Cerșetoria - milă creștină sau job profitabil?!

Titlu: Cerșetoria - milă creștină sau job profitabil?!
Autor:: Irish Lady
Articol: Dezbaterea despre cerşetorie este una actuală, în condiţiile în care în București cerşetorii pot fi văzuţi în fiecare zi, la aproape fiecare colţ de stradă, în mijloacele de transport în comun şi în preajma bisericilor. Dăm bani cerșetorilor pentru că asta ne face să ne simțim mai buni, pentru că bătrâna de la metrou ne înduioșează, pentru că "Dumnezeu ne ajută ori de câte ori I-o cerem și ne învață să nu ne ferim de semenii noștri". Putem însă fi convinși că banii rămân la copilul desculț și murdar care întinde mâna? Realitatea se dovedește a fi una dură și foarte înșelătoare uneori: copiii sunt trimiși să cerșească de către părinții lor, bătrâna de la colț este adusă cu mașina, iar "bolnavul" din cărucior căruia i-ai întins astăzi 1 Ron se ridică și merge să-și cumpere alcool la sfârșitul zilei de "muncă".

Joi, 8 dimineața. Este un frig crâncen. Aerul înghețat aproape că îmi taie respirația, pielea de pe față mi-a amorțit, buzele mă dor de uscăciune. Văd un puști care se învârte printre mașini ținând un bebeluș în brațe și un carton pe care scrie "Muritor de foame". Mi se face milă de ei, mâna mea se îndreaptă spre poșetă, portmoneu … Impulsul de a-i da măcar un leu - asta simt și cei opriți la semafor: geamurile se lasă în jos și hârtii de un leu îi inundă mâinile. Poate dacă nicio mână nu i-ar întinde bani, acest băiat ar fi probabil la școală, iar bebelușul din brațele lui ar sta în casă la cald. Câștigă 30 ron per o oră de cerșit, 30 X 6 ore = aproape 200 ron per zi, peste 1000 ron per săptămână. Și când te gândești că e criză și salariul unui contabil abia dacă atinge suma de 2000 ron per lună … trist. Toate principiile mele legate de caritate încep să se clatine. Realizez că de fapt gestul meu de a oferi bani cuiva pe stradă înseamna zile de stat în frig. Actele mele de generozitate care mă fac să mă duc acasă simțindu-mă mai bine datorită faptului că am oferit un ajutor sunt inutile. Felul meu de a privi cerșetorii se schimbă treptat. Banii pe care îi ofer acestor oameni "defavorizați" îi determină să nu muncească și să își țină copiii în frig, să nu îi trimită la școală, iar bătrânii să moară de frig pe străzile capitalei. Bunătatea mea poate ucide copii și bătrâni.

Prefer să merg la casa de copii să le ofer o sumă de bani, hăinuțe, un pachețel cu dulciuri sau jucării. Prefer să donez câțiva euro în contul sinistraților din Haiti. Prefer să alin un suflet dezamăgit cu o vorbă bună. Milostenia nu se face cu bani. Ea se face cu sufletul.


http://kyskaa27.blogspot.com/

4 comentarii:

  1. Constient sau nu, noi incurajam cersetoria dand bani celor care stau la colt de strada, la gurile de metrou, etc. Daca noi nu le-am mai da bani, automat ei nu ar mai avea din ce trai, iau cazul fericit al celor chiar nu au nici de unele. Si atunci nevoia ii impinge la munca, sau nu in unele cazuri, pentru a castiga un ban sa supravietuiasca.
    De mult am renuntat a mai da bani cersetorilor tocmai din acest considerent. Si apoi am aflat cum se automutileaza pt a primi mila oamenilor, in ce apartament confortabil stau unii dintre ei.

    RăspundețiȘtergere
  2. Doneaza sange in loc de a da bani la saraci. Saraci ajung numai unii, altii chiar din propria vina, la operatie sau accident putem ajunge toti, si nu din vina noastra.

    Unde mai pui ca daca esti donator ti se fac analize gratis.

    RăspundețiȘtergere
  3. :) you're totally right :) Am donat si sange si ori de cate ori mi se cere ajutorul o fac :)

    RăspundețiȘtergere
  4. La Bila, unui tanar care se ofera sa-ti parcheze cauciorul ca sa opreasca fisa. Cu doua saptamani in urma.
    -Du-te mai si munceste pe un santier, oriunde sau in alt oras, daca aici nu gasesti!
    -Cum sa ma duc daca m-am nascut in Bucuresti?

    RăspundețiȘtergere