Batalia de la Stalingrad


Batalia de la Stalingrad - Decimarea trupelor romane la Cotul Donului

Foto:Una din cele mai sangeroase batalii ale celui de-al Doilea Razboi Mondial a fost cea de la Stalingrad, unde au murit aproape 2 milioane de militari si civili.
Bătălia de la Stalingrad (acum Volgograd), din 1942/1943 în timpul celui de Al Doilea Război Mondial a reprezentat un punct de cotitură important în desfășurarea războiului și este considerată cea mai sângeroasă și mai mare bătălie din istoria omenirii. Bătălia a fost marcată de brutalitate și de lipsa de grijă pentru populația civilă.

Îngrijorat de soarta armatei române care era în continuare trimisă să lupte acuma, chiar în Caucaz, Iuliu Maniu nu pierdea nici o ocazie de a face să-i parvină Mareşalului nemulţumirile ce i se făceau cunoscute din ţară. Auzind că prietenul său politic dr. Nicolae Lupu va lua legătura cu Conducătorul statului, i-a trimis unele date primite, însoţind o scrisoare prin care spunea: „... te rog să-i aduci la cunoştinţă acestea şi să faci tot posibilul să simtă durerea şi îngrijorarea, care străbat inimile şi sufletul românesc şi să ia urgent măsurile ce se impun de împrejurările actuale. " (22 iulie 1942, Maniu)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu