Cluj-Napoca


Cluj-Napoca, de la capitala EUROPEANA a tineretului si culturii la capitala regionala a TIGANILOR

autor: FrontPress 14.02.2013
tiganiO ştire despre dorinţele ţiganilor clujeni, la început m-a amuzat, dar apoi am luat-o în serios, nu cu bucurie, ci cu o reflecţie analitică matură. Prim-vicepreşedintele Partidei Romilor Pro Europa Cluj, Aurel Pascu, doreşte desemnarea municipiului Cluj-Napoca drept “capitală” a ţiganilor din România, după finalizarea procesului de regionalizare.
Prim-vicepreşedintele Partidei Romilor Pro Europa Cluj, Aurel Pascu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că la Cluj-Napoca ţiganii au la dispoziţie mai multe posibilităţi de integrare socială şi dispun de locuri în şcoli şi universităţi. “Dacă se va ajunge la regionalizare, iar România va fi împărţită în opt regiuni, noi am dori ca municipiul Cluj-Napoca să devină capitala romilor din România, pentru că aici romii au mai multe posibilităţi de integrare socială. Cluj este un centru universitar important, avem locuri pentru romi, sunt mulţi studenţi romi, sunt mulţi elevi romi la liceele şi şcolile din municipiu. La Cluj-Napoca nu avem regi şi împăraţi romi, nici bulibaşă, nu există clanuri care să creeze probleme autorităţilor locale, nu avem un stabor al romilor şi nici nu se înregistrează un număr mare de infracţiuni săvârşite de romi. Ne-ar avantaja acest statut de capitală a romilor din România, mai ales că municipiul Cluj-Napoca va fi şi capitala viitoarei regiuni de nord-vest”. El a adăugat că propune Guvernului înfiinţarea, în fiecare centru de regiune, a unui oficiu regional pentru ţigani, care se va ocupa de gestionarea şi rezolvarea problemelor cu care se confruntă romii din punctul de vedere al educaţiei, sănătăţii, locurilor de muncă şi al locuinţelor. Potrivit lui Pascu, Partida Romilor Cluj susţine varianta cu opt regiuni, care ar asigura o absorbţie mai bună a fondurilor europene, şi se opune variantei de regionalizare avansată de UDMR.
Iniţial propunerea liderului Aurel Pascu de la Partida Romilor pare o ironie sau poate fi interpretată ca un contra-atac la dorinţele de regionalizare sau autonomie ale maghiarilor şi secuilor. În concepţia comunităţii ţiganilor se pune întrebarea aproape firească: De ce secuii care au ieşit la recensământ numai 550 de persoane au drept la autonomie şi ei, ţiganii, cu peste 600 de mii recenzaţi nu au dreptul acesta? Sigur că secuii maghiarizaţi cu ungurii din Ardeal sunt peste un milion din punct de vedere statistic, aşa cum ţiganii sunt circa un milion şi jumătate conform unelor statistici, care nu sunt publice. În această logică, de ce ungurii au dreptul să ceară regionalizare, capitală regională sau autonomie şi ţiganii nu, deşi sunt mai mulţi ca urmaşii lui Arpad în România.
Poate nu întâmplător ţiganii clujeni au propus Cluj-Napoca ca şi capitală regională a ţiganilor. În utimii ani, datorită natalităţii slabe a românilor şi ungurilor, dar şi a emigraţiei masive datorită crizei economice în Cluj-Napoca, numărul ţiganilor a crescut considerabil. E de ajuns să te plimbi în cartierele Mănăştur, Mărăşti, Bulgaria sau Someşeni ca să observi că pe anumite străzi ţiganii au devenit majoritari. În centrul istoric, în casele goale rămase în urma emigrării ungurilor s-au aşezat familii numeroase de gabori. E de ajuns să te plimbi ziua pe str. Clinicilor şi vei vedea că numărul ţiganilor cu pălării şi a ţigăncilor cu fuste înflorate este mai mare decât cel al românilor şi ungurilor. Mai mult, industria clujeană e la pământ. Ultima fabrică de bere din oraş se demolează, Terapia a devenit mai mult un depozit de medicamente, iar GUG-ul sau Sanex sunt legende ale trecutului ceuşist. Nici Farmecul nu mai e ce a fost. Numai BT prosperă pe dobânzile românilor. Dacă Clujul nu ar fi oraş universitar să atragă studenţii din întreaga ţară, acest oraş cu toată infatuarea ardelenească ar fi un fel de Turda sau Câmpia Turzii.
Tot mai mulţi clujeni părăsesc ţara ca şi ceilalţi români, datorită lipsei unui proiect economi viabil şi al unui model de societate atractiv pentru viitor. De vină este întreaga clasă politică fesenistă pentru situaţia demografică dezastroasă a ţării de la Ion Iliescu, Petre Roman, Traian Băsescu, Vasile Blaga, Elena Udrea, MRU, CP Tăriceanu, Victor Ponta, Dan Voiculescu etc, care au pus ţara pe butuci şi nu au fost în stare nici măcar să facă o autostradă care să brăzdeze graniţele. Aşa a ajuns de rea situaţia politică şi morală în România că românii emigrează unde văd cu ochii. Clasa politică de la noi pusă numai pe furăciuni şi şmecherii financiare personale au creat un contramodel românesc şi un contraproiect de ţară cu ajutorul interesat al guvernelor marilor puteri încât românii nu-şi mai văd viitorul unde s-au născut, ci numai în lumea largă.
Istoria m-a învăţat că demografia învinge întotdeauna în timp.Vezi cazul clasic KOSOVO. Familiile de românii care rămân în ţară şi nu emigrează nu fac copii sau doar unul. La fel şi ungurii. În schimb ţigani nu fac mai puţin de patru copii pe familie. Calculaţi şi voi, ca şi Academia Română, dacă nu în 2050 românii vor deveni minoritari în propria ţară continuându-se acest curs. Mai mult, guvernul român nu are un program de creştere a natalităţii românilor, cum nu are niciunul economic să scoată ţara din criză. Personal, familiei mele, veniturile i-au scăzut de patru ani la rând, iar celui de-al doilea copil i-a fost tăiată îndemnizaţia de creştere acum trei ani. În aceste condiţii, nu-ţi vine să emigrezi, să nu faci copii sau să le dai în cap la figurat politicienilor iresponsabili, care au distrus România, în ultimii 23 de ani? Conform demografiei istorice şi al consecinţelor iresponsabilităţii clasei politice, liderul Partidei Romilor, ţiganul clujean Aurel Pascu are dreptate în felul său ca municipiul Cluj-Napoca să devină capitala regională a ţiganilor mai degrabă, decât cea a tineretului şi culturii 2015/2021, pentru că tinerii pleacă din oraş, iar cultura a ajuns subfinanţată, poeţii şi scriitorii marginalizaţi şi batjocoriţi de autorităţile locale puse pe clientelism politic şi înavuţire personală, iar revistele culturale închise.Pentru autorităţi organizarea Balului Operei e singurul lucru ce poate da Clujul cultural în ziua de azi. Când în 2003 am propus ca Clujul să devină capitala României am fost înjurat de toată lumea, dar iată că nu mai e mult şi în 2050 Clujul va deveni pe bune capitală regională a ţiganilor majoritari, ba poate chiar a Rromâniei, dacă până atunci nu s-o trezi ceva conştiinţă românească, ceea ce nu prea mai cred…
PS: Folosesc termenul tradiţional de ţigan pentru această etnie, care nu-l consider peiorativ, ci istoric. De Ionuţ Ţene – NapocaNews

Un comentariu: