Refuz!... Refuz!!... Refuz!!!...

In postarea de ieri povesteam de aventurile din campania de vaccinari inceputa saptamana aceasta. Si despre refuzul inexplicabil oarecum din punctul meu de vedere, refuz de a se lasa vaccinati venit din partea elevilor. Poate ca din punctul lor de vedere refuzul ar avea una sau mai multe explicatii: frica (din pacate pentru ei frica se poate invinge, numai sa-si doreasca asta), teribilismul sau dorinta, venita din teribilism, de a controla totul, aparenta lipsa de informatii... Ca tot veni vorba de lipsa de informatii... Informatiile despre bolile in cauza se pot obtine usor. Li s-a spus dinainte despre vaccinare: s-a spus verbal cu diverse ocazii, cand s-a trecut prin clase la inceput de an, li s-a spus in cabinet, e drept ocazional, cand i-am mai prins pe elevii respectivi trecand prin cabinet cu diverse doleante, li s-a spus profesorilor diriginti ca si conducerii scolii, s-au lipit anunturi prin scoala in diverse puncte. Totul era sa vrea sa asimileze informatia. In plus toata saptamana, zi de zi, am fost la cabinet, daca nu pentru intreaga zi, fie si doar pentru cateva ore zilnic, incercand sa le administrez vaccinul; daca ar fi dorit informatii, era suficient sa vina si sa puna intrebari si ar fi primit raspuns la toate. Omeneste vorbind, e greu sa tragi de maneca fortat mai bine de 500 de elevi dintr-un liceu, pe fiecare in parte si chiar de mai multe ori, incercand sa le bagi informatia in cap cu de-a sila; daca ei nu "misca" sa ceara informatiile dorite, e greu sa faci fata.
Postand acelasi articol pe un alt blog, am primit urmatorul comentariu:

"Mucegai Ales7 noiembrie 2013, 15:26
Mă bucur că în sfarșit cineva refuză să fie vaccinat, indiferent de motiv. Au timp mai târziu să se felicite pentru decizia luată azi la cald."
 Am raspuns imediat:
Sau au timp sa-si smulga parul din cap. Apropo... Oare stie cineva dintre cei care refuza sau ar refuza sa se vaccineze de ce se fabrica si se administreaza vaccinurile respective, cum se manifesta bolile pentru care exista vaccin si de ce s-ar "felicita" cineva pentru decizia de a refuza vaccinarea?"
Azi dimineata mi-am amintit ca anul trecut sau cel mult in urma cu doi ani am avut in oras o epidemie de rubeola printre elevii de liceu. Veneau, baieti si fete, cu duiumul la cabinet cu diverse eruptii aparute pe piele, la inceput pe fata, speriati de ce li se intampla. Basca ca erau multi care nici macar nu mai ajungeau la scoala decat dupa ceva timp, cu scutire de absente; diagnostic: RUBEOLA. Boala in sine nu e grava, insa extrem de contagioasa; problema apare la femeile insarcinate, caci poate da malformatii la fatul din burta mamei. Si, in loc sa se nasca un copil sanatos, se poate naste un copil cu diverse malformatii, un monstru, un infirm poate pe viata.Curand ne-a "picat fisa": adolescentii respectivi erau receptivi la boala doar pentru ca nu fusesera vaccinati. Si nu pentru ca refuzasera, ci pentru ca o perioada de timp nu au mai fost organizate campanii de vaccinare pentru boala respectiva.
Cei de acum care au refuzat au oarecum norocul ca au mai primit doze din vaccinul respectiv cand erau micuti, pana a nu intra la gradinita. Si inca o inoculare la inceputul clasei a-ntaia, cand au intrat in colectivitatea de scolari. Asta ar fi fost ultima doza pe care ar fi primit-o in campanii scolare de vaccinare. Si Doamne-ajuta! sa-si fi dezvoltat cat de cat imunitatea pentru bolile respective. Pentru ca aparitia de cazuri de boala, fie epidemie, fie cazuri izolate, ar fi greu de suportat pentru ei; in cazul in care supravietuiesc bolii ar putea ramane cu sechele pentru viata intreaga.

Un comentariu:

  1. Prbabil ca voi mai continua cu postarile pe aceasta tema. Astept comentarii.

    RăspundețiȘtergere