Un sat de tigani s-a MUTAT IN GERMANIA

Aproape un sat intreg de TIGANI s-a mutat in Germania

autor: FrontPress 04.04.2012
Peste de 700 de tigani din satul Fantanele, situat in apropierea Bucurestiului, s-au mutat pe strada Harzer din Berlin, creand o adevarata “enclava romaneasca”, scrie presa germana. Majoritatea imigrantilor sunt penticostali si rudele lor ramase in Romania se roaga sa nu fie deportati dupa modelul francez, scrie Berliner Zeitung.
Pentru a putea obtine drept de sedere permanent, tiganii din Romania si-au deschis o afacere, scrie Der Spiegel. Banii nu erau insa suficienti pentru traiul zilnic, astfel ca au solicitat ajutoare sociale si alocatia pentru copii. Sumele sunt semnificative, avand in vedere ca multi dintre nou-veniti au si de la zece copii in sus. Presa germana sustine ca povestile acestora i-au determinat pe cei ramasi acasa sa porneasca si ei spre “paradis”.  Aceste enclave tiganesti din capitala germana au creat probleme si in sistemul de invatamant. Astfel in luna ianuarie profesorii din Berlin si-au facut publice nemultumirile cu privire la “invazia tiganeasca”, dupa cum au numit acest fenomen mediile germane. Problema cea mai frapanta este lagata de comunicare, copiii necunoscand limba germana. Deasemenea s-a constata ca numarul lor este in continua crestere.
Pe de alta parte, conform unui raport  raport Amnesty International, situatia tiganilor din Europa ar fi mai precara ca niciodata. Aceasta etnie, estimata de organizatia mentionata la 10-12 milioane de persoane la nivel continental, este numita “una dintre cele mai mari si mai dezavantajate minoritati din Europa” din cauza “discriminarilor” si “prejudecatilor”.
“A venit vremea ca Europa sa se trezeasca si sa opreasca definitiv presecutarea acestor comunitati marginalizate”, a indemnat Kate Allen, directorul Amnesty International din Marea Britanie.
In realitate cea mai numeroasa minoritate etnica din tara noastra, tiganii au iesit la recensamant doar 619.000, adica 3,2 la suta din populatia stabila a Romaniei, fata de 535.000 cati au fost numarati in 2002. Cifra este clar falsa, estimarile neoficiale indicand cel putin 2 sau chiar 3,5 milioane, la care se pot adauga alte cateva milioane de persoane care provin din familii mixte. Deasemenea in ultimii 10 ani tiganii au fost singura etnie care a inregistrat o crestere demografica, comparativ cu romanii si restul natiunilor conlocuitoare. Sursa: FrontPress.ro 

2 comentarii:

  1. Acesti tigani nu sunt persecutati ! Ei, prin toate faptele lor care sunt cunoscute de catre toata lumea, ei singuri se persecuta. Ce atitudine poate avea cineva care e obligat sa suporte marlaniile, grosolaniile, mandrele mirosuri specifice ale acestor lighioane care iau in deradere tot ceeace inseamna lege, corectitudine, bun simt, modestie. Aceste vietuitoare trebuie trimise intr-un loc izolat unde sa-si faca ele mendrele intre ele dar, sa-si produca energia si furajele SINGURE, PRIN PROPRIILE EFORTURI....

    RăspundețiȘtergere
  2. :) O saptamana plina de sens, Odorica

    RăspundețiȘtergere