Superioara si Inferioara



http://brebisgalleuse.blogspot.com/
http://odorica.blogspot.com/

Vom manca insecte !!!!



UE cheltuieste 3 milioane de euro pentru a ne convinge sa mancam insecte

autor: FrontPress 31.01.2012
Uniunea Europeana va cheltui circa 3 milioane de euro pentru a populariza insectele ca sursa alternativa de proteine in alimentatie.
Anul acesta vor fi selectate proiectele care urmeaza sa fie implementate ulterior la nivelul Uniunii, menite sa popularizeze insectele ca sursa de proteine, relateaza Daily Mail.  Expertii in domeniul alimentatiei sunt de parere ca va fi nevoie de “deghizarea” insectelor pentru a fi consumate in Europa, astfel ca acestea ar putea fi introduse in burgeri sau in alte produse de tip fast-food.
Desi la nivel european insectele nu sunt consumate in mod traditional, se estimeaza ca circa 2,5 milioane de persoane, la nivel mondial, au o dieta ce presupune consumul regulat de insecte. Mai precis, 80% din tarile de pe Terra deja sunt consumatoare de insecte, iar 1.000 de specii sunt deja de multa vreme gustate. Anumite larve pot contine de trei ori mai multe proteine decat carnea de vita, in timp ce unii greieri au la fel de mult calciu ca si un pahar cu lapte.
Multi experti sunt de parere ca produsele ce contin insecte procesate s-ar putea vinde cu specificatia “produs cu continut mai mare de proteine”, “cu un nivel sanatos de grasimi” sau “eco”.
Spre deosebire de grane, de exemplu, insectele au nevoie de putin spatiu pentru depozitare si pot fi crescute in spatii sigilate, la lumina soarelui. Ideea a mai fost popularizata si in trecut de UE si Natiunile Unite. Se vehiculeaza ca pana la sfarsitul acestui deceniu, insectele deja se vor afla pe multe mese.
In plus, dupa cum declara nu putini experti, din 2020 nici nu vom mai avea de ales, asa ca am face bine sa ne obisnuim cu ideea. De Anca Serghescu – Ziare.com
« http://singurafelina.blogspot.com/

Batalia CARNATILOR

12 decembrie 1939, Tolvajarvi: Batalia CARNATILOR

autor: FrontPress 31.01.2012
Grupate sub denumirea generică de Războiul de Iarnă, cumplitele încleştări dintre Uniunea Sovietică şi Finlanda din cadrul celui de-al doilea Război Mondial ascund în derularea faptelor un episod extrem de interesant prin ineditul, hilarul şi spectaculozitatea sa. Cunoscută în rândul cercetătorilor şi amatorilor pasionaţi de istorie sub denumirea de ”Bătălia Cârnaţilor”, confruntarea din Tolvajarvi a fost începutul sfârşitului pentru agresiunea U.R.S.S. împotriva Finlandei.
Detaliile care fac diferenţa
Evenimentele care aveau să preceadă asaltul de la Tolvajarvi (jarvi înseamnă lac în finlandeză) au fost puternic influenţate de strategia militară a ambelor forţe, precum şi de factorii de ordin uman.
Numărul mare de trupe şi echipament militar sovietic cu care Armata Roşie împânzise cele câteva drumuri din regiunea Ladoga-Karelia era perceput ca o ameninţare extremă de către forţele finlandeze, în special cele grupate în perimetrul Sujarvi. Terenul era deosebit de dificil şi impracticabil chiar în timpul verii, cu atât mai mult în aspra iarnă arctică.
Agresiunea militară a sovieticilor contra finlandezilor a fost considerată de Liga Naţiunilor drept un atac brutal şi total nejustificat, care încălca toate prevederile şi legile internaţionale. Conflictul a fost de la bun început unul disproporţionat, trupele sovietice trimise de Stalin să cucerească Finlanda fiind de patru ori mai numeroase decât forţele de apărare pe care se puteau baza autorităţile de la Helsinki.
Proporţia s-a păstrat cumva şi în zorii bătăliei de la Tolvajarvi. Trupele sovietice, comandate de generalul Beliaev, erau alcătuite din 20.000 oameni şi echipate cu 45 de tancuri şi 150 tunuri de câmp. În faţa tăvălugului sovietic, colonelul Paavo Talvela dispunea în acel moment de doar 4.000 de soldaţi grupaţi în regimentul Ostasto Rasanen.
Cu toate acestea, finlandezii aveau să obţină o victorie de mari proporţii; de fapt, deznodământul Bătăliei Cârnaţilor avea să fie hotărâtor pentru soarta Războiului de Iarnă. Factorii care au facilitat neaşteptata victorie a finlandezilor au constat într-o mult mai bună cunoaştere a terenului, o adaptare mult mai serioasă la condiţiile de iarnă severă (armamentul şi echipamentul finlandez erau net superioare calitativ celor folosite de sovietici) şi, nu în ultimul rând, ofiţeri mult mai bine pregătiţi.
Înainte de invazia Finlandei, Armata Roşie căzuse pradă paranoiei lui Stalin, care vedea pe atunci comploturi peste tot. În anii de dinaintea invaziei, forţele armate sovietice fuseseră puternic epurate, mulţi ofiţeri şi maiştri militari fiind executaţi sau trimişi în gulaguri. Epurarea provocase dispariţia a peste 30.000 de ofiţeri de carieră, în locul lor fiind numiţi politruci zeloşi, dar incompetenţi din punct de vedere strategico-militar.
În schimb, comandantul forţelor armate finlandeze, mareşalul Carl Gustaf Emil Mannerheim, şi-a demonstrat pe deplin geniul militar şi inspiraţia salvatoare delegându-i, pentru a conduce ostilităţile, pe doi dintre cei mai capabili ofiţeri finlandezi: colonelul Paavo Talvela şi locotenent-colonelul Aaro Pajari.
Sub conducerea celor doi strategi de marcă, finlandezii plănuiau încercuirea diviziilor sovietice şi derutarea lor prin două atacuri de mică anvergură, de-a lungul lacurilor îngheţate Hirvasjarvi şi Tolvajarvi. Iniţial, atacul din nord, de lângă Hirvasjarvi, urma să înceapă la ora 8 dimineaţa, iar cel din Tolvajarvi trebuia să izbucnească doar dacă primul ar fi avut rezultatele scontate de finlandezi.
Planul a fost modificat în ultimă instanţă, ambele atacuri supriză începând de la ora 8:00. Sovieticii cuceriseră deja regiunea Suojarvi şi, dacă nu erau opriţi aici, cucerirea Finlandei ar fi fost mai mult decât probabilă. Atacul din nord a fost condus de Aaro Pajari, care beneficia de o trupă de doar 100 de oameni, printre ei fiind şi bucătari de campanie, medici şi preoţi militari. Atacul a fost însă respins de sovietici.
Makkarakeitto: supa cu cârnaţi care a înclinat soarta bătăliei
Atacurile sovietice din zilele de 10, respectiv 11 decembrie 1939, fuseseră cu greu respinse de finlandezi. Cu toate acestea, strategii Talvela şi Pajari erau hotărâţi să stopeze invazia cu orice preţ, folosind orice tertip şi orice măsură eficientă în această direcţie.
După ce aflaseră informaţii cu privire la situaţia şi efectivele inamicilor finlandezi, politrucii lui Stalin exultau. Pentru ei, cucerirea Finlandei părea a fi o chestiune de detaliu, iar apărarea finlandeză, o biată forţă capabilă doar de atacuri sporadice de gherilă. Aveau să se înşele amarnic. Încrezător, generalul Beliaev a mobilizat Divizia 139, care concretiza grosul efectivelor sale, într-un atac surpriză, la adăpostul căruia a încercat să infiltreze trupe în spatele liniilor finlandeze – caz în care drumul lui Beliaev spre Helsinki ar fi fost aproape fără obstacole.
Doar că estimările sale nu erau deloc realiste. Trupele sale, deşi mult mai numeroase, nu cunoşteau toate detaliile terenului pe care urmau să-l străbată în încercarea lor de a încercui rezistenţa finlandeză. Acest lucru le-a provocat întârzieri considerabile, care le-au permis finlandezilor să-i observe şi să ia măsuri din timp.
Colonelul Paavo Talvela
Dar cel mai important factor a fost unul extrem de imperios, care nu poate fi ignorat de nicio armată, nici pe timp de război: foamea!
Prost organizată şi improvizată cu te miri ce, aprovizionarea Armatei Roşii în timpul invaziei Finlandei era extrem de precară, cu rezultate dezastruoase pentru moralul, disciplina de front şi condiţia fizică a soldaţilor sovietici. Istoria a apucat să consemneze cazuri de canibalism la care s-au dedat aceştia pe perioada cumplitei ierni arctice, când gerul, foamea şi nevoia de calorii împing pe oricine la fapte abominabile.
În timp ce carnea de cal, măgar sau chiar vreun câine nenorocos întâlnit de sovietici, ajunseseră delicatese de care aveau parte doar ofiţerii şi politrucii, soldaţii de rând, subnutriţi şi demotivaţi, îşi astâmpărau cumplita foame cu orice le cădea în mâini.
În încercarea lor de a captura trupele finlandeze din Tolvajarvi, sovieticii au reuşit cu greu să străbată pădurile îngheţate, trecând dincolo de linia frontului, la doar 5 kilometri de ţinta lor. Într-un efort supra-omenesc, soldaţii Armatei Roşii reuşiseră, într-un final, să ajungă în spatele finlandezilor. Doar că aveau să cadă într-o capcană fatală. Sesizând desfăşurarea faptelor, Aaro Pajari a ticluit un plan pe cât de incredibil , pe atât de eficient.
Locotenent-colonelul Aaro Pajari
Informat despre lipsa de provizii a sovieticilor şi ravagiile foametei în rândul acestora, locotenent-colonelul Pajari a ordonat trupelor sale să-şi desfăşoare tabăra şi să pregătească masa, ca şi cum ar fi urmat să mănânce copios. Bucătarii au primit ordin să gătească o cantitate uriaşă de makkarakeitto, o delicioasă şi consistentă supă cu cârnaţi, specialitate a gastronomiei finlandezei, foarte apreciată în anotimpul rece.
La apropierea sovieticilor, finlandezii s-au făcut că abandonează în grabă tabăra, dar s-au regrupat în pădure, aşteptând momentul potrivit pentru un contraatac decisiv.
Acesta nu avea să întârzie. La vederea marmitelor militare pline de supă cu cârnaţi, soldaţii sovietici au rămas complet surzi la ordinele comandanţilor care-i zoreau să urmărească trupele finlandeze prin pădure. Pe timp de iarnă, foamea este mai puternică decât orice. (Chiar şi decât ordinele politrucilor sau spectrul unui sfârşit în gulagurile siberiene.) Refuzând să asculte ordinele superiorilor, soldaţii s-au repezit asupra corturilor finlandeze unde au început să manânce supa fierbinte cu cârnaţi.
Sătui şi epuizaţi, soldaţii Armatei Roşii au adormit apoi în jurul sobelor din corturi. Nici ameninţările cu moarte sau deportarea, urlate furios de comandanţi, nu-şi mai făceau efectul. Rezultatul avea să le fie tuturor fatal. Atacul sovietic care ar fi putut decide soarta Finlandei a fost înfrânt de o supă cu cârnaţi…
Conştient de situaţia din tabără, Aaro Pajari şi-a regrupat oamenii şi a ordonat un violent atac la baionetă. Cu stomacurile pline până în pragul indigestei, pe jumătate toropiţi şi adormiţi de căldură, soldaţii sovietici au fost ucişi aproape în totalitate. Au murit sătui – un lux pe care nu şi-l permiteau majoritatea cetăţenilor şi soldaţilor sovietici din acele vremuri.
Epilog şi consecinţe
Bătălia Cârnaţilor, cum avea să-i ramână numele, a însemnat enorm pentru moralul tuturor finlandezilor, combatanţi sau nu. Oamenii lui Pajari au descoperit, ulterior, sute de planuri şi documente militare sovietice (spre exemplu, a fost capturată întreaga arhivă a regimentului 609 al Armatei Roşii).
Pe baza planurilor de război sovietice, finlandezii au aflat că Divizia 139 nu avea cunoştinţă de prezenţa în regiune a Diviziei finlandeze JR 16, factor decisiv pentru pregătirea viitoarelor strategii militare ale Helsinki-ului.
Victoria a fost primul mare succes al finlandezilor în Războiul de Iarnă. Ameninţarea care plana sub forma diviziilor sovietice din Corpul de Armată IV fusese neutralizată, iar Divizia 139 fusese puternic lovită, fiind ulterior distrusă complet de finlandezi în timpul luptelor de lângă Aglajarvi. Divizia 139 a înregistrat aproape 5.000 de morţi, alţi 5.000 răniţi, 59 de vehicule blindate distruse sau capturate, două tunuri, 60 mitraliere grele şi 20 de tancuri.
În contrast, forţele finlandeze comandate de colonelul Talvela au avut 100 morţi şi circa 250 răniţi. Când sovieticii au semnat, în cele din urmă, acordul de pace din anul 1940, au reuşit să smulgă aproximativ 10% din teritoriul Finlandei, Mai exact, părţi din provinciile Salla şi Karelia, care aparţin în prezent Rusiei. Astăzi, satul Tolvajarvi aparţine de asemenea Rusiei, fiind rebotezat Tolvayarvi.
Linia de apărare “Mannerheim”
Deşi aparent învinsă şi cu unele pierderi teritoriale în faţa colosului sovietic, Finlanda a reuşit să supravieţuiască ca ţară, evitând soarta de a ajunge republică sovietică, cum s-a întâmplat cu vecinele ei din sud, statele baltice.
Iar un episod hotărâtor în povestea războiului de apărare dus de finlandezi este cel al “Bătăliei Cârnaţilor”! De pe Descopera
«

Cand am primit cuvintele tale

“Când am primit cuvintele Tale, le-am înghiţit” (leremia 15:16)
O femeie a cumpărat un papagal, l-a dus acasă şi apoi în ziua următoare l-a adus înapoi la magazinul de animale de casă. “Această pasăre nu vorbeşte”, i-a spus ea proprietarului. “Are oglindă?” a întrebat-o proprietarul. “Papagalii adoră oglinzile. Se privesc în ele şi încep o conversație“. Aşa că femeia a cumpărat o oglindă. A doua zi s-a întors la magazin. Pasărea, tot nu vor¬bea. “Ce ziceţi de o scăriţă? Papagalii adoră să urce şi să coboare pe o scăriţă. Un papagal feri¬cit probabil va vorbi”. Femeia a cumpărat scara. Ca de obicei, a doua zi a returnato; pasărea tot nu vorbea. “Papagalul dumneavoastră are leagăn? Dacă nu are, asta e problema. Se va relaxa şi va vorbi fără oprire”. Femeia a cumpărat un leagăn plină de reticenţă şi a plecat. Când a păşit în magazin în ziua următoare, aspectul ei era schimbat. “A murit papagalul”, a spus ea. Proprietarul magazinului a rămas şocat. “Imi pare foarte rău. Spuneţi-mi, a scos vreodată vreun cuvânt?” a întrebat el. “Da, chiar înainte de a muri” a răspuns femeia. “A spus: la magazin nu se vinde mân¬care?”

Morala acestei povestiri este următoarea: poţi să-ţi petreci viaţa în faţa oglinzii, concentrându-ţi atenţia pe aparenţă; sau pe scări, preocupându-te de o carieră de succes; pe leagăne, trăind pentru distracţie – şi poţi muri spiritual. Maica Tereza a spus că cele mai dificile cazuri cu care s-a confruntat în Calcuta au fost a celor care şi-au pierdut complet apetitut sau care erau atât de sătui încât nu se mai puteau hrăni sau nu mai puteau digera mâncarea. Vei muri spiri¬tual dacă nu te hrăneşti cu Cuvântul lui Dumnezeu în fiecare zi! Ieremia a spus: “Când am pri¬mit cuvintele Tale, le-am înghiţit; cuvintele Tale au fost bucuria şi veselia inimii mele”.

Germania reabilitata, pentru primul razboi mondial




Germania, reabilitata: Rusia si Franta, vinovate de izbucnirea Primului Razboi Mondial?

autor: FrontPress 30.01.2012
Oamenii repeta din inertie si obisnuinta ca vina pentru Primul Razboi Mondial apartine exclusiv Germaniei, sustine istoricul german Michael Sturmer, profesor de istorie la Universitatea Erlangen-Nurnberg, fost consilier, in anii ’80, al cancelarului Helmut Kohl.
Sturmer cauta cauzele catastrofei mult mai la est si contrazice unele stereotipii deja bine impamantenite in mentalul colectiv.
Nu exista nicio indoiala ca Al Doilea Razboi Mondial a izbucnit din vina Germaniei. Este, insa, aceasta certitudine valabila si pentru declansarea Primului Razboi Mondial, se intreaba autorul mentionat.
“Exista un automatism, prin care germanilor li s-a lipit aceasta eticheta de vinovati, dar raspunsul este mult mai dificil de dat”, spunea, in urma cu cateva decenii, istoricul si teologul german Fritz Fischer, intr-una dintre cartile sale aparute in anii ’60.
Afirmatia sa starnea, pe atunci, o serie de controverse in randul comunitatii istoricilor, scrie Deutsche Welle.
Franta si Rusia alearga catre dominatia mondiala
20 de ani ma tarziu, intr-un studiu despre caderea “sistemului Bismarck”, istoricul si diplomatul american George Kennan readuce in atentie un detaliu interesant: in ajunul izbucnirii Primului Razboi Mondial Rusia, Rusia si Franta creeaza o alianta militara impotriva Austro-Ungariei, considerata a fi una dintre cauzele principale pentru “prima catastrofa a secolului 20″.
In anii ’80 ai secolului trecut, in RFG, acea constatare a diplomatului american capata prea putina atentie, deoarece nu se incadra in credinta conventionala asupra vinovatiei germanilor. In noul numar al prestigioasei publicatii, Harvard University Press, autorul Sean McKean dezvolta din nou teza conform careia Rusia este de vina pentru izbucnirea Primului Razboi Mondial.
Autorul reaminteste ca cele mai sangeroase batalii s-au purtat, intra-adevar, in Franta si Belgia, dar acest fapt pune in umbra si alte detalii interesante. Conform lui McKean, acei istorici care isi indreapta toata atentia doar catre frontul de vest din timpul Primului Razboi Mondial pierd din vedere ca originile profunde ale conflictului se afla in est.
Apetitul rusesc pentru mosternirea lasata de Imperiul Otoman a aparut inca din vremea tarului Petru cel Mare, care lasa succesorilor sai drept misiune “cucerirea pe rand a teritoriilor stapanite de turci si intinderea Imperiului Rus pana la Dardanele”. Peste ani, cancelarul german Bismark, in timpul Congresului de la Berlin din 1878, blocheaza apetitul rusesc pentru partea de est a Marii Mediterane, reusind sa evite razboiul.
Inutil insa. Cateva decenii mai tarziu, Franta si Rusia formeaza alianta menita sa reconfgureze harta geografica a Europei. Nu intamplator, chiar si astazi, in Paris, putem admira Podul Alexandru al III-lea – monumentul unei aliante fatidice, dupa cum o numeste McKean. De Liviu Anghel – Ziare.com
http://singurafelina.blogspot.com/

Basescu acuzat de belgieni

Băsescu, acuzat de belgieni că abuzează de micuţul Boc. Vezi VIDEO Ştirile CAŢAVENCII TV

30 ianuarie 2012 Caţavencii 
Băsescu, acuzat de belgieni că abuzează de micuţul Boc. Vezi VIDEO Ştirile CAŢAVENCII TV
 
http://odoricaion.weblog.ro/

2 ani de inchisoare cu EXECUTIE !

Adrian Nastase condamnat la 2 ani de inchisoare cu EXECUTARE!

autor: FrontPress 30.01.2012
Fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat luni la doi ani de închisoare cu executare de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în procesul “Trofeul calităţii”, în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD împotriva lui Traian Băsescu. În aces caz au fost audiaţi, conform Direcţiei Naţionale Anticorupţie, peste 900 de martori.
Lui Năstase i-a fost interzisă pentru o perioadă de doi ani exercitarea mai multor drepturi, în plus instanţa dispunând confiscarea şi a aproape 40.000 de lei.
“Este o incercare de a mă ţine în afara vieţii politice. Acesta a fost obiectivul lui Traian Băsescu încă din 2005, însă sunt absolut convins că lucrurile vor fi corectate”, a declarat deputatul PSD-ist la Realitatea TV, după aflarea verdictului. Acesta a mai precizat că va face recurs împotriva deciziei de astăzi.
În acelaşi dosar, Irina Jianu, inspector general de stat în cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), a fost condamnată la şase de închisoare şi cinci ani de interzicere a unor drepturi, pedeapsă la care i s-a aplicat un spor de un an, astfel că aceasta va executa, dacă sentinţa va rămâne definitivă, şapte ani de detenţie, scrie Adevărul.
Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL şi soţii Marian Ioana şi Bogdan Popovici au primit fiecare câte şase ani de detenţie la care s-a aplicat un spor de un an, astfel că pedeapsa finală care ar urma să fie executată este de şapte ani.
Adrian Năstase a fost trimis în judecată în acest dosar în ianuarie 2009, fiind acuzat de folosirea influenţei sau a autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase, scrie Jurnalul Naţional. Potrivit rechizitoriului, în cursul anului electoral 2004, ISC, sub conducerea Irinei Jianu, “a iniţiat organizarea unui simpozion intitulat ‘Trofeul calităţii în construcţii’”. “În realitate, simpozionul reprezenta un cadru în care, prin instituirea unor taxe de participare, se masca strângerea unor sume de bani pentru campania electorală prezidenţială a inculpatului Adrian Năstase”, potrivit DNA.
Într-un proces separat, în 15 decembrie 2011, un complet al instanţei supreme l-a achitat pe Adrian Năstase în dosarul “Mătuşa Tamara”, în care a fost judecat pentru fapte de corupţie, alături de consilierul acestuia Ristea Priboi şi de fostul şef al al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) Ioan Melinescu, informeatză Mediafax. Direcţia Naţională Anticorupţie a făcut recurs decizia de achitare a fostului premier Adrian Năstase, a lui Ristea Priboi şi a lui Ioan Melinescu, dosarul urmând să se judece la completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Sursa: FrontPress.ro
http://dariaion.blogspot.com/

Grecia in genunchi in fata Germaniei!

Grecia, in genunchi in fata Germaniei. Sau mori!

Posted on 30 ianuarie 2012
54

E oficial: popoarele si voința lor nu mai fac doi bani!

Week-endul acesta o sa rămână in istorie. Pentru prima oara, unui popor puturos, unui popor european, i s-a spus: gata cu pomana! Va punem biciul pe spinare sau va lăsăm sa muriți de foame!
Exact asta este ultimatumul dat Greciei, de către Germania. Daca mai vrea bani, Grecia trebuie sa cedeze administrarea fiscala către Uniunea Europeana. De fapt, către Germania (chiar daca administratorul o sa fie, sa zicem, belgian).
Ce înseamnă aceasta administrare fiscala străina? Simplu: parlamentul si guvernul grec n-o sa mai decidă cheltuielile si veniturile statului. Politicienii greci n-o sa mai decidă ei nivelul pensiilor, nivelul salariilor sau nivelul taxelor. Toate acestea vor fi stabilite de nemți. Adică poporul grec e liber sa voteze pe cine vrea: ca votează degeaba. Tipii aia pe care ii votează, “reprezentanții poporului”, nu mai au nici o putere.
Va amintiți când am spus ca votul universal trebuie desființat si ca deciziile economice dintr-o tara trebuie sa fie luate de cei care baga efectiv bani la buget (adică de sectorul privat)? Exact asta se întâmpla acum grecilor, ba chiar mai rău: pentru ca nu firmele private grecești vor decide viitorul Greciei, ci alea germane! Hahaha…
Nimeni nu-si face iluzii ca Grecia mai poate plăti vreo datorie.

Nenorociții de greci au încercat sa-i șantajeze pe nemți acum câteva săptămâni: cică, daca refuzați sa ne mai dați bani in continuare, nu mai plătim datoriile vechi. După cum vedeți azi, șmecheria n-a impresionat pe nimeni. Nemții nu sunt nebuni sa se bucure ca datoriile le vor fi plătite…tot cu banii lor! Prostia asta cu plata datoriilor, este exact la fel ca teoria consumului: cică patronii ar trebui sa se bucure ca bugetarii le fac “vânzare”…pe banii luați tot din buzunarele patronilor, prin taxe! Cat de cretin poți sa fii sa speri ca asemenea aberații matematice ar putea scoate economia din criză? Si totuși, socialiștii așa speră.
E evident ca Grecia nu mai poate plăti datoriile vechi: toata lumea le-a pus deja cruce. Degeaba au anunțat grecii ca scot Acropole la mezat. Acropole e praful de pe toba, fata de dezastrul economiei grecești:
  • Datoria raportată la PIB – 182%
  • Datoria externă – 579 miliarde de dolari
  • Datoria externă pe cap de locuitor – 53.984 dolari
Datoriile vechi nici nu mai contează: chiar daca ar fi șterse mâine complet, grecii tot n-ar putea sa supraviețuiască fără noi împrumuturi. Pur si simplu cheltuiesc mai mult decât produc – dar chestia asta au uitat-o. Celebrul turism grec si l-au distrus chiar grecii cu mâna lor, prin mitinguri violente care au pus turiștii pe fuga. Pai atunci de unde bani?
Toți socialiștii plâng acum de mila sărmanelor tari, îngropate in datorii la mârșavele bănci capitaliste: dar uita ca fără mârșavele bănci, tarile sărmane ar începe sa moara de foame chiar de mâine. Pentru ca peste 50% din populația acestor tari trăiește pe banii statului. Ei nu vor și nu știu sa muncească – dar mai ales, nu știu sa vândă.
Nu va mai plângeți de criza datoriilor, ca nu asta o sa va îngroape! Criza vânzărilor e adevăratul putregai din inima economiei globale.
Ce vor alege grecii? Biciul sau foamea?

Duminica, premierul grec a anunțat oficial ca Grecia respinge propunerea Germaniei. Dar asta nu înseamnă mare lucru. Grecii încă nu simt foamea adevărata in stomac.
E adevărat ca numărul grecilor care au fost dați afara din case de către bănci a explodat. E adevărat ca la Atena au apărut peste tot cutii de carton in care trăiesc oameni (deși suboameni ar fi termenul potrivit, pentru asemenea putori imbecile). Dar asta e abia începutul. E o joaca! Știți cum e bătut șnițelul cu ciocanul, până se frăgezește? Ei bine, exact așa e bătut acum si poporul grec (la fel si românii, italienii, spaniolii). Nemții nu trebuie decât sa se uite, sa rânjească si sa aștepte, călare pe bani.
In aprilie, Grecia trebuie sa plătească aproape 15 miliarde de euro – si n-are nici un ban. Așa ca fără pomana Germaniei, peste doua luni Grecia declară oficial încetare de plați. Falimentul de stat. Falimentul de stat înseamnă înghețarea pe loc a oricărui nou împrumut. Si atunci adio, nu numai al 14-lea salariu: nici măcar primul n-o sa mai fie plătit! Adio pensii, adio bugetari, adio tot!
Pe greci (ca si pe români) ii așteaptă efectiv moartea, moartea de foame: iar pe mine mă bucura enorm chestia asta. Putorile din așa-zisa clasă muncitoare s-au obișnuit sa considere munca drept exploatare. S-au obișnuit sa creadă ca pot obține bani prin vot, de la politicieni – nu prin munca, de la patroni.
Acum visurile li se prăbușesc: iar javrele socialiste sunt prinse sub dărâmături si urla de durere. Pai cum sa nu te bucuri?
Citește si:
Fără drept de vot pentru cerșetori!
http://capitalismpepaine.wordpress.com/

Barbat ARESTAT pentru "RASISM"



Barbat ARESTAT si acuzat de “RASISM” pentru ca a imitat o maimuta

autor: FrontPress 30.01.2012
Un bărbat în vârstă de 59 de ani a fost arestat pentru presupuse gesturi rasiste la meciul de sâmbătă, din Cupa Angliei, dintre Liverpool şi Manchester United, informează AFP, citând poliţia engleză. Conform Mediafax, mai multe plângeri au fost depuse după ce imaginea bărbatului care imita o maimuţă a fost difuzată pe reţelele sociale, în urma victoriei formaţiei Liverpool în faţa echipei Manchester United, scor 2-1.
“Confirmăm că un bărbat de 59 de ani, originar din nordul Ţării Galilor, a fost arestat sâmbătă seară. Bărbatul a fost dus la secţia de poliţie pentru a fi interogat de ofiţeri. Mulţumim poliţiei galeze şi din Liverpool pentru ajutorul în acest caz”, a declarat pentru presa britanică un purtător de cuvânt al poliţiei.
Înainte de meci, crainicul stadionului i-a avertizat pe spectatori că nu vor fi tolerate comportamentele “rasiste şi homofobe”.
În 7 ianuarie, un alt suporter al echipei Liverpool a fost arestat pentru că a adresat injurii “rasiste” la adresa unui jucător de culoare al echipei Oldham, Tom Adeyemi, la meciul câştigat de Liverpool, scor 5-1, în Cupa Angliei. Poliţiştii l-au identificat pe tânărul de 20 de ani tot după imaginile filmate de camerele de supraveghere din incinta stadionului, furnizate de club odată cu declaraţiile mai multor agenţi de ordine. Sursa: FrontPress.ro

Familia

-”A pus copilului numele l-Cabod!” (1 Samuel 4:21) -

Marele preot Eli a trăit să-şi vadă cei doi fii ucişi în luptă, Chivotul Legământului capturat de fi­listeni şi pe nora lui dând naştere unui fiu pe care l-a numit l-Cabod, care înseamnă “nu mai este slavă”. Putem învăţa o lecţie din asta. Astăzi, diavolul încearcă să ia chivotul – influenţa lui Dumnezeu – din casele noastre. Prin mas-media şi presiunea anturajului, forţele întunericului încearcă să captureze minţile copiilor noştri expunându-i la valori greşite. Mamelor, taţilor, ce scrie pe casele voastre? “Nu mai este slavă” sau “cât despre mine, eu şi casa mea vom sluji Domnului” (Iosua-24:15)? Noi suntem în război, dar mulţi dintre noi nu au fost la război! Dacă vrem să luptăm “lupta-cea bună” pentru copiii noştri şi împreună cu ei, trebuie să ne unim forţele.

Copiii nu sunt deranjaţi să urmeze pe cineva care le arată prin exemplul personal cum se face şi lucrează împreună cu ei. Ana, vecina lui Eli, a fost un astfel de părinte. După ce ani de zile s-a purtat ca un copil, ea a făcut o juruinţă lui Dumnezeu: “dacă vei da roabei Tale un copil de parte bărbătească, îl voi închina Domnului pentru toate zilele vieţii lui” (1 Samuel 1:11). Dumnezeu a răspuns rugăciunii ei, dându-i-l pe Samuel, care a devenit unul din cei mai mari profeţi ai lui Israel. Mai târziu, Dumnezeu i-a dăruit Anei şi alţi copii “a născut trei fii şi două fiice” (1 Samuel 2:21). Şi asta pentru că El ştia că poate împlini cea mai mare dorinţă a Anei şi că asta nu o va face egoistă. El ştia că ea este mai preocupată de slava şi folosul Lui decât de al ei. Părinţilor, poate Dumnezeu să vadă în voi astfel de oameni?

Un banc.....sec...



Ion şi Maria în noaptea nunţii. Maria stătea în pat, într-o ţinută sexy, şi îl aştepta pe Ion, care se uita pe fereastră. Aşteaptă ea o jumătate de oră, după care îi spune:

- Hai, mă Ioane, ce faci acolo?
- Stai, fă, că vin acu!
Încă o jumate de oră şi Maria zice:
- Hai, mă Ioane, că te aştept! Sînt numai a ta! Ia-mă!
- Ho, fă, că vin acu, ce te grăbeşti aşa?
Peste înca o jumate de oră, Maria se duce la Ion, supărată:
- Hai, mă, ce naiba faci acolo?
Ion, îngîndurat, uitîndu-se în continuare pe fereastră, spune:
- Fă, Mario, avea dreptate tata că-i frumoasă noaptea nunţii!
http://guzgan.ro/ 

Paris - fata lui Michael Jackson

Ce frumoasă s-a făcut fata lui Michael Jackson!

Paris, fiica lui Michael Jackson, se face din ce în ce mai frumoasă. Adolescenta nu a trecut neobservată zilele trecute, când a fost la premiera show-ului Cirque du Soleil, organizat în memoria tatălui ei, în Los Angeles, SUA.
  • Paris (13 ani), fiica lui Michael Jackson, face ravagii cu ochii ei superbi
Fotografii s-au înghesuit să îi facă poze, fiind fermecaţi de ochii ei superbi, pe care fata şi i-a pus în evidenţă cu un machiaj discret. În plus, presa de peste Ocean scrie că Paris, care se pregăteşte să cucerească Hollywoodul cu primul său rol într-un film, ar putea să facă ravagii cu frumuseţea ei şi în lumea modei şi să devină un supermodel.
http://libertatea.ro/

"BESTIILE ELVETIENE"

“Bestiile elvetiene”: istoria misterioasa a celor mai brutali mercenari europeni

autor: FrontPress 28.01.2012
Astazi Elvetia este privita ca o tara pacificatoare, datorita neutralitatii pe care a abordat-o in timpul celor doua razboaie mondiale. Inainte de aceste momente, insa, in decurs de 500 de ani, Elvetia s-a mandrit cu brutalii sai mercenari.
Elvetia a fost una dintre cele mai razboinice tari din Europa, sustine istoricul si jurnalistul Jost Auf der Maur, a carui carte, “Mercenari pentru Europa”, a aparut recent pe piata.
In carte, istoricul spune, printre altele, ca Elvetia si-a trimis mercenari in aproape toate colturile Europei, iar numarul acestora, in decursul veacurilor, a atins aproape un milion de oameni, scrie Deutsche Welle.
Bestiile elvetiene
Imaginea acestor mercenari este descrisa de autor intr-un mod destul de infricosator: oameni slab educati, extrem de brutali, care nu refuzau nicio misiune, oricat de sangeroasa ar fi fost aceasta.
Din perioada Evului Mediu dateaza cateva informatii despre brutalitatile savarsite de mercenarii elvetieni, prezentate de Jost Auf der Maur: se spune ca mancau inimile oamenilor, beau sangele adversarilor doborati in lupta si isi lustruiau cizmele cu grasime umana.
Ratiunea recrutarii masive a mercenarilor elvetieni in Europa era una exclusiv financiara. In secolele 13, 14 si 15, mercenarii elvetieni isi castigau astfel banii necesari traiului zilnic.
Sa ne amintim ca, la acea data, Elvetia era o tara extrem de saraca. Majoritatea mercenarilor alegea acest stil de viata tocmai pentru a scapa de saracie, dar existau si oameni care se avantau in lupta dintr-o sete evidenta de aventura.
Recrutarea si inchirierea mercenarilor era facuta de structurii oligarhice, cu preponderenta in Elvetia Centrala, dar si in unele zone periferice. Din afacerile cu mercenari, profitorii momentului castigau destul de multi bani, mai ales in perioada de boom a acestei afaceri, secolele 17-18. Atunci, cateva clanuri familiale isi asigurau, prin aceasta metoda de business, o viata de lux si huzur.
Bani patati cu sange
Administratiile locale aveau si ele partea lor din aceste afaceri. In cantonul Schmitz, de exemplu, de-a lungul a 300 de ani, oamenii nu au platit niciun fel de impozite catre administratiile locale. Banii, care trebuia sa vina din impozite si taxe locale, nu erau imperios necesari, taxarea vanzarilor si inchirierilor de mercenari umpland cu indestulare visteriile primariilor.
Bancile, de asemenea, au profitat de afacerile cu mercenari. Chiar si la acea vreme, existau institutii bancare ce si-au dat repede seama ca purtarea de razboaie este o afacere foarte profitabila.
In anii 1814-1815, in timpul Congresului de la Viena, inchirierea de soldati elvetieni cunoaste un recul puternic, iar Elvetia se angajeaza sa-si pastreze neutralitatea militara. Acest lucru nu se intampla insa din considerente morale sau etice, ci din cauza ca, la acea vreme, incepea crearea marilor armate ale Europei, iar mercenarii elvetienii deja nu isi mai gaseau locul in noua ordine militara. De Liviu Anghel – Ziare.com
 

GERMANIA vrea suveranitatea GRECIEI

GERMANIA vrea suveranitatea GRECIEI

autor: FrontPress 28.01.2012
Germania vrea ca Grecia să renunţe la suveranitatea sa în materie de politică fiscală, de care să se ocupe un comisar european, înainte să poată să beneficieze de un al doilea plan financiar de salvare, anunţă vineri Financial Times, care a procurat o copie a propunerii germane, relatează AFP, citat de Mediafax.
Potrivit Financial Times, un comisar desemnat de miniştrii de Finanţe din zona euro ar putea primi un drept de veto împotriva deciziilor bugetare adoptate de Guvernul grec.
Acest proiect circulă în timp ce la Atena Guvernul elen poartă negocieri cu creditori privaţi referitoare la datoria ţării, iar liderii europeni urmează să se întâlnească luni la Bruxelles pentru a adopta un nou tratat bugetar european.
“Consolidarea bugetului trebuie să fie însoţită de o direcţie strictă şi de un sistem de control”, se arată în textul citat de cotidianul britanic, document trimis vineri de Berlin celorlalte capitale din zona euro.
“Având în vedere adaptarea dezamăgitoare de până în prezent, Grecia trebuie să accepte o deplasare a suveranităţii sale bugetare către un nivel european, pentru o anumită perioadă de timp”, apreciază Guvernul german.
Aflate în curs de trei săptămâni, aceste negocieri vizează încheierea unui acord cu creditorii privaţi ai Greciei, în vederea ştergerii unor datorii în valoare de aproximativ 100 de miliarde de euro, cu scopul aducerii datoriei suverane a ţării de la nivelul de 160% din Produsul Intern Brut (PIB) la care se află în prezent, la 120% în 2020.
Vineri, la finalul unei reuniuni de două ore cu premierul grec Lucas Papademos şi ministrul Finanţelor Evanghelos Venizelos, creditorii, reuniţi în cadrul unui grup de lobby bancar internaţional, au anunţat că “s-au realizat progrese”. Negocierile urmează să continue sâmbătă.
Presa locală a numit această propunere drept una “indecentă” şi “exagerată”. De Valentin Vidu – Gandul
 

Demonstratie stangista impotriva unui "BAL NAZIST"

Austria: Demonstratie stangista impotriva unui “BAL NAZIST” (FOTO+VIDEO)

autor: FrontPress 29.01.2012
Aproximativ 2-3.000 de “antifascişti”, de la comunişti, anarhişti şi homosexuali până la imigranţi, feministe şi ecologişti, au protestat vineri seara împotriva unui bal oganizat într-un palat vienez deoarece era anunţată participarea mai multor figuri proeminente ale naţionalismului european, precum lidera Frontului Naţional din Franţa, Marine le Pen.
Mnifestanţii, foarte mulţi din Germania vecină, au mărşăluit pe străzile capitalei austriece şi s-au întâlnit în faţa Palatului Hofburg, unde avea loc balul tradiţional  Wiener Korporationsring. Sute de poliţişti au fost prezenţi pentru a preîntâmpina eventuale violenţe. Demonstranţii au scandat “Afară cu naziştii!” şi au purtat pancarte cu imagini care înfăţişau prizonieri ai lagărelor de concentrare şi textul “Nu dansaţi pe mormintele noastre”.
Principala nemulţumirea exprimată a fost aceea că balul a fost organizat pe 27 ianuarie, fix de Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Organizatorii au negat orice aluzie de acest gen, susţinând că evenimentul are loc în fiecare an în ultima zi de vineri a lunii ianuarie.
Cei 3.000 de invitaţi ai balului au putut să intre în incinta palatului imperial fără probleme prea mari probleme. În mod tradiţional evenimentul este organizat de frăţiile studenţeşti patriotice şi a fost mereu ţinta criticilor din partea formaţiunilor de stânga.
Printre participanţi s-a numărat Heinz-Christian Strache, liderul Partidului Libertăţii (FPOe), care a invitat-o şi pe Marine Le Pen. Într-o declaraţie oficială a Frontului Naţional, aceasta preciza că se va întâlni şi cu alţi lideri de “mişcări patriotice”. Pe lista invitaţilor s-au mai numărat Kent Ekeroth din partea Democraţilor Suedezi şi Philip Claeys din partea separatiştilor flamanzi de la Vlaams Belang.
Liderul Partidului Republican din Germania,  Rolf Schlierer, se afla pe lista invitaţilor, dar anul acesta nu a putut participa, precizând însă că “numeroşi” membri ai formaţiunii au fost prezenţi. Oficialii Partidului Naţional-Democrat German (NPD) au declarat pentru AFP că cinci membrii NPD s-au aflat în Viena zilele trecute, dar nu au precizat dacă au participat sau nu la bal.
Filiala austriacă a Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) a scos balul de pe lista evenimentelor culturale din cauza scandalului iscat. Sursa: FrontPress.ro
http://singurafelina.blogspot.com/

Cine conduce...

-”Cine cârmuieşte, să cârmuiască cu râvnă” (Romani 12:8)-

Pastorilor, ştiţi că aţi avut o zi grea când v-aţi amintit în sfârşit numele persoanei pe care aţi promis că o veţi vizita la spital – în timp ce citeaţi anunţurile mortuare; nu puteţi găsi cartea Obadia în timp ce ţineţi un studiu biblic; sunteţi informat că grupul de tineri a folosit perii de sârmă pentru a vă spăla maşina; la o nuntă, vă adresaţi mirelui cu numele fostului prieten al miresei; locul vostru de parcare a fost ocupat; spuneţi aceeaşi predică în două săptămâni la rând şi nimeni nu observă.

Serios acum, dacă Dumnezeu ţi-a dat capacitatea de a fi lider, nu uita care sunt lucrurile care trebuie să-l evidenţieze pe un lider. Mai întâi, el este un facilitator. El înţelege că nimeni nu va fi ceea ce trebuie să fie fără a face mai întâi ceea ce trebuie să facă, iar calea prin care îţi poţi împlini chemarea este să-i ajuţi pe alţii să-şi descopere şi să-şi împlinească chemarea. În al doilea rând, el este curtenitor. El nu are niciodată o părere proastă despre alţii şi nu-i jigneşte prin vor­bire. El nu are o serie de maniere pentru oamenii importanţi şi o alta pentru cei mai puţin impor­tanţi. Pentru el, orice om este important pentru că fiecare are un potenţial de la Dumnezeu; liderul trebuie doar să-l scoată la lumină. În al treilea rând, el este hotărât. Ca lider, vei fi ţinut minte pentru două lucruri: problemele pe care le-ai creat şi cele pe care le-ai rezolvat. Da, vei face greşeli, aşa că învaţă smerenia, foamea după creştere personală, ia-ţi puterea de la Dumnezeu şi data viitoare va fi mai bine.

Domnul...este unul gelos!

“Domnul… este un Dumnezeu gelos” (Exod 34:14)-

Dumnezeu este gelos pe orice lucru care îi ia locul în viaţa ta, mai ales “o relaţie idolatră”. Poate spui: “Ce-i asta?” Este minciuna care convinge că fericirea ta depinde de o altă persoană. Când cauţi la altcineva decât la Dumnezeu siguranţă, scop, valoare şi mulţumire pentru că toate aceste lucruri El ţi le dă de bună voie, atunci El devine gelos. Aşa că îndepărtează acel idol! Da, este greu să nu ai cu cine să-ţi împărţi viaţa sau la cine să te întorci acasă. Dar când Dumnezeu vrea să-i auzi glasul, uneori El reduce tot restul la tăcere. Ţi s-a întâmplat vreodată să fi singur nu pentru că nu eşti agreat de nimeni, ci pentru că Dumnezeu te atrage spre un loc în care să ai o intimitate mai profundă cu El? “De unde să ştiu?” întrebi tu.

Iosua era singur când Dumnezeu i-a dat planul de a cuceri lerohonul. Ioan era singur pe insula Patmos când s-a deschis cerul şi a scris cartea Apocalipsa. Biblia spune: “lacov însă a rămas singur. Atunci un om s-a luptat cu el până în revărsatul zorilor” (Geneza 32:24). Atunci Dumnezeu i-a schimbat numele din Iacov, înşelătorul, în Israel, prinţul lui Dumnezeu. Când nu ştii cine eşti, vei lăsa să fi subjugat de alt­ceva sau alcineva pentru a găsi valoare şi împlinire. Vei crede că ai nevoie de acea persoană pen­tru a te bucura de cine eşti tu. Nu, lasă-L pe Dumnezeu să-ţi spună cine eşti. La urma urmelor, cine te cunoaşte cel mai bine? Singura cale prin care îţi vei descoperi propria identitate este atunci când stai singur cu Dumnezeu!

S-a sinucis Pavel Vancea

S-a sinucis Pavel Vancea, fost campion mondial la karate traditional
Fostul campion mondial de karate tradiţional Pavel Vancea, în prezent antrenor secund al naţionalei de karate tradiţional şi preşedinte al clubului UAMT Universitatea Agora Oradea, a murit, vineri, el fiind găsit spânzurat în fântâna din curtea locuinţei sale.
Corpul neînsufleţit al lui Pavel Vancea a fost găsit, vineri, de un echipaj al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana", informeaza MEDIAFAX .
"Astăzi (vineri - n.r.), în jurul orei 10.00, am fost solicitaţi sa intervenim pentru scoaterea unui corp neînsufleţit dintr-o fântână din localitatea Săldăbagiu de Munte", a declarat locotenentul Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana".
La faţa locului a mers o echipă de criminalişti ai Poliţiei Bihor, care fac cercetări şi care au confirmat că victima este cunoscutul sportiv şi antrenor orădean.
Potrivit unor surse judiciare, nu se pune problema unui omor, poliţiştii găsind şi un bilet despre care se presupune că a fost lăsat de fostul sportiv înainte să se sinucidă.
Bărbatul s-a spânzurat cu o funie pe care a legat-o de roata de la fântână.
Directorul Clubului Sportiv "Crişul" Oradea, Ionel Bungău, consideră moartea sportivului o "mare pierdere pentru sportul bihorean".
"E ultimul om la care mă aşteptam să apeleze la un asemenea gest. Sunt consternat. Îl respectam şi de multe ori l-am dat exemplu la evenimentele publice. Era un copil cu suflet bun, optimist, dădea încredere şi celor din jur, nu ştiu ce a putut să-l ducă la acest gest extrem. Dar, ca şi sportiv, indiferent care ar fi fost problemele, nu ar fi trebuit să apeleze la aşa ceva. Pierdem un coleg şi un om respectat de toată lumea, un sportiv şi antrenor model pentru elevii săi", a declarat Ionel Bungău, directorul CS "Crişul" Oradea.
Pavel Vancea avea 47 de ani, era căsătorit şi avea doi copii. Preşedinte al clubului UAMT Universitatea Agora Oradea, Vancea a fost şi antrenor secund al naţionalei de karate tradiţional al României cu care a participat, în 2011, la a XX-a ediţie a Campionatelor Europene de karate tradiţional pentru seniori şi juniori.
Totdată, Vancea a fost secretar al Asociaţiei judeţene de karate tradiţional, respectiv secretar al Asociaţiei judeţene "Sportul pentru toţi".
Ca sportiv, Vancea a debutat în echipa de karate tradiţional a României în 1990, iar trei ani mai târziu, în 1993, a devenit primul român campion mondial de karate. În decursul anilor, sportivul şi-a adjudecat mai multe titluri europene, dar şi mondiale.
Ultima sa apariţie publică a fost în 14 ianuarie, când a condus gala laureaţilor clubului sportiv UAMT Universitatea Agora Oradea, desfăşurată la Casa Tineretului din municipiu. Atnci, Vancea s-a plâns de dificultăţile financiare ale clubului. "2011 a fost un an greu din punct de vedere financiar. Nu ştiu ce va fi în 2012, dar datoria noastră este să privim înainte şi să facem totul la maxim", declara el atunci.


ROL.ro
http://singurafelina.blogspot.com/

Internetul cenzurat ??????

Internetul ar putea fi CENZURAT. Romania a semnat ACTA

autor: FrontPress 27.01.2012
Reprezentanţii statelor Uniunii Europene au semnat, astăzi, tratatul ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), un echivalent al controversatului SOPA din Statele Unite ale Americii, potrivit Totb.ro. România se află printre semnatarele acestui tratat, alături de alte 21 de ţări. Documentul a fost semnat la sediul Ministerului Afacerilor Externe japonez. Adjunctul ministerial japonez pe probleme de afaceri externe, Joe Nakano, a susţinut că semnarea tratatului va duce la o colaborare internaţională eficientă între statele europene, dar şi cele care au aderat şi vor adera la ACTA.
Ţările care au mai semnat tratatul astăzi sunt Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Slovenia, Spania, Suedia şi Marea Britanie. Statul care a iniţiat proiectul, Japonia, împreună cu Australia, Canada, Coreea de Sud, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore, dar şi Statele Unite, au aderat la tratat pe 1 octombrie 2011.
Potrivit site-ului Comisiei Europene, ACTA nu va afecta libertatea de exprimare pe Internet, nu va cenzura sau închide site-uri, însă va lupta împortiva furtului de proprietate intelectuală. În ciuda acestor declaraţii, tratatul este comparat, pe multe site-uri de specialitate, cu SOPA.
Pe site-ul Comisiei Europene se declară: “SOPA este un proiect al Statelor Unite ale Americii care ar schimba legislaţia Statelor Unite. ACTA nu cere nici o schimbare a legslaţiei UE. Tot ce puteţi face astăzi în mod legal, va fi în continuare legal după ratificarea ACTA”.
Ce consecinţe poate avea ACTA
ACTA apără interesele deţinătorilor de drepturi de proprietate intelectuală şi poate impune monitorizarea conţinutului online de către companii private, potrivit Apti.ro. Acestea pot limita formele de exprimare de pe Internet şi pot împiedica utilizarea patrimoniului cultural al societăţii, în urma sporirii sancţiunilor. Tratatul va avantaja companiile mari şi poate ridica probleme celor cu o cifră de afacere mai mică.
Furnizorii de Internet ar putea supraveghea reţelele proprii, pentru a furniza deţinătorilor drepturilor de proprietate intelectuală date ale unor presupuşi suspecţi şi poate utiliza mecanisme de identificare a unor presupuşi infractori.
Ce inseamnă SOPA
SOPA este un proiect de lege iniţiat în Statele Unite care prevede măsuri drastice pentru cei care încalcă drepturile de autor. Printre măsurile care au ridicat probleme utilizatorilor, dar şi companiilor se numără blocarea site-urilor pe care există conţinut piratat fără ca acestea să poată contesta decizia, interzicerea furnizării de reclame pentru companiile care au furnizat conţinut piratat, dar şi monitorizarea utilizatorilor care accesează aceste site-uri.
Legea este susţinută în Statele Unite de case de producţie şi studiourile de productie de la Hollywood. Proprietatea intelectuală a artiştilor pe care îi susţin şi promovează este răspândită pe internet într-un ritm greu de controlat de aceştia. Supremaţia internetului şi succesul unor site-uri precum YouTube duc la diminuarea veniturilor acestor case de producţie. Impactul asupra motorului de căutare Google, de exemplu, poate fi major. La un singur clip postat pe YouTube se poate cere închiderea site-ului şi li se poate impune companiilor să oprească plăţile din publicitate către Google.
Printre cei care se opun legii sunt şi Yahoo, Facebook, eBay, Twitter sau Wikipedia. Reprezentanţii enciclopediei online au închis timp de o zi accesul la varianta în engleză a Wikipediei. Alte 7.000 de site-uri s-au alăturat protestului de pe 18 ianuarie. Proiectul de lege în formula actuală a fost retras după protestele de pe internet şi după ce Congresului i s-a trimis o petiţie semnată de 7 milioane de oameni. De Monica Lungu, Mădălina Piloff – Evenimentul Zilei