:: SINGURATATEA

Titlu: SINGURATATEA
Autor:: http://ganduri-pentru-suflet.blogspot.com/
Articol: O intrebare cu care se confrunta multe persoane din medii sociale diferite, cu stari financiare diverse a societatii contemporane este „daca e normal sa fii singur?" Suntem parte a unei societati in care oamenii tind pe zi ce trece tot mai mult in spre izolare, curent ce patrunde foarte subtil in randul oamenilor.
Singuratatea este starea ce are o influenta negativa asupra omului. Singuratatea te priveaza de formarea unui caracter puternic si moral, de frumusetea trairii intr-un grup, de oportunitatea cunoasterii altor persoane si nu in ultimul rand de bucuria succesului personal.
Marc Levy defineste singuratatea ca fiind „o gradina in care sufletul se usuca, florile care cresc in ea nu au parfum." Aceasta definitie cred ca exprima cel mai bine imaginea celui care creste intr-un mediu singuratic. In contextul societatii moderne ale carei valori este independenta, libertatea si in cadrul careia oamenii tind sa se concentreaza doar asupra lori-un mod egosit, sunt multi care platesc acest pret al singuratatii in detrimentul unei personalitati puternice.
Daca constientizezi cat de important este sa nu ramai intr-o stare de singuratate si izolare probabil ca te gandesti acum care este solutia iesirii din aceasta stare. Cum reusim sa ne ridicam deasupra acestei stari ce cuprinde pe tot mai multe persoane?
Relatiile interumane sunt de o mare importanta pentru combaterea singuratatii dar totusi aceasta nu e totul. Desi traim intr-o societate in care aparent suntem tot mai apropiati fizic unii de altii insa ramanem tot mai izolati in noi insine. Desi interactionam cu tot mai multi oameni totusi majoritatea s-au retras in „cochilia" lor personala izolandu-se pentru a se simti „inca o vreme" in siguranta. Cel mai important pas pentru a iesi din această ,,cochilie" este revizuirea si refacerea unei relatii personale cu Creatorul. Fiecare om trebuie personal sa mentina o relatie vie si apropiata cu Dumnezeu pentru a putea pasi mai departe in relatii apropiate cu semenii sai si a mentine relatii sanatoase cu ei. Daca relatiile noastre cu cei din jurul nostru nu sunt asa cum ne-am dorit atunci avem un motiv serios sa ne intoarcem cu fata spre Dumnezeu ca sa vedem unde L-am neglijat.
Desi tendinta societatii de astazi este indepartarea de acest orizont de referinta al relatiilor sanatoase, sta in puterea fiecarui om, fiecarui individ, sa nu fie asa. ...
--
Visitor Ip: 151.64.74.168

2 comentarii:

  1. În primul rând, libertatea nu e o valoare fundamentală a lumii de azi, decât la mod declarativ. Eşti constrâns de legi, de obiceiuri, cutume şi tradiţii, scrise sau nu, în multe feluri. Păcatul fundamental este că lumea de azi se sprijină mai mult pe "a avea" decât pe "a fi" şi "a gândi (liber)", iar goana după posesii materiale îl proiectează pe om în concurenţă cu toţi ceilalţi care "râvnesc" să-i smulgă ceea ce a reuşit să adune. De aici reacţia de apărare prin închidere în cochilie şi neîncrederea funciară în celălalt.
    Dacă sentimentul religios e dublat de dogmă, nu face nici el decât să separe mai mult decât să unească, iar pleiada de secte şi facţiuni dovedeşte lucrul acesta. Când detaliile (dogma) unei religii este primordială, din ea nu poate izvorâ decât intoleranţă şi fanatism, care sunt departe de-a apropia oamenii sau de-a deschide canale de comunicare între ei. Dacă am accepta că Mahomedanul, evreul, creştinul şi indianul sunt, de fapt, aceeaşi oameni, uniţi prin acelaşi fior în faţa divinului, indiferent ce nume poartă acesta, atunci putem începe să sperăm la instaurarea unei stări de normalitate, bazată pe dezbatere, toleranţă, încredere şi cooperare. La urma-urmei, toţi suntem fii ai planetei şi alta nu avem ! Din punctul ăsta de vedere, cel mai mare pas înainte e apariţia Internetului, care nu numai că apropie oamenii din orice colţ al lumii, ci-i şi abstractizează - în sensul în care nu mai contează cine eşti, cât de bogat eşti sau ce funcţii ai, ci ceea ce spui şi ce gândeşti. În Internet, toţi suntem egali şi liberi să ne exprimăm. Mi se pare nucleul de la care se poate porni mult mai facil spre dialog...

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca te lasi acaparat de ierarhia valorilor pe care ti le impune societatea crezand ca sunt propriile tale valori atunci problemele iscate de singuratate sunt cele identificate de tine.
    Daca nu, nu.

    Vad acum ca Anonim cam tot pe-acolo bate.

    RăspundețiȘtergere