Legea care ii va OBLIGA pe romani sa mearga la vot a trecut tacit de Senat
“Votul este obligatoriu pentru toţi cetăţenii români cu drept de vot”, scrie într-un proiect de lege depus în 2011 de deputaţii Tudor Ciuhodaru (UNPR, fost PSD şi PC) şi Mircia Giurgiu (independent, fost PDL), care prevede ca cei care nu îşi exercită dreptul de vot să fie amendaţi cu 1.000 de lei. Proiectul a fost aprobat tacit de Senat, printre alte zeci de legi, din lipsă de cvorum, şi a ajuns în dezbaterea Camerei Deputaţilor, care este forul decizional. Într-un punct de vedere trimis senatorilor, Guvernul reaminteşte că această lege contravine Constituţiei României, unde se arată că votul este un drept al cetăţenilor, nu şi o obligaţie.
Cei doi deputaţi au propus ca cei care nu se prezintă la vot să fie amendaţi, în primă fază, cu 1.000 de lei. Apoi, la a doua abatere, o nouă amendă şi restricţionarea accesului la facilităţi fiscale, ajutoare şi indemnizaţii acordate de statul român. La a treia abatere, amenda se aplică din nou, doar că acum românul care nu votează va primi interdicţie să mai voteze vreodată.
“A fi un cetăţean al acestei ţări este un drept, dar şi o obligaţie”, consideră deputatul ieşean Tudor Ciuhodaru, într-o declaraţie pentru Gândul. “Vreţi să se schimbe ceva în ţara asta? Aveţi dreptul şi obligaţia să vă prezentaţi la vot. Este un minim de implicare cetăţenească, ce nu costă nimic, dar care arată că putem să ne determinăm cu adevărat viitorul. Este singura şansă de a schimba ceva. Se creşte reprezentativitatea şi se elimină frauda electorală”, a mai explicat Ciuhodaru.
Întrebat dacă nu ar fi mai adecvat spiritului democratic ca cetăţenii români să fie lăsaţi să decidă singuri dacă votează sau nu, deputatul clujean Mircia Giurgiu a replicat, pentru Gândul: “Nu ar trebui lăsaţi să decidă, şi acum sunt lăsaţi să decidă şi nu participă la vot. Dacă nu participă, atunci o mână de oameni hotărăşte pentru ei. Avem parlamentar cu 34 de voturi, primari cu câteva zeci de voturi”. “Ar trebui să participe la acest exerciţiu democratic care a fost câştigat cu greu mai demult, şi acum din păcate tot mai puţini participă, pentru că sunt dezamăgiţi”, a mai spus Giurgiu.
“Cei care stau acum la guvernare au o reprezentativitate de 30-40%. După 1990, eu cred că ne-am dorit ca acest vot să-l putem face în mod real. La început trebuie şi o educaţie în acest sistem, dar când vom ieşi 100% la vot, va fi cea mai bună metodă prin care vor dispărea acea şpagă, mită electorală şi coţcării pe acest domeniu. Nu ne vor putea cumpăra pe toţi. Guvernanţii ăştia de 20 de ani se bazează că noi stăm acasă, ei cumpără nucleul dur şi nu se pune cu nimic în pericol continuarea funcţiilor”, susţine Tudor Ciuhodaru, el însuşi ales în sistemul electoral pe care doreşte să îl schimbe.
Mircia Giurgiu a explicat însă, pentru Gândul, că se aşteaptă ca la Camera Deputaţilor sancţiunile pentru românii care nu vor să îşi exercite dreptul de vot să fie îmblânzite: “La Camera Deputaţilor vor fi sancţiuni care să nu fie pecuniare. Să nu fie amendaţi aşa tare, dar măcar să li se atragă atenţia”. De Andrei Luca Popescu – Gandul
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu