistenţa medicală sau accesul la agenţiile umanitare internaţionale “, a relatat Pogacnik.
Bosnia a fost scena unor lupte sângeroase în timpul războiului dintre 1992 şi 1995, între croaţii catolici, sârbii ortodocşi şi musulmani. Toate taberele au fost acuzate de comiterea de atrocităţi. În conformitate cu prevederile Acordului de pace de la Dayton, Bosnia Herțegovina este divizată în două entități teritoriale: Federația Bosnia și Herțegovina, reprezentând 51% din teritoriul statului (locuită în proporţie de peste 75% de musulmani bosniaci, croaţii reprezentând puţin peste 20%) și Republica Srpska, reprezentând 49% din teritoriu, etnicii sârbi fiind aici populaţia majoritară. Sursa: FrontPress.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu