Fiti tari!

-”Fiţi tari, neclintiţi” (1 Corinteni 15:58)-

Când simţi că vrei să renunţi, “continuă să continui” şi vei obţine ceea ce alergătorii numesc al doilea vânt. Aceasta este puterea care îi propulsează spre linia de sosire şi îi face câştigători. De aceea Biblia spune: “Ferice de cel ce rabdă ispita” (lacov 1:12).

Ai auzit vreodată de Thomas Starzl? El a devenit preocupat de transplantul de organe pe când era medic rezident. În 1958 el a transplantat ficat la câinii a căror ficat fusese scos, dar toţi au murit la două zile după operaţie. Un an mai târziu, el a găsit o modalitate de a stabiliza cir­culaţia şi câinii au trăit o săptămână. În martie 1963, a efectuat primul transplant de ficat la om, dar pacientul a avut o hemoragie fatală. Acel eşec şi epidemia de hepatită care s-a răspândit în centrele de transplant artificial în toată lumea în anii 60 l-a obligat să abandoneze programul de transplant de ficat. Dar a refuzat să renunţe. În 1968 Starzl a înregistrat rezultate în urma unor noi încercări de transplant. Toţi cei şapte copii implicaţi au supravieţuit, deşi patru au murit în decurs de şase luni: un rezultat încurajator, dar nu astral.

În 1975 au mai rămas numai două pro­grame de transplant în lume. După douăzeci şi trei de ani de la prima încercare Starzl şi echipa lui au început să aibă succes: nouăsprezece din douăzeci şi doi de pacienţi au trăit mai mult timp. Starzl a fost criticat, chiar denigrat de sistemul medical. Dar el a perseverat. Şi noi trebuie să fim bucuroşi pentru aceasta. Astăzi transplanturile de ficat sunt la ordinea zilei în întreaga lume şi oameni care nu aveau nici o speranţă acum trăiesc având vieţi fericite şi productive. Aşadar ori­care ar fi misiunea ta, “fii tare, neclintit”.

Un comentariu:

  1. Destul de interesant acest mesaj al tău, oricum operaţia rămâne pe veci operaţie..odată ce ai tăiat ceva din tine, nu mai poate fi ca la început.Dar nu disperaţi..e mai bine să vă pastraţi sănătatea decât s-o reparaţi.

    RăspundețiȘtergere