Antioxidanti - scala O.R.A.C.

Nu de mult timp a fost stabilită şi o măsură a puterii anti-oxidante a unor vegetale, numită ORAC (Oxigen Radical AbsorbanceCapacity = capacitatea de absorbţie a radicalilor liberi ai oxigenului), în funcţie de cantitatea de anti-oxidanţi care este conţinută în diverse plante. 
     Pentru a se menţine într-o formă deplină de sănătate, dar șpentru a NU face cancer, un om trebuie să introducă zilnic în organism o cantitate de vegetale, care să-i asigure un optim de  > 5.000 unităţi ORAC / zi, însă în lipsa unor factori pro-oxidanţi semnificativi !!! 
  
     În situaţii speciale (boli degenerative, boli acute, cancer, limfoame, leucemii, SIDA), se recomanda asigurarea a >30.000-50.000 unităţi ORAC / zi (sau chiar mult mai mult) !!! 
  
Scala ORAC (unităţi / 100 g produs) a celor mai sănătoase alimente, de care trebuie să ţină cont în stabilirea regimului alimentar orice pacient cu o proliferare malignă, (dar nu numai) este următoarea : 
  
314.446  pudra de cuişoare 
312.400  tărâţele neprelucrate de sumac 
267.536  pudra de scorţişoară 
240.000  tărâţele de sorg bogate în tanin 
200.129  pudra de oregano uscat 
159.277  pudra de curcuma (tumeric ) 
102.700  boabele de acai liofilizate 
100.800  tărâţele negre de sorg 
  91.500  pudra de roşcove (carob, ceratonia) 
  86.800  sumacul brut 
  80.933  cacaoa pudră uscată şi neîndulcită 
  76.800  seminţele de chimen 
  75.000  pudra concentrată de boabe de maqui 
  74.349  pătrunjelul uscat 
  71.000  tărâţele de sorg roşu 
  70.000  cireşele Acerola 
  67.553  busuiocul uscat 
  48.504  pudra de curry 
  45.400  sorgul brut bogat în tanin 
  40.200  pudra de ciocolată olandeză 
  40.000  sucul de boabe de maqui 
  32.004  salvia proaspătă 
  29.257  seminţele de muştar galben 
  28.811  ghimbirul pudră ( ginger ) 
  27.618  piperul negru boabe 
  27.426  cimbrul în stare proaspătă 
  27.297  măghiranul în stare proaspătă 
  25.300 fructul de lyci (sau lechee) 
  25.300  fructul de goji 
  24.700  polenul granule 
 24.287  tărâţele de orez crude 
  23.636  pudra de chili 
  21.900  boabele de sorg negru 
  20.823  bomboanele de ciocolată neagră 
  19.600  cojile seminţelor de in 
  18.053  bomboanele de ciocolată amăruie 
  17.940  nucile pecan 
  17.919  boiaua de ardei 
  16.062  boabele de chokeberry crude 
  15.542  frunzele proaspete de tarhon 
  14.840  rădăcina de ghimbir proaspătă 
  14.697  boabele de soc crude 
  14.000  boabele de sorg roşu 
  13.978  frunzele proaspete de mentă 
  13.970   boabele proaspete de oregano 
  13.541   nucile englezeşti (walnuts) 
    9.645   alunele de pădure sau alunele turceşti 
    9.584   coacazele roşii crude 
    9.465   boabele proaspete de cimbru 
    9.416   infuzia de anghinarie 
    8.459   boabele de fasole roşie crudă 
    8.320   boabele de fasole roz crudă 
    8.040   boabele de fasole neagră crudă 
    7.983   fisticul crud 
    7.960   coacazele negre crude 
    7.779   fasolea Pinto crudă 
    7.581   prunele “diamantul negru” cu coajă crude 
    7.528   bomboanele de ciocolată cu lapte 
    7.282   lintea crudă 
    7.274   agavele uscate 
    6.665   pudra de usturoi uscat 
    6.552   anghinaria cruda 
    6.552   afinele crude 
    6.552   prunele uscate 
    6.400   tărâţele de sorg alb 
    6.330   siropul de ciocolată 
    6.259   prunele crude 
    5.997   frunzele proaspete de melisă 
    5.764   boabele de soia crude 
    5.735   pudra de ceapă 
    5.347   murele 
    5.346   usturoiul crud 
    5.141   frunzele crude de coriandru 
    4.882   zmeura crudă 
    4.805   frunzele proaspete de busuioc 
    4.454   migdalele 
    4.392   frunzele proaspete de mărar 
    4.343   frunzele de ceai 
    4.275   merele roşii 
    4.188   stafidele albe 
    3.898   merele “Granny Smith” 
    3.577   căpşunele proaspete 
    3.432   untul de arahide 
    3.383   smochinele proaspete 
    3.365   cireşele obişnuite dulci 
    3.307   rodia 
    3.277   agrişele crude 
    3.234   caisele confiate 
    3.166   arahidele de orice fel, crude 
    3.145   varza roşie fiartă şi scursă fără sare 
    3.083   broccoli crud 
    3.082   merele obişnuite cu coajă 
    2.941   perele crude 
    2.938   agavele fierte 
    2.936   merele ”Red delicious”, crude, fără coajă 
    2.906   sucul de coacăze negre 
    2.830   strugurii negri 
    2.828   merele Gala crude cu coajă 
    2.764   (condimentul) cardamom 
    2.670   merele Golden crude cu coajă 
    2.589   merele Fuji crude cu coajă 
    2.573   merele crude fara coaja 
    2.550   guava 
    2.386   brocolli fiert şi nesărat 
    2.380   salata lollo crudă 
    2.359   fulgii de porumb 
    2.341   sucul proaspăt de rodie 
    2.308   fulgii de ovăz instant fortificat 
    2.294   granola cu stafide 
    2.252   varza roşie cruda 
    2.210   merele Golden crude fără coajă 
    2.200   sorgul alb boabe 
    2.184   seminţele de ridiche încolţite 
    2.183   tărâţele de ovăz 
    2.175   fulgii de ovăz simpli 
    2.150   frunzele de sparanghel crude 
    2.115   cartofii dulci copţi în coajă 
    2.104   pâinea integrală de grâu 
    2.094   arpagicul crud 
    2.050   varza albă fiartă, scursă şi nesărată 
    2.036   sucul de prune 
    1.990   guava rosie 
    1.965   piureul de mere 
    1.963   pâinea integrală de secară 
    1.948   caju crud 
    1.946   frunzele crude de sfeclă 
    1.933   avocado 
    1.911   perele verzi cu coajă 
    1.819   portocalele 
    1.814   piersicile crude 
    1.788   sucul de struguri roşii 
    1.773   varza roşie fiartă 
    1.767   sfecla crudă 
    1.750   merişoarele 
    1.746   perele de Anjou roşii 
    1.743   floricelele de porumb 
    1.736   ridichile crude 
    1.695   nucile de macadamia prăjite 
    1.687   frunzele de spanac congelate şi nefierte 
    1.680   cartofii roşii cu coajă copţi 
    1.644   sparanghelul fiert şi scurs 
    1.620   mandarinele crude 
    1.548   grape-fruit-ul roz şi roşu 
    1540    fragii 
    1.521   ceapa roşie crudă 
    1.520   boabele de fasole marină crude 
    1.515   spanacul crud 
    1.510   seminţele de lucernă încolţite 
    1.506   noni 
    1.447   frunzele proaspete de salată verde 
    1.421   pâinea integrală din amestec de cereale 
    1.419   nucile braziliene uscate 
    1.326   cartofii roşii copţi 
    1.322   cartofii roşii cruzi 
    1.318   pâinea de ovăz 
    1.303   fulgii de grâu 
    1.301   pătrunjelul proaspăt 
    1.263   ciocolata cu lapte de băut 
    1.260   strugurii roşii proaspeţi 
    1.253   ceaiul verde gata preparat 
    1.247   agave crude 
    1.238   sucul de grape-fruit galben 
    1.225   sucul de lămâie 
    1.220   ceapa galbenă călită câteva minute 
    1.210   kiwi 
    1.150   uleiul de măsline extra-virgin 
    1.138   cartofii albi copţi în coajă 
    1.118   strugurii albi sau verzi cruzi 
    1.115   caisele crude 
    1.098   cartofii roşii cruzi 
    1.058   cartofii albi cruzi 
    1.034   ceapa albă crudă 
    1.005   vinul de masă roşu 
    1.002   sucul de căpşune 
    1.002   mango crud 
    1.001   sosul de salsa 
       984   ardeiul dulce portocaliu crud 
       980   varza de Bruxelles 
       965   ardei dulce galben crud 
       962   seminţele de soia mature încolţite şi nefierte 
       933   vânăta crudă 
       923   ardeiul verde dulce crud 
       904   fasolea Pinto gătită 
       902   cartofii dulci cruzi 
       884   ananasul crud 
       879   banana 
       856   varza albă fiartă, scursă nesărată 
       847   năutul crud 
       847   ardeiul roşu călit 
       830   strugurii albi proaspeţi 
       829   conopida proaspătă 
       793   sucul de struguri albi 
       791   ardeiul dulce roşu proaspăt 
       759   fasolea verde crudă 
       750   nectarinele crude 
       741   mazărea galbenă crudă 
       728   boabele de porumb dulce crude 
       726   sucul de portocală 
       704   sucul de pere 
       694   ardeiul dulce galben 
       694   sos de tomate 
       666   morovii cruzi 
       620   conopida fiartă scursă fără sare 
       616   nucile uscate 
       615   ardeiul dulce verde călit câteva minute 
       600   mazărea verde congelată 
       578   sosul picant 
       568   sucul de ananas 
       564   oţetul de mere 
       546   prunele roşii crude 
       524   mazărea despicată seminţe mature crude 
         508   varza albă crudă 
       497   ţelina crudă 
       496   brocolli congelat 
       490   prazul crud 
       486   sucul de roşii conservat cu sare 
       483   dovleacul crud 
       481   semintele de mac 
       436   siropul de piersici conservat 
       413   porumbul dulce conservat 
       410   oţetul din vin roşu 
       408   sucul de mere 
       392   vinul alb de masă 
       367   tomatele roşii coapte 
       317   morcovii fierţi şi scurşi nesăraţi 
       315   pepenele galben crud 
       307   bulbul de fenicul crud 
       245   vinetele fierte scurse nesărate 
       225   oţetul din miere 
       214   castraveţii cruzi cu coajă 
       180   dovlecelul crud 
       142   pepenele verde crud 
       126   castravetele decojit crud 
       106   uleiul de arahide
(după site-ul http://www.oracvalues.com/  care ar fi bine să fie şi el consultat pentru detalii suplimentare) 
  
Comentarii pe marginea scalei ORAC :
-          NU există în cadrul ei nici un aliment de origine animală !!! Este prima remarcă şi poate cea mai importantă ! Da, există o serie de alimente de origine animală (carnea de somon şi unii crustacee marine), care conţin cantităţi mici dintr-un carotenoid de potenţă medie (asteroxantina) şi care le colorează carnea în portocaliu-roşiatic, dar aceste alimente NU se regăsesc în listă ; 
-          Condimentele sunt pe primele locuri în listă, ocupând chiar şi primul şi al treilea loc de pe podium ; 
-          NU trebuie să te numeşti ”Resveratrol”  sau vreun aliment să conţină aşa ceva, ca să aibă un nivel anti-oxidant ATROCE. Cuişoarele conţin ”eugenol”, un anti-oxidant de potenţă medie, dar într-o cantitate aşa de mare, încât zdrobesc orice contra-candidat la nivelul anti-oxidant ; 
-          Există alimente care furnizează un nivel anti-oxidant ENORM, chiar dacă sunt consumate în cantităţi infime (cuişoarele, scorţişoara...), iar altele au un palid nivel anti-oxidant, chiar dacă le-am consuma în cantităţi semnificative (pepenele verde şi galben, castraveţii) ; 
-          Cuişoarele şi scorţişoara sunt extrem de accesibile practic pretutindeni. Dar din păcate, prea mulţi dintre noi aleg să le utilizeze extrem de rar sau doar prin... prăjituri. Ce să mai zic de pudra de roşcove (carob, ceratonia), de care mare parte din populaţie nici nu a auzit că există (vezi anexa IV), sau de polenul granule, utilizat eventual de apicultori şi familiile acestora ? Astfel : 
a)       pudra de cuişoare = 3.144 unităţi ORAC / gram ; 
b)      pudra de scorţişoară = 2.675 unităţi ORAC / gram ; 
c)       capac la toate... pudra de roşcove (carob, ceratonia) are şi aceasta un nivel anti-oxidant ATROCE : 915 unităţi ORAC / gram. Dacă cacaoa este strict contraindicată la o persoană cu cancer, pudra de roşcove este mai mult decât indicată ! ; 
d)      polenul granule : 247 unităţi ORAC / gram ; 
-          Chiar dacă au un nivel anti-oxidant mai mare sau mai mic, numai acest fapt NU califică anumite alimente ca să le consumăm. Exemple : cacaoa, boabele de soc crude, boabele de leguminoase crude, vinul, oţetul şi chiar şi uleiurile esenţiale ; 
-          Premeditat NU există nici o orientare şi nici o educare a populaţiei, dar nici a cadrelor medicale în ceea ce priveşte realizarea în organismul propriu, sau al pacienţilor a unui nivel anti-oxidant cât mai înalt, drept cel mai important factor de prevenţie al apariţiei tuturor bolilor cronice şi degenerative. Ce trebuie să urmărim la un fruct / legumă / condiment, fel de mâncare ??? Nimeni NU ne spune ! UN NIVEL ANTI-OXIDANT CÂT MAI ÎNALT !!! Acesta este răspunsul !!! ; 
-          Ce trebuie să facem ca să îmbătrânim cât mai tardiv și să ne păstrăm vigoarea și tinerețea cât mai multe decenii ? UN NIVEL ANTI-OXIDANT CÂT MAI ÎNALT !!! ...dar numai în lipsa unei pro-oxidări semnificative ! 
-          Cum putem preveni TOATE ”bolile civilizației” = boli degenerative ale stilului de viață ? Ce să facem ca să NU mai trecem vreodată pe la doctor (cu excepția accidentelor) ? Cum să avem un ten frumos decenii întregi ? Cum să avem o minte limpede și la 100 de ani ? Care este ”secretul” tinereții și al longevității ? RĂSPUNS : UN NIVEL ANTI-OXIDANT CÂT MAI ÎNALT !!! ...dar numai în lipsa unei pro-oxidări semnificative ! 
-          Care sunt factorii pro-oxidanți (generatorii de radicali liberi) de care trebuie să ne ferim din tot sufletul ? Fumatul (o ţigară generează 1016 RL), stresul, aerul poluat cu fum, praf industrial, gaze de eşapament, radiaţiile ionizante (RUV, Radioterapia şi Radiografiile, exploziile atomice, radiaţia cosmică, CT, PET-CT), ionii pozitivi generaţi de ecranul PC-ului sau al TV-ului, acetaldehida (produs intermediar al metabolismului alcoolului etilic, dar care apare şi-n fumul de ţigară), stresul, stările pro-inflamatorii, consumul de alcool, metabolismul energetic (oxidarea mitocondrială), exerciţiul fizic intempestiv (cu cât e mai intens, cu atât mai mulţi RL generează !), modurile greşite de preparare termică a alimentelor (prăjelile, fripturile, ”grătarul”), consumul de alimente râncede sau alterate, al dulciurilor concentrate, uleiurile vegetale omega 6 şi omega 3 rafinate, unele margarine, expunerile prelungite la soare şi/sau la ore de maxim solar, dar şi bronzarea artificială, sursele de oxigen atomic (hipocloriţii, ozonul, dicromaţii, permanganaţii, cloraţii, percloraţii, sarea iodată), unii agenţi oxidanţi, utilizaţi în industria alimentară drept conservanţi (nitraţii, nitriţii, sulfaţii, tiosulfaţii, sulfiţii, fosfaţii, metabisulfaţii, fosfiţii, radicalii fenoxi-), unele toxine, ciuperci (fungi), bacterii şi virusuri sunt incriminate ca generatoare de radicali liberi, medicamentele citostatice, 3,4- benzpirenul, metilcolantrenul, depăşirea greutăţii corporale, diabetul zaharat, expunerea profesională la CCl4, unele ”E”-uri alimentare, unele metale +/- grele +/- radioactive (Al, Pb, Cd, U), telefonul mobil, cuptoarele cu microunde, aldehidele nesaturate (acroleina rezultată prin prăjirea uleiurilor sau fumat) etc. 
      Radicalii liberi induc peroxidarea lipidică, lezează ADN-ul celular, inactivând / denaturând proteine. Cele mai sensibile (şi astfel, cele mai vulnerabile) organe în faţa agresiunii radicalilor liberi sunt : cristalinul (cataracta), pancreasul (diabetul zaharat), vasele de sânge (ateroscleroză) şi celulele nervoase, care posedă o capacitate redusă şi limitată de inactivare a acestora. DAR toate celulele și organele corpului nostru suferă când au parte de pro-oxidare și din contră, funcționează cu atât mai bine cu cât avem un nivel anti-oxidant mai înalt ; 
-          NU e greu deloc să NU facem cancer !!! 
-          Chiar este nevoie de un stil de viaţă rău dezordonat, extins adesea pe decenii întregi, cu o alimentaţie lipsită sau săracă în anti-oxidanţi, sau din contră, cu pro-oxidante serioase, ca să facem boala ! Există persoane care în anul 2010, în ţări ale UE, printre care şi România, cu standarde ridicate de subzistenţă consideră mental că ”fructele-s pentru copii”, în vreme ce adulţii (oameni serioşi !?!), ar trebui să se întâlnească la ”o bere”, sau la ”un grătar” etc. Însuşi modul de a primi un musafir în casă în ţara noastră este dezastruos şi denaturat : i se pune acestuia în faţă un pahar de ”tărie”, sau dulceaţă, în loc să i se pună în faţă fructe cât mai colorate. Chiar aşa de rău ne urâm musafirii ? ; 
...şi să mai spună cineva că această boală teribilă (maladia canceroasă sub diversele ei forme) nu apare exclusiv din vina noastră, datorită unui stil de viaţă nesănătos, tolerat şi cultivat adesea pe decenii şi că nu ar putea fi prevenită !!! 
  
Dr. Călin Mărginean

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu