"ANTISEMITISM"


Parlamentar JOBBIK acuzat de “ANTISEMITISM”

autor: FrontPress 09.04.2012
Un deputat maghiar din partea partidului naţionalist Jobbik a fost criticat dur şi somat să-şi dea demisia de către partidele de sistem şi mai multe organizaţii evreieşti internaţionale pentru că ar fi rostit în Parlament un discurs “antisemit” în care a făcut referire la “jertfele ritualice umane”, care au zguduit opinia publică ungară din secolul al XIX-lea.
Zsolt Barath a susţinut că cei 13 evrei acuzaţi în 1882 de uciderea ritualică a Eszterei Solymosi, o fată dintr-o familie de ţărani din satul Tiszaeszlar, au fost achitaţi pentru că judecătorul s-ar fi temut de “bancherii internaţionali”, care ar fi “falimentat Ungaria” dacă coreligionarii lor ar fi fost condamnaţi.
Partidele de opoziţie i-au cerut lui Barath să-şi dea imediat demisia din Parlamentul de la Budapesta. Deasemenea şi un reprezentant al partidului conservator de guvernământ, Fidesz, l-a acuzat pe parlamentarul Jobbik că prin discursul său “a deschis răni ce datează de secole”.
În corul criticilor s-a remarcat însă rabinul Shlomo Koves care a cerut o anchetă parlamentară. “Experienţa noastră zilnică indică faptul că remarcile rasiste şi antisemite devin tot mai permisibile în Parlamentul Ungariei”, a spus acesta. “În opinia noastră, gravitatea situaţiei este fără precedent în ultimii 20 de ani de democraţie. Antisemitismul a escaladat până la un punct în care nu mai poate fi ignorat de nimeni”, a continuat rabinul.
„Formaţiunea Jobbik, din care face parte deputatul Zsolt Barath, este împotriva Israelului, a evreilor, a romilor şi este regretabil că astfel de forţe operează într-un stat democratic”, a spus la rândul lui Ilan Mor, ambasadorul Israelului în Ungaria.
Pedepsirea exemplară a politicianului naţionalist a fost cerută şi de organizaţia sionistă Liga Anti-Defăimare (ADL) din SUA. “De secole acuzaţiile de crime ritualice au dus la acţiuni populare violente şi pogromuri împotriva comunităţilor evreieşti, mai ales în preajma sărbătorilor pascale”, a declarat liderul ADL, Abraham H. Foxman.
Peste 60 la sută dintre maghiari sunt “antisemiţi”?
În februarie 2012, ADL a dat publicităţii un sondaj de opinie care a relevat că 63 la sută din populaţia maghiară menifestă “opinii antisemite”, comparativ cu 47 de procente în 2009. Conform sondajului, 3 din 4 maghiari au răspuns că sunt de acord cu afirmaţia că “evreii au prea multă putere pe pieţele financiare internaţionale”. Alte 38 de procente dintre respondenţi au spus că “evreii sunt responsabili pentru moartea lui Hristos”.
Alianța Tinerilor de Dreapta – Mișcarea pentru o Ungarie mai bună (Jobbik) a obţinut 17 la sută din voturi în urma alegerilor generale din 2010 şi un număr de 47 de parlamentari. La nivel european partidul are legături strânse cu mai multe formaţiuni naţionaliste, precum Frontul Naţional din Franţa, Naţional-Democraţii din Suedia sau Partidul Naţional Britanic. După alegerile europarlamentare din 2009, Jobbik a obţinut aproape 15 procente din totalul voturilor exprimate, revenindu-i 3 locuri în Parlamentul European. Sursa: FrontPress.ro 

2 comentarii:

  1. Ungurii sunt aproape de noi si e "normal" sa ne uitam mai mult în curtea lor.
    In Ioropa se întâmpla lucruri mult mai grave, e adevarat, nu antisemite ci xenofobe, dar oare sunt ele mai putin condamnabile?

    RăspundețiȘtergere
  2. Lumea toata este in plina transformare si fiecare popor isi arata nationalismul, pentru a nu fi contopiti toti intr-o ciorba fara nume. Si in SUA se vede tot mai clar. Dar ce putem face??? O seara frumoasa, Odorica

    RăspundețiȘtergere