Aproape totul despre cafea
  
                 CAFEAUA,
PLĂCEREA  DE A  FI  ÎMPREUNĂ

 
                                      Maria na Vinereanu
                                           martie 2011

                                               Motto:
                                                                
Cafeaua este potiunea magica ce ne trezeste
dimineata si aduga un plus de savoare vietii.
Cafeaua trebuie sa fie neagra ca noaptea, tare ca moartea si dulce ca iubirea, spune un vechi proverb turcesc.
 In zilele noastre, cafeaua este cea mai populara bautura pe glob. De asemenea, ea se afla pe lista celor mai cunoscute mirosuri, alaturi de bere si unt de arahide. Si sa nu uitam ca in ultimele trei secole, 90% din toti oamenii care traiesc in lumea occidentala au trecut de la ceai la cafea.

 Etimologia cuvântului cafea

  Asemanarile fonetice dintre cuvantul "cafea" si echivalentii sai europeni ( in italiana "caffe", in franceza "caffé" si "kaffee" in germana, de exemplu), i-au determinat pe oameni sa creada ca numele provine din "Kaffa", provincia etiopiana de unde cafeaua isi trage obarsia. Dar o alta ipoteza a sugerat ca acest cuvant povine din arabescul "quahwek", care inseamna stimulant, putere sau vigoare.

Ce este CAFEAUA
Substanta de origine vegetala, cafeina se gaseste intre 50 si 150 mg la o ceasca (6-10cl). Daca este consumata in cantitati rezonabile, este un euforizant (tonic cardiac, stimulant al sistemului nervos).
Prezenti intr-o proportie mai mica, taninii din cafea sunt diferiti de cei ai ceaiului. Au un rol antioxidant. Este indicat sa consumati doua cesti de cafea pe zi, dupa fiecare masa principala, pentru a facilita digestia, dar nu mai mult de patru.
“Cafeaua este al doilea bun comercializat in lume, dupa petrol.” – ar spune unii.
 Istoria unei cafele fierbinti
Istoria cafelei este la fel de bogata ca insasi cafeaua, datand de mai mult de 1000 de ani.
In Occident, istoria cafelei incepe acum trei secole, dar in Orientul Mijlociu ea este consumata de toate paturile sociale inca din vechime.

Prima referinta la cafea, din surse inregistrate, dateaza din secolul al IX-lea, dar cu multe secole inainte, existau multe legende arabe despre bautura misterioasa si amara cu puteri stimulatoare
                                         
Primii aebusti de cafea au fost adusi pe coastele Marii Rosii din Africa. La inceput cafeaua era considerata aliment si nu bautura. Triburile est-africane macinau boabele crude de cafea si prin amestec cu grasime animala obtineau o pasta pe care o modelau sub forma de bile. Acestea erau consumate de razboinicii tribului pentru a avea mai multa energie in timpul luptelor.
Incepand cu anul 1000 d.H., renumitul tamaduitor Avicenna, administra cafeaua in chip de medicament. Etiopienii obtineau un fel de vin din fructele de cafea, prin fermentarea in apa a boabelor uscate. Cafeaua crestea in mod natural si in Peninsula Arabiei si din secolul 11 aici cafeaua a fost preparata ca bautura calda.
. Se pare ca originea cafelei se afla pe continentul african, intr-o zona a Etiopiei cunoscuta sub numele de “Kaffa”. De acolo ea se raspandeste in Yemen, apoi in Arabia si Egipt. Cultivarea cafelei s-a extins rapid in toate aceste tari si servitul cafelei a devenit un obicei zilnic placut. Spre sfarsitul sec. al XIV-lea, societatile care practicau comertul au inceput sa-si dea seama de marele potetial pe care il reprezinta cafeaua si au lansat-o cu succes in Europa.
 Cafeaua a intrat in Europa prin portul Venetia, unde aveau loc schimburile comerciale cu negustorii arabi. Pe la mijlocul secolului 17, olandezii dominau comertul naval si au introdus cultivarea la scara mare a cafelei in coloniile lor din Indonezia, pe insulele Java, Sumatra, Sulawesi si Bali. Cafeaua a ajuns in America Latina cateva decenii mai tarziu cand francezii au adus o planta de cafea in Martinica.
La jumatatea secolului 19, o boala rara a plantelor s-a raspandit prin plantatiile de cafea din Asia de sud-est si culturile au fost compromise. Astfel, Brazilia a devenit cea mai mare producatoare de cafea, onoare pe care o detine si astazi.

Mituri frecvente despre cofeina si cafea

Miturile despre cafea pot fi impartite in doua categorii. In prima intra relatarile slab sau deloc argumentate din punct de vedere istoric, privitoare la originea si "circuitul" bauturii in lume. A doua categorie, mult mai bine reprezentata si importanta pentru sanatatea noastra are la baza exagerarea calitatilor fizico-chimice ale cafelei. Se stie insa ca pana in secolul al XIV-lea, cafeaua a fost pregatita intr-un mod similar cu vinul, fiind utilizata in cadrul ceremoniilor religioase si trecand abia mai tarziu in spatiul profan. O istorie apocrifa datand de pe la 1400, povesteste despre un pazitor de capre yemenit, pe nume Khaldi, care a observat cum caprele sale deveneau neastamparate si energice dupa ce mancau fructele rosii care cresteau in tufisurile necunoscute de pe aceste meleaguri.
Uimit de comportamentul lor, Khaldi a dus fructe la o manastire din apropiere, unde staretul a fiert fructele in apa. Acesta a obtinut un lichid amar dar aromat, foarte stimulator, care alunga oboseala si somnolenta
  
Cealalta poveste este aceea a unui dervis musulman care a fost condamnat de dusmanii lui sa rataceasca prin desert si astfel sa moara de foame. In delirul sau, tanarul a auzit o voce care ii spunea sa manance fructele dintr-un arbore de cafea din apropiere. Dervisul a incercat sa inmoaie fructele in apa si cand nu a reusit, pur si simplu a baut lichidul acela. Interpretand supravietuirea si energia sa ca pe un semn de la Dumnezeu, s-a intors la ai sai si a raspandit credinta si reteta acestei bauturi.
Calatorie in jurul unei boabe de CAFEA                                                                   
Arborele (sau arbustul) de cafea este un membru al familiei Rubiacee (genus coffea) ; in general, acesta nu creste decat in regiunile tropicale si subtropicale, cu ploi abundente, zona principala de cultura fiind situata intre 22 si 24° latitudine nordica si sudica (de o parte si de alta a ecuatorului). Acest arbust creste la altitudini care se situeaza intre 200 si 1200 m. Arborele de cafea se cultiva totusi si in zonele mai inalte (2000 m), cafeaua recoltata aici fiind denumita "High Grown" (cafea de altitudine), a carei calitate este foarte buna, cu aroma puternica si extrem de apreciata de cultivatori.
Specia Robusta infloreste incepand din anul al doilea, iar Arabica infloreste in mod curent in al treilea an de la plantare. De regula, primele recolte se obtin incepand cu anul al patrulea sau chiar cu al cincilea, cand plantatiile pot fi considerate "pe rod" . Un arbore de cafea tanar poate furniza la recoltare pana la 2,5 kg de "cirese", fructe din care se pot obtine, dupa prelucrare, circa 500 g boabe de cafea curate sau 400 g cafea prajita.
ARBORELE

Arborele de cafea din specia Arabica poate atinge la varsta de 6 ani o inaltime de circa 5 - 6 m, iar cel din specia Robusta ajunge pana la 10 - 15 m inaltime. Totusi, culturile se mentin prin taieri la o inaltime de 2,5 - 3 m, pentru cresterea randamentului in fructe si usurarea culesului. Arborele de cafea pretinde o temperatura medie de circa 18 - 22°C, cele inferioare temperaturii de 11°C putand avea un efect negativ asupra recoltelor.

FRUNZELE

Arborele de cafea, tot timpul verde, are de obicei forma unui con, cu ramuri flexibile si radacini superficiale. Frunzele sunt verzi - lucioase si ating o lungime de maximum 20 cm, asemanatoare cu cele de laur, dispuse opus doua cate doua, de-a lungul ramurilor, in functie de altitudine si climat, arborele de cafea este in masura sa infloreasca (la fel ca si portocalul) tot timpul anului, infloritul principal se desfasoara pe o perioada de mai multe luni, desi florile sale se ofilesc deja dupa cateva ore.

FLORILE

Florile sunt albe, cresc sub forma de ciorchine si emana un miros puternic, asemanator celui de iasomie sau de portocal, iar perioada de inflorire variaza de la o zona la alta . Ceea ce este caracteristic la arborele de cafea este faptul ca in toate sezoanele se gasesc in acelasi arbore ramuri cu flori, cu fructe verzi, in parg sau coapte, culoarea acestora trecand de la verde, la galben, apoi la rosu deschis si in sfarsit la rosu-purpuriu, cand fructele ajung la maturitate completa.

FRUCTELE

Ca aspect exterior, fructele de cafea se aseamana cu ciresele si contin circa 68% pulpa, 6% tegument si circa 26% bob curat. Din punct de vedere botanic, fructul arborelui de cafea este o drupa falsa, acoperita de un tegument membranos, care isi schimba culoarea de la verde la rosu-purpuriu, in functie de stadiul de dezvoltare a fructului.
Sub acest invelis se gaseste o pulpa carnoasa, in interiorul careia se afla bobul de cafea. Acesta este format din doua parti aplatizate pe o parte si despartite de o adancitura longitudinala. Bobul de cafea este de culoare verde in interior, acoperit de o pelicula subtire argintie, peste care se afla un invelis pergamentos de culoare galbena spre bruna.
Exista insa fructe in interiorul carora se gaseste un singur bob de cafea de forma rotunda si care este denumit de cultivatori Caracoli. Aceste boabe de cafea provin din fructele arbustilor de cafea imbatraniti, care cresc pe ramurile lor exterioare. Caracteristic acestor boabe este faptul ca aroma lor este mai pronuntata decat a celor de forma normala, motiv pentru care boabele de cafea Caracoli sunt atent selectionate de cultivatori si mult apreciate pentru aroma si savoarea lor.
Plantatiile de cafea
Incepand cu secolul XVII, odata cu sporirea popularitatii cafelei pe teritoriul Europei, a crescut si interesul Marilor Puteri ale Lumii – Regatul Unit, Franta, Olanda, Portugalia si Spania – pentru aceasta. Pana in acel moment, cafeaua era importata din Peninsula Arabica, asupra careia niciuna dintre aceste natiuni nu avea control. Europenii au incercat cafeaua si le-a placut, iar acum doreau sa inceapa sa produca pentru ei insisi. Primele care s-au lansat in aceasta cursa au fost Tarile de Jos. In 1616, spionii olandezi au reusit sa sustraga un arbore de cafea din Mocha (Yemen). Totusi, pentru inceput, olandezii i-au infrant pe portughezi si au preluat controlul in Sri Lanka si in Sudul Indiei. Apoi, in 1699, olandezii au inceput productia de cafea in Indonezia, cand arborii au fost transplantati cu succes din Malabar (India) in Java.
coffeeterra 
Fructele de cafea sunt culese doar pe perioada sezonului uscat atunci cand fructele sunt coapte perfect. Imediat dupa ce fructele de cafea sunt culese urmeaza uscarea acestora, care de obicei dureaza intre 7 si 10 zile, cafeaua fiind periodic amestecata si intoarsa pentru a se usca uniform. Uscarea este facuta pana cand nivelul de umiditate din fruct scade pana la 11%, culoarea fructelor devenind maro.
O masina speciala pentru spalatul cafelei inlatura pulpa si coaja de pe boabe, aceste fiind transportate catre locuri unde vor sta la fermentat intre 12 si 48 de ore.
Enzimele naturale au ca rezultat desprinderea resturilor de pulpa de pe boabele de cafea. Dupa ce acest proces are loc, boabele de cafea prospete sunt uscate ori la soare ori in masini speciale pentru uscat boabele de cafea fara a le influenta calitatea. Uneori boabele de cafea sunt slefuite pentru a indeparta si ultimele urme de coaja de pe acestea.
Dupa acest proces urmeaza sortarea si gradarea boabelor de cafea care poate fi facut manual sau automatizat cu ajutorul unui jet de aer care separa boabele mai usoare (inferioare) de celelalte mai grele. Sortarea se face mai intai in functie de marime si apoi in functie de densitate. Astfel se obtine cafeaua verde – green coffe – care este ambalata in saci de iuta sau de sisal cu greutatea de 60 de kg. Acesta este modul in care cafeaua este transportata catre prajitorii.
Cafeaua odata ajunsa in prajitorii este pusa in masini de prajit . Aici este locul in care aroma cafelei este eliberata, la temperaturi ce se afla in jurul a 288 grade Celsius.In timpul prajirii boabelor de cafea acestea scot niste zgomote, la circa 8 minute dupa ce procesul de prajire a inceput, boabele scot un sunet asemanator celui facut de popcorn cand este gata. In acest moment boabele au o temperatura de circa 204 grade celsius si sunt duble ca si marime. Culoarea devine maronie datorita uleiurilor din compozitia lor care ajunge la suprafata si se intalneste cu temperatura ridicata, proces care se numeste piroliza. Acest proces – piroliza – elibereaza esenta si aroma cafelei.
Un al doilea sunet se produce la circa 3 pana la 5 minute dupa primul, sunet care indica faptul ca boabele sunt prajite. Timpul inseamna aproape totul – pentru o prajire in stil american am avea o prajire moderata iar pentru un espresso italian o prajire mai intensa.
Cele mai aromate cafele
Aroma
Aroma cafelei este una din cele mai importante insusiri, la formarea aromei cafelei contribuie peste 40 de substante existente in cafeaua cruda sau formate prin prajire.
Aroma poate varia de la un lot la altul si este data, in primul rand, de varietatea din care fac parte arborii de cafea, de modul in care au fost ingrijiti, de conditiile de cultura, de calitatea boabelor, a solului si de caracteristicile zonelor geografice.

In urma unor teste senzoriale pe 19 tipuri de cafea macinata si prajita, sigilata de producatori, s-au putut stabili un top al celor mai aromate tipuri de cafea existente pe piata romaneasca. Dupa testarea si analizarea probelor, Nova Brasilia Select, Tchibo Mocca, Elita Selected si Tchibo Exclusive au fost desemnate ca avand cele mai pronuntate arome si gusturi, acestea reprezentand cea mai buna alegere pentru un consumator. Totusi, din toate probele analizate, nici una nu s-a ridicat la calificarea maxima de cinci stele.
Arabica, cea mai buna
Cafeaua arabica este considerata de calitate superioara fata de alte tipuri. Varietatile cele mai valoroase de cafea arabica sunt Mocca, cu boabele sale mici, dure si rotunde si cu o aroma foarte pronuntata si varietatea Bourbon, cu boabele ascutite, care provine din Insulele Reunion. Prin denumirea Cafea de Brasilia se intelege cafeaua
arabica cultivata in Brazilia, iar prin denumirea Cafea Milds - cafeaua arabica provenita din alte tari.

Principalele tipuri de Cafea

●Cafeaua Arabica
Cafeaua arabica, originara din Africa, mai precis din Abisinia, este cea mai apreciata si mai raspandita specie de cafea. Se cultiva mai ales in America Latina, dar si in Africa, de fapt ea este cea mai cultivata specie si este deosebit de pretuita pentru ciresele sale de calitate superioara, de forma alungita si culoare verzuie - albastruie.Aceasta are aroma si gustul mult mai rafinate decat alte specii.( sunt mai dulci, pline de aroma si usor acide). Continutul de cofeina variaza intre 1,1% si 1,7%.Cu toate varietatile sale (Moka, Catuai, Bourbon, etc.) Arabica reprezinta trei sferturi din productia mondiala de cafea.
Cafeaua Robusta
Cafeaua robusta, originara din bazinul Congo, creste mai rapid si este mult rezistenta acolo unde climatul nu este favorabil cafelei arabice. Se cultiva intens in Africa, India si Indonezia.  Continutul de cofeina in schimb este aproape dublu si variaza intre 2% si 4%. Boabele acestei specii de cafea sunt mici, au o forma neregulata si culoare maroniu - galbuie.Cafeaua robusta are un gust mai neutru, este mai putin aromata decat arabica si este foarte apreciata in gama de cafea solubila.
Cafeaua Liberica
Cafeaua liberica, originara din Africa, Liberia, are de asemenea o crestere rapida si o rezistenta buna la boli. Se cultiva exclusiv in campiile subtropicale ale Africii si Americii de Sud, unde umiditatea este foarte mare si temperatura este cuprinsa intre 20 si 25°C.
Boabele sunt adesea deformate, de dimensiune medie si culoare de la bruna la galbena. Calitatea acestei specii de cafea este mediocra.
                                                                                                                                                 
Cafeaua Maragogype
Acest arbore de cafea a fost descoperit in vecinatatea orasului Maragogype, statul Bahia din Brazilia. Este un hibrid rezultat prin incrucisarea dintre speciile arabica si liberica iar cultura sa este extrem de imprastiata (Brazilia, Guatemala, Nicaragua, Mexic, Columbia si chiar Java), la o altitudine variind intre 600 si 1000m. Boabele de cafea ale acestui arbust sunt de calitate superioara si medie, iar culoarea lor este verzuie.

Alte tipuri de cafea:
 • Cafeaua americana – boabele se prajesc mediu, rezultand o fiertura echilibrata, nici prea saraca, nici prea bogata in arome.
 • Cafeaua frantuzeasca – boabele sunt foarte bine prajite si capata o culoare ciocolatie profunda si intunecata. Din ele se face o cafea tare
 • Cafeaua italiana – boabe lucioase, maroniu-negre, folosite pentru espresso.
 • Cafeaua europeana – doua treimi boabe bine prajite amestecate cu o treime boabe prajite normal. Cafeaua vieneza are proportii inverse.
 • Cafeaua instant – o pudra facuta din cafea proaspat facuta, deshidratata la caldura

Cafeaua din Ganoderma – prima cafea sanatoasa

Cafeaua obtinuta din ciuperca Ganoderma este la momentul actual foarte apreciata si cautata de catre bautorii de cafea din Romania si nu numai. Acest tip de cafea este un amestec de boabe de cafea prajita şi extracte din ciuperca roşie Ganoderma – o ciuperca folosita de secole intregi in China datorita multiplelor beneficii pe care le aduce sanatatii. 
Cafeaua din Ganoderma  fiind cunoscuta si sub numele de „cafeaua sanatoasa”,stimuleaza capacitatea de aparare a organismului, regleaza glicemia, creşte concentraţia de oxigen din sange, reduce oboseala, stimuleaza vitalitatea, imbunataţeste memoria, reduce tensiunea şi mareste puterea de concentrare.
Cafeaua din Ganoderma contine doar 9 mg de cofeina, in timp ce cafeaua obisnuita contine 135 mg, Coca-Cola dietetica 46 mg, iar o tableta de ciocolata neagra detine 22 mg de cofeina. Totusi este bine ca inainte de a achizitiona un astfel de produs, sa va uitati la gramajul acestui ingredient.
Pregatirea cafelei 
Pentru a obtine o cafea extraordinara este important sa se tina seama de patru pasi: macinare, dozare, apa si prospetime.
Macinarea cafelei
 
Pentru fiecare metoda de preparare a cafelei, este necesar un grad diferit de macinare, intrucat gustul final al cafelei este influentat de timpul in care apa si cafeaua sunt in contact direct.
·  In cazul in care se pregateste cafeaua cu o cafetiera, aceasta trebuie macinata mai mare, deoarece timpul de contact dintre apa si cafea este de aproximativ patru minut.
·  In timp ce cafeaua pregatita pentru cu un expresor trebuie sa fie mai fin macinata, intrucat prepararea ei dureaza in jur de 20 secunde.
·  Cu cat timpul de pregatire al cafelei este mai mic cu atat cafeaua trebuie sa fie mai fin macinata.

Dozarea cafelei

 
Unul dintre pasi cei mai importanti in prepararea unei cafele bune este folosirea proportiei potrivite de cafea si apa.
·  Aceasta proportie difera in functie de reteta folosita. Cele mai bune dozari se produc prin combinarea mai multor tipuri de cafea din diferite parti ale lumii. Proprietatile si caracteristicile lor variate se combina pentru a asigura un echilibru de buchet si aroma.
·Amestecurile de varietati Arabica pura tind spre o cafea mai moderata si mai aromata, in timp ce amestecurile de Arabica si Robusta au o pulpa mai bogata si o aroma mai puternica.

Apa
·O ceasca cu cafea contine 98% apa, din aceasta cauza apa folosita la prepararea cafelei trebuie sa fie curata.
· Pentru a obtine gustul si aroma cafelei apa trebuie incalzita pana aproape de punctul de fierbere, 96oC.

Prospetimea cafelei
 
Ca in cazul oricarui produs alimentar, si in cazul cafelei este de preferat sa se consume prospata. Oxigenul, caldura, lumina si umezeala sunt principalii factori care duc la scaderea calitatii cafelei. Pentru a pastra prospetimea cafelei, aceasta trebuie:
·  tinuta intr-un recipient, opac, inchis ermetic si la temperatura camerei.
·  Nu este indicat, in cazul cafelei folosite zilnic, pastrarea acesteia in frigider sau congelator, intrucat aerul cald patruns in recipient la fiecare utilizare condenseaza.
·  Cafeaua boabe se patreaza proaspata mai mult timp decat cea macinata, deoarece suprafata de contact cu oxigenul este mult mai mica. De aceea pentru rezultate cat mai bune cafeaua trebuie macinata inainte de utilizare.

Cofeina

· Cofeina este prezenta in natura in 60 de specii diferite de plante din care cafeaua si ceaiul sunt cele mai cunoscute. O data ce a fost ingerata, substanta este absorbita de sange iar organsimul are nevoie de cateva ore pentru a o metaboliza.
· Un amestec care contine 100% cafea Arabica contine numai 1,1-1,7% cofeina fata de 2-4% al cafelei Robusta.
Fata de alte procedee de infuzare (filtru, cafea turceasca, moka, etc.) cafeaua espresso are cel mai slab continut de cofeina. Timpul foarte scurt de extragere nu permite topirea intregii cantitati de cofeina continuta in boaba macinata.
· O cescuta de cafea espresso cu un amestec format numai din cafea Arabica are un continut de cofeina de mai putin de 100 mg.
· O serie de studii stiintifice au subliniat faptul ca un consum zilnic cuprins intre 250 si 600 mg nu prezinta in mod special efecte negative asupra sanatatii.

coffeeterraAparitia cafenelelor

Prima persoana atestata care a preparat cafea in Anglia a fost un student international numit Nathaniel Conopios din Creta, care studia la Ballion College, Oxford. Acest eveniment banal, care s-a intamplat in mai 1637, a fost inregistrat  de savantul John Evenly . Desi Conopius a fost exmatriculat curand dupa aceea din facultate, influenta lui a avut un efect de durata asupra Oxfordului, avand in vedere ca in Oxford a fost infiintat primul salon de cafea (cafenea) in 1650 de catre Jacob, un evreu din Liban. Desi Jacob s-a mutat la Londra cativa ani mai tarziu pentru a repeta succesul si acolo, el a pus bazele unui trend care a dus la deschiderea multor saloane de cafea in Oxford in timpul acelui deceniu.Cel mai important dintre aceste saloane a fost cel deschis de catre Arthur Tillyard in 1655. Cafeneaua lui Tillyard a devenit un punct de intalnire pentru un grup cunoscut sub numele de Oxford Coffee Club.
Prima cafenea din Londra
Prima cafenea din Londra a fost deschisa in 1652 de catre un american numit Pasqua Rosée. Adus la Londra ca servitor de catre negustorul Daniel Edwards. Bautura preparata de Rosée a starnit un asemenea entuziasm incat Edward a hotarat sa il sprijine financiar pentru a-si deschide o cafenea pe St. Michael’s Alley in Cornhill. Ca si la Oxford, ideea a luat repede amploare, si pana in 1715 s-au deschis cam 2.000 de cafenele in toata Londra.Se crede ca obiceiul de a da bacsis isi are originea in cafenelele englezesti. Exista chiar si o cutiuta atarnata aproape de tejghea, pe care scria To Insure Promptness (TIP = bacsis) (pentru servire prompta). Clientii bagau cate o moneda in aceasta cutie pentru a-i incuraja pe chelneri sa ii serveasca repede.
Petitia Femeilor impotriva Cafelei
coffeeterraProprietarii de taverne nu erau singurii combatanti ai cafelei. Femeile, suparate pentru faptul ca barbatii lor petreceau mai mult timp la cafenea decat acasa, cu ele, au inceput curand sa protesteze. In 1674 a fost publicata “Petitia Femeilor impotriva Cafelei”. Cafeaua ii face pe barbati sa isi piarda timpul, sa lase deoparte munca, sa isi cheltuiasca banii, si totul pentru putina apa fiarta, neagra, groasa, amara, urat mirositoare – Petitia Femeilor impotriva cafelei  .Prin acest document femeile sustineau : “cafeaua ii face pe barbati infertili precum desertul din care au fost importate aceste boabe nefericite; de cand au inceput sa fie aduse in tara noastra, odraslele barbatilor nostri sunt pe cale de a disparea ca si cum ar fi maimute sau porci.” Era de inteles de ce erau femeile asa de alarmate, avand in vedere faptul ca la acea vreme le era interzis sa puna piciorul in vreo cafenea.Totusi, acest protest nu a impiedicat aparitia “raspunsului Barbatilor la Petitia Femeilor impotriva Cafelei” mai tarziu in acelasi an. Documentul apara cafeaua, sustinand ca femeile ar trebui sa fie recunoscatoare pentru existenta cafelei, deoarece aceasta era un afrodisiac de fapt.

Cea mai cunoscuta cafenea din lume

 Initial aparuta sub denumirea “Starbucks Coffee, Tea and Spice”, compania a preparat pentru prima oara cafea in 1971. Micile magazine pentru cafea din Seattle au aparut datorita pasiunii comune pentru cafea si ceai a trei barbati - Jerry Baldwin, Zev Siegel si Gordon Bowker. Ambitia lor de a oferi consumatorilor cafea de cea mai buna calitate le-a condus afacerea catre succes. Sub conducerea lui Schultz, s-au deschis 150 de magazine noi. Din 1990, Starbucks a inceput sa obtina profituri substantiale, iar firma continua si astazi sa isi deschida noi magazine.Primul muzeu din lume dedicat cafelei
Muzeul Bramah al Ceaiului si Cafelei din Londra este primul muzeu din lume devotat istoriei acestor bauturi. Un muzeu mic care povesteste cu pasiune cei 400 de ani de istorie comerciala si sociala in care ceaiul si cafeaua au fost printre cele mai valoroase marfuri
 

Cea mai buna cafea din lume

Boabele recuperate din excrementele unei nevastuici asiatice se vind cu 600 dolari/kg
Buticurile de lux din Statele Unite vind, la pretul destul de piperat de 660 dolari kilogramul, o cafea pe care foarte multi oameni ar putea s-o considere absolut scirboasa, ea fiind produsa din boabe recuperate din excrementele unui animal de talie mica, civeta, care traieste in insulele indoneziene Java, Sumatra si Sulawesi. Aceste animale, asemanatoare nevastuicii, se hranesc, in principal, cu fructe, insa in perioada recoltatului maninca si boabe coapte de cafea.

Localnicii le-au considerat multa vreme o pacoste pentru ca le injumatateau recoltele, pina au observat ca boabele trec aproape nedigerate prin sistemul lor digestiv, deci pot fi usor recuperate. Uscate, macinate si vindute sub numele “Kopi Luwak”, acestea dau nastere celei mai grozave cafele din lume, cu aroma de ciocolata, extrem de savuroasa in ciuda faptului ca are un usor miros de mucegai. Desi cererea este foarte mare, productia anuala de “Kopi Luwak” nu depaseste 200 de kilograme, motiv pentru care este foarte greu de gasit, devenind astfel cea mai scumpa cafea din lume...
   
Produsa din excrementele mamiferului Zibeta Asiatica, un fel de pisica locala, cafeaua Kopi Luwak a fost declarata cea mai buna si cea mai scumpa din lume. Se vinde in cele mai exclusiviste cafenele si restaurante de pe glob, iar acum aceasta intra si pe piata din Romania, importata in exclusivitate de la fabrica de stat din Indonezia, cu tot cu certificatul de calitate. Se vinde la cutie de 80 de grame cu 250 RON sau la ceasca, 190 RON.

Banatenii sunt cei mai mari bautori de cafea din Romania

Cei mai multi romani consuma cafea Arabica sau Robusta, in timp ce doar bucurestenii sau banatenii opteaza pentru espresso.
Arabica este difuza, mai putin amara si mai aromata, are o concentratie de cofeina intre 0,8 si 1,5%, 18% uleiuri si 8% zahar, in timp ce robusta e mai amara si mai corpolenta, cu o concentratie de cofeina care ajunge la 3,5%, uleiuri 8%-9% si zahar 5%
O persoana din Romania consuma in fiecare an doua kilograme de cafea, adica de sase ori mai putin decat un suedez, un norvegian sau un danez, care se afla pe primele locuri.                    La nivelul ţării  40% dintre cafelele vândute în România sunt cappuccino, 40% sunt caffe latte (espresso servit cu lapte), iar restul espresso şi alte sortimente (în principal latte machiato, fredo sau espresso coretto)..

Cum arătau ospetele domneşti şi boiereşti de odinioară
Informatii pertinente în acest sens ne-au lasat strainii care au ramas vreme mai îndelungata în anturajul domnilor din Moldova si Tara Româneasca: Paul de Alep (descrieri din vremea lui Vasile Lupu: 1634 - 1653) si Matei Basarab (1632 - 1654) sau Anton Maria Del Chiaro, secretarul lui Constantin Brâncoveanu (1688 - 1714), care a luat parte la numeroase festivitati la Curtea domnului muntean.Cea mai simpla forma de tratatie la Curte era servirea cafelei, care se facea cu o ceremonie deosebita, dupa obiceiul turcesc. Cafeaua se oferea uneori numai cu dulceata: în Joia Mare, dupa împartasanie, în Duminica lasatului secului de brânza, în ziua Sfintei Parascheva. De cele mai multe ori însa ea încheie o masa copioasa. Cafeaua se bea uneori cu "vutca" (un fel de liqueur) pe care o servea marele cupar, întâi Domnului, apoi la beizadele si în urma celorlalti.Dupa consumarea cafelei, mitropolitul facea plecaciuni în fata Domnului, apoi iesea, ceremonia fiind repetata de fiecare oaspete în parte. Pe la 1667, chiar se vorbea pentru prima data în Bucuresti de o "cahvenea" tinuta de un fost seimen al palatului din Constantinopol. Localul se afla în apropriere de Biserica Doamnei. Mai târziu documentele pomenesc si de "cahveneaua" din Podul Beilicului (Calea Serban Voda), care functiona non-stop, era aproape de Casa Beilie - locul de adapost al tuturor musafirilor veniti de la Tarigrad.
În secolul al XVIII-lea, servirea cafelei la Curtea domneasca devenise, asa cum s-a vazut, ceva obisnuit. Marele camaras avea în subordinea sa toti slujitorii (platiti lunar), care serveau cafeaua cu accesoriile ei: serbetul si ciubucul.
Despre ceremonia cafelei in Etiopia
 Etiopenii prăjesc boabele de cafea în casă. In lumea araba, ospitalitatea este foarte importanta si nicicum nu este mai bine exprimata decat prin obiceiul vechi al servirii unei cafele proaspete fiecarui oaspete, indiferent daca vine pentru afaceri sau doar in vizita. Cafeaua araba (gahwa) se prepara intotdeauna atunci cand este comandata se se beau doar cateva cesti. Bautura se bea foarte fierbinte, dar nu inainte ca zatul sa se lase la fund, adica dupa 2-3 minute. Doar lichidul de deasupra se bea, cafeaua nefiind amestecata niciodata. Cestile de cafea sunt micute, datorita faptului ca bautura este tare. Cea mai buna cafea araba se prepara din boabe proaspat prajite si macinate.
Servirea cafelei este o ceremonie. Regululile etichetei cer ca gazda sa serveasca cafeaua. Cand sunt prezenti doar barbatii, gazda va inmana fiecaruia ceasca de cafea. Cea mai in varsta sau cea mai importanta persoana din camera va fi servita prima. Daca exista indoieli asupra rangului, criteriul preferat este varsta.
Zaharul se pune in timpul prepararii cafelei, si nu cand se serveste. Cantitatea de zahar ce se adauga trebuie sa fie in concordanta cu evenimentul. Cu cat este mai mult zahar, cu atat mai fericita este ocazia. Oaspetele are privilegiul de a spune cat zahar sa se aduage cafelei. Gazda il va intreba inainte de a comanda cafeaua.

Lucruri pe care nu le stiai despre cafea

● Boabele deschise la culoare contin mai multa cofeina                                                                    Motivul este simplu: cu cat cafeaua sta mai mult la prajit, cu atat cofeina dispare din ea.                                ●Cafeaua a fost declarata ilegala                                                                                                 De trei ori, in trei culturi diferite. Mai intai, in secolul al XVI-lea, in Mecca.Un secol mai tarziu, regele Charles al II-lea al Marii Britanii a ordonat sa fie trase obloanele tuturor cafenelelor, unde, zicea el, se puneau la cale rebeliuni. Normal, cafeaua agita spiritele! Iar a treia oara s-a intamplat in Germania. Nemtilor le-a fost teama ca prea multi bani ies din tara pentru a sustine acest moft.                                                                                                                                    ●Sunt peste 50 de tipuri de cafea                                                                                                    Cu toate astea, numai doua dintre ele, arabica si robusta, ajung de obicei in canile noastre.    ●Bem peste 500 de miliarde de cani de cafea in fiecare an                                                   Jumatate dintre ele sunt consumate la mic dejun. Bineinteles, asta se intampla la nivel mondial. ●Cafeaua este pe locul al doilea in topul celor mai comercializate bunuri                                            
Sarind in timp, putem spune ca cel mai avid bautor de cafea a fost Honore de Balzac, care avea obiceiul de a bea 40 de cani de cafea pe zi, pentru a putea scrie

... 5 Lucruri inedite despre cafea
 1. La inceput, triburile africane mancau cafeaua. Ei amestecau praful boabelor cu grasime, iar bilutele respective erau considerate adevarate bombe de energie.
2. Religia Islamului a avut o contributie majora asupra evolutiei cafelei.
Deoarece alcoolul era stric interzis, cafeaua a capatat popularitate printre bauturile acceptate.
3. Toata cafeaua din lume creste in cureaua Bean. (Bean Belt), zona cuprinsa intre Tropicul Cancerului si Tropicul Capricorn. Hawaii e singura zona din SUA unde se creste cafeaua..
4. Cafeau e al II-lea produs de prima necesitate din lume. Primul este uleiul.
5. George Washington a inventat cafeaua instant. Nu acel G. Washington, ci un belgian din Guatemala. Inventia apare abia in 1906.


Trezeste-ti simturile la o ceasca de cafea... in jurul lumii

Fiecare ţară cu traditie in cultivarea cafelei ofera pietei mondiale consumatoare de cafea diverse sortimente si arome, influentate de clima, sol, intretinere, recoltare, uscare si procesul de prajire.      -Incontestabil Italia ramane tara care a facut din prepararea cafelei o adevarata arta. Nu este suficient sa ceri doar o ceasca de cafea, ci trebuie sa specifici si de care sa fie.                              -Tarile orientale nu trebuiesc nici ele subestimate, pentru ele prepararea si servirea cafelei este un adevarat ritual.
-Pentru tarile latine cafeaua este un semn al ospitalitatii. Ei stiu sa ofere savoare si pasiune intr-o ceasca de cafea.

 Italia
In primul rand pentru a face un expresso, de orice fel iti trebuie expresor de cafea.
Foarte important este si modul de servire al cafelei, intotdeauna se serveste cu un pahar de apa si
expresso lungoun biscuite, piscot sau pricomidgala. Iata cateva retete de cafea:

Ristreto
Despre Ristreto se spune ca mai scurt de atat nu exista.
Ingrediente: Cafea proaspat macinata (expresso) , zahar (alb sau brun dupa preferinta). In primul rand pentru un expresso adevarat iti trebuie expresor de cafea, in lipsa acestuia se prepara o cafea forte. Volumul pentru un ristreto ideal este de 20ml.


Expresso lungo
Expresso lungo se prepara din aceeasi cantitate de cafea, insa se pune mai multa apa.
Volumul capuccinoideal este de 33ml.
Se serveste cu un pahar cu apa langa.

Doppio expresso
Este un expresso dublu. Se serveste intr-o ceasca de marime medie si este facut din 2 cantitati de expresso lungo. Volumul ideal este 50ml.


Capuccino
Este servit intr-o ceasca de marime medie cca. 140ml. Avem nevoie de un expresso, praf de cacao, lapte si spuma de lapte calda.
Se toarna laptele, se aduga spuma de lapte. Laptele si spuma trebuie sa fie cca. 100ml. Ceasca se pune sub expresor si se toarna cafeaua sub presiune, cca. 30ml. Spuma de lapte ridicata la caffelattesuprafata se decoreaza apoi cu praful de cacao.
Machiato caldo
Seamana foarte mult cu capuccino, doar ca machiato este mai tare si mai aromat.
Avem nevoie de expresso, lapte, spuma de lapte si cacao Laptele si spuma de lapte trebuie sa fie cca. 25ml. Se toarna laptele si spuma de lapte, apoi se pune sub expresor si se toarna cafeaua, cca. 20ml. Spuma de lapte ridicata la suprafata se decoreaza cu cacao. Se serveste intr-o machiatoceasca de cca. 70ml.
 Caffelatte
Caffelatte se prepara din ½ cantitate lapte si ½ cantitate de expresso. Spre deosebire de capuccino si machiatto, cand preparam caffelatte mai intai punem cafeaua si apoi turnam laptele. Cantitatea difera de marimea paharului in care se serveste. Caffelatte nu are spuma si contine mai multa cafea decat un machiatto.

Irlanda
irish coffe
Irish coffe
este o bautura clasica pentru zile friguroase in care dozele sunt adaptate volumului corect de espresso. Cum se face un irish coffee: avem nevoie de 30 ml expresso, 60ml irish whisky, 2 lingurite de zahar brun, 20ml frisca lichida proaspata.Amestecati usor frisca in shaker. Incalziti whisky-ul si zaharul direct in pahar (atentie, aveti nevoie de pahare rezistente la temperaturi inalte). Turnati espresso si apoi frisca lasand-o la suprafata (daca este necesar folositi o lingurita). Decorati cu praf de cacao.
capuccino vienezAustria
Capuccino viennesse este un espresso la care se adauga un amestec de lapte si spuma de lapte, frisca, iar pe deasupra se pudreaza cu cacao.
Avem nevoie de un expresso de 20ml, 65ml amestec de lapte si spuma de lapte, 20ml frisca neindulcita. Se va folosi ceasca pentru cappuccino dar cu mai putina spuma de lapte pentru a compensa volumul de frisca.

Turcia                                                                                                                                         Cafeaua turceasca se prepara la ibric, este tare si aromata. Se pune intr-un ibric cate cesti de cafea vrei sa faci , plus inca jumatate de ceasca care se pierde prin fierbere. Pentru fiecare ceasca ce apa se pune o lingurita cu varf de cafea si zahar dupa preferinte. Se amesteca continutul si se lasa pe foc pana aproape sa fiarba. Continutul trebuie mentinut sub punctul de fierbere, se observa cum spuma incepe sa se ridice la suprafa . cafea turceascaImediat se ia ibricul de pe foc, deoarece cafeaua se umfla si imediat da prin dinafara. Se ia cu o lingurita spuma de desupra si se toarna in fiecare ceasca (de marime medie-mica), apoi se toarna cafeaua. Fiecare ceasca trebuie sa aiba acea spuma care ofera o aroma deosebita cafelei.
Deoarece cafeaua turceasca nu se face la filtru, inainte de a se consuma trebuie lasa cateva minute pentru ca zatul de cafea sa se aseze.

Cafeaua greceasca se prepara in acelasi mod ca si cea turceasca.
Arabia                                                                                                                                        Cafeaua arabeasca se face la ibric, asemanatoare cu cea turceasca insa difera ingredientele. Cafeaua arabica este un amestec de cafea si ierburi aromate. Pentru cafeaua arabeasca avem nevoie de 3 cesti de apa, 3 lingurite de cardamom (sau ghimbir macinat), 2 lingurite de cafea arabica si un sfert de lingurita de sofran (optional) .                                                           Se incalzeste apa pana sa ajunga sa fiarba, se pune cafeaua, se ia de pe foc si se lasa sa se aseze cafeaua 5 minute. Se pune cardamomul sau ghimbirul si sofranul peste cafea, se amesteca si se mai fierbe inca o data. Se serveste calda.
India                                                                                                                                             Madras este cafeaua traditionala indiana (facuta din radacina de cicoare sau cu continut de cicoare), preparata si servita intr-un filtru special din otel inoxidabil. Acest filtru are 2 filtru de cafea madrasrecipiente, unul perforat in care se pune cafeaua de cicoare iar celalalt in care se pune apa.
Mod de preparare pentru o ceasca de cafea:
Se fierbe ¼ de ceasca de apa in recipeintul pentru apa. Deasupra acestui recipient se pune cel perforat in care se adauga intre ½ si 2 lingurite de cafea de cicoare (depinde cat de tare vreti sa va iasa cafeaua). Separat se fierbe ¾ de ceasca de lapte peste care se adauga cafeaua in clocot. Acest amestec se serveste , de prefetat tot intr-un recipient din otel inoxidabil. Filtrul care contine amestecul de cafea si lapte se ridica la cativa centimetrii desupra si se toarna usor continutul in cana, astfel incat sa se formeze spuma in timpul turnarii. Se serveste fierbinte.

Indonezia                                                                                                                                  Cafeaua balineza este un stil indonezian de cafea foarte similar cu cafeaua turceasca sau greceasca specific insulei Bali, Insula Zeilor, din arhipelagul indonezian. Doar ca aceasta cafea este macinata mai mare, nu asa fin ca cea turceasca sau greceasca. Cafeaua este fiarta impreuna oleang - cafea tailandezacu o bucata solida de zahar brut.                                                                                               
Tailanda
Cafeaua traditionala tailandeza se numeste Oliang sau Oleang si este o mixtura din cafea tailandeza, boabe de soia si porumb.
Oleangul este un soi de Frappe, deoarece se serveste cu gheata.
 
Vanzatorii ambulanti isi demostreaza maiestria in prepararea oleangului intr-un mod unic si rapid.
Pentru prepararea cafelei avem nevoie de: muslin, un filtru special din otel inoxidabil, ca o sita lunga si foarte deasa, 2 recipiente din otel inoxidabil (asemenator cu cele in care se servesc si cafeaua indiana) sau 2 cesti extra-largi cu toarta si un recipient plin cu apa clocotita (puteti folosi un ibric).                                                                                                                            Pasul 1. Puneti 2 lingurite de cafea tailandeza in filtrul muslin. Pozitionati filtrul deasupra cestilor si turnati apa fierbinte astfel incat sa treaca pin cafea in ceasca de desubt. Dupa ce s-a umplut o ceasca , pozitionati din noul filtru deasupra celeilalte cesti si tot asa.
Pasul 2 . Turnati cafeaua din cesti peste cafeaua din filtru. Practic se repeta pasul 1 doar ca se trece cafeaua rezultata de la pasul 1 din nou prin filtru peste acelasi zat de cafea.Lasati sa se scurga bine cafeaua din filtru in cesti. Pasul 2 se mai repeta inca o data.
Pasul 3. Se pun 2-3 lingurite de zahar granulat alb intr-un pahar peste care se pune cafeaua (paharul sa fie rezistent la temperaturi inalte, cafeaua fiind fierbinte). Se amesteca bine zaharul si cafeaua.
Pasul 4. Separat de piseaza gheata.
Pasul 5. Gheata se pune in cesti largi si apoi se toarna cafeaua care se serveste rece.
Se bea cu paiul.

Vietnam
Pentru prepararea cafelei vietnameze avem nevoie de un filtru special de cafea, si cafea de
cafea vietnameza si filtru special de cafeacicoare sau cafea normala. Se poate prepara cu lapte sau fara si se poate servi fierbinte sau rece, in functie de preferinte.Daca se doreste servita cu lapte se pune laptele in cana, daca nu nu se pune nimic. Deasupra canii filtru pentru cafea vietnamezase aseaza filtrul de cafea, ca o palarie, in care s-au pus 2-3 lingurite de cafea. Se scutura filtrul astfel incat cafeaua sa se aseze unform pe suprafata perforata a filtrului. Se strange surubul filtrului astfel incat sa nu fie nici prea larg nici prea strans, se pune cealalta sita a filtrului cu acea teava speciala deasupra cafelei prin care se toarna apa fierbinte. Se pune capacul si se lasa exact 20 de secunde ( nici mai mult nici mai putin ). Dupa care se ia filtru de deasupra canii si se serveste fie fierbinte fie cu cuburi de gheata. 

Brazilia
Cafeizhino este cafeaua specific braziliana, neagra si foarte tare care se ofera in semn de ospitalitate si se spune ca este nepoliticos sa o refuzi.De obicei se ofera gratuit in restaurantele braziliene dupa masa. Ei o servesc black, fara zahar si fara lapte in cesti mici. Seamana foarte bine cu ristretto italian, doar ca se face din cafea braziliana.

Mexic
Cafea mexicana se face la filtru si avem nevoie de scortisoara, zahar, sirop de ciocolata si vanilie. Se pune cafeaua mexicana macina in filtru impreuna cu scortisoara (dupa gust). Dupa ce se face cafeaua la filtru se agauga sirop de ciocolata, lapte si zahar si se amesteca pana se topeste zaharul. Se agauga apoi vanilia si se serveste decorata cu betisoare de scortisoara.


Despre cafea                                                                                                           Stiai ca?..

 • La cumpararea unui parfum este indicat sa ai la tine putina cafea, pe care sa o mirosi in 'pauzele' de testare a mai multor parfumuri. Astfel, simtul olfactiv va fi readus in stadiu neutru si vei simti mai bine aroma fiecarui parfum.
 • Unele dintre cele mai mari afaceri ale secolului au inceput prin a fi mai intai cafenele. Printre ele se numara si Lloyds of London sau New York Stock Exchange.
 • La sfarsitul secolului al XVI-lea existau peste 500 de cafenele in Istanbul.
 • Atunci cand infloreste, copacul de cafea are peste 30.000 de flori albe, insa acestea rezista maximum 48 de ore
 • Cafeaua isi mareste volumul in timpul prajirii cu 18.60%.                                                                         Indiferent că e vorba de boabe, de cafeaua măcinată acasă sau de cea cumpărată la pachet, vidată sau măcinată în prealabil, cafeaua trebuie păstrată în recipiente închise ermetic, la o temperatură constantă, la răcoare şi ferită de orice sursă de lumină. Atenţie: nu păstraţi cafeaua la frigider, pentru că în momentul în care o scoateţi pentru a prepara o ceaşcă, se produce condens în recipientul în care o păstraţi. Mai mult, cafeaua boabe îşi menţine aroma un timp mai îndelungat, de aceea ar fi bine să cumpăraţi boabe pe care să le măcinaţi atunci când le preparaţi, pentru un gust cât mai intens şi o prospeţime cât mai mare.

 Cele 5 etape ale procesului de productie a boabelor de cafea

Etapele esentiale prin care trec boabele de cafea pana sa ajunga la produsul final:
1. Recoltarea
Fructele plantei de cafea (numite cirese) se culeg manual, intrucat acestea se coc in diferite perioade ale anului;

2. Uscarea si selectarea
Fiecare fruct contine doua boabe verzi, care se extrag prin uscarea sau decorticarea fructului. Selectarea si amestecarea boabelor de cafea se face pe categorii de calitate si in functie de culoare si marime;
cafea_1.jpg
3. Prajirea
Prajirea determina toate modificarile fizice si chimice ale boabelor verzi: greutatea boabelor este redusa cu 16%, se dubleaza in volum, culoarea trece de la verde pal la maro intens si capata gustul si aroma specifica. O conditie esentiala a prajirii este de a raspandi caldura, astfel incat toate boabele sa fie prajite pe toate partile in mod egal si in acelasi timp. Temperatura si durata procesului de prajire sunt controlate cu grija pentru a nu pierde aroma cafelei. In general, prajirea usoara confera boabelor o aroma mai blanda, prajirea medie produce o aroma bine definita si bogata, iar prajirea puternica da o aroma tare si distincta;

4. Macinarea
Boabele de cafea prajite, sunt apoi macinate pana capata aspectul unei pulberi aspre;

5.
Spray drying si freeze-drying, doua metode folosite pentru cafeaua solubila
 • In cazul metodei de spray drying, solutia de cafea este trecuta printr-un jet continuu de aer fierbinte la capatul unui cilindru inalt, iar pe masura ce picaturile cad, ele se usuca si se depun pe fundul cilindrului sub forma unei pulberi fine;
 • In cazul freeze-drying, solutia de cafea este inghetata la -40°C, astfel incat se formeaza o pojghita subtire, care va fi apoi sparta in bucatele mici. Granulele formate sunt apoi puse in camere de vacuum. Vacuumul scade temperatura de fierbere a apei si aceasta se evapora chiar si la temperaturi atat de scazute, mentinand aroma cafelei si lasand in urma granule de cafea solubila.

Afla cum sa-ti prajesti propriile boabe de cafea

Este esential sa tii minte ca desi boabele de cafea verde pot fi depozitate pentru o perioada de mai bine de un an fara sa-si piarda aroma, odata prajite, cafeaua ar trebui folosita maxim intr-o saptamana.
Daca iti cumperi boabe neprajite, poti sa cumperi cate vrei odata fara sa-ti faci griji ca o sa se strice. Poti chiar sa cumperi cafea vrac daca vrei.

Ce unelte vei folosi?

Inainte sa incepi sa prajesti prima ta portie de boabe, vei avea nevoie de cateva unelte.
Pe langa carnetel va trebui sa iti cumperi si un aparat pentru prajit cafea. Vei avea nevoie de un cuptor care poate sa incalzeasca boabele la cel putin 200 de grade C. Odata cu cuptorul vei avea nevoie de o tigaie pentru racit si de o lingura de lemn. Pe post de tigaie, multa lume foloseste o strecuratoare de aluminiu sau o tava de prajituri.
O masura mica de bucatarie este, de asemenea, necesara cand prajesti boabele de cafea acasa. Trebuie sa fii sigur ca intotdeauna masuri cantitatea potrivita de boabe din lot, iar o scara iti permite sa fii sigur de asta.Imediat ce ai strans tot echipamentul, impreuna cu boabele alese, este vremea sa iti incerci indemanarea la prajit.

Cum se face?

Incepi prin a pune boabele in cuptor si imediat sa le amesteci. Amesteca pana cand observi ca boabele incep sa se miste de la sine, iar asta dureaza de obicei un minut sau doua pana se intampla.
Supravegheaza boabele si fii atent cand isi schimba culoarea in culoarea care vrei tu sa fie. Vei auzi cum incep boabele sa pocneasca, lucru cunoscut sub numele de „prima crapatura”, imediat dupa asta vor incepe iar sa pocneasca, fapt numit „a doua crapatura”.
Pentru ca boabele sa se prajeasca potrivit, poti sa opresti cuptorul imediat ce incepe a doua crapatura. Daca vrei ca boabele sa fie prajite mai tare, poti sa lasi boabele in cuptor mai mult. Vei observa ca boabele tale vor capata un aspect lucios si din cuptor va incepe sa iasa fum.
Odata ce boabele vor fi prajite dupa cum ai vrut, pune-le in tigaie la racit intr-un singur strat. Daca vrei, poti usor sa amesteci boabele cu apa pulverizata.
Odata ce au fost prajite cum trebuie, pune boabele intr-un recipient etans. Sa-ti prajesti boabele de cafea nu este un proces complicat imediat ce ai putin antrenament. Te vei bucura de propriile amestecuri de cafea prajita in cel mai scurt timp.                                     

 Cafeaua ideală                                                                                               Cafeaua ideala se face dintr-o ceasca de apa si o lingurita cu varf de pulbere de cafea.


Cafeaua italiana, cunoscuta mai ales sub forma de espresso si cappuccino, este in pericol sa-si piarda bunul nume, din cauza multor cafenele care nu stiu sa o prepare corect.
Spre exemplu, un espresso trebuie sa aiba „o nuanta castanie cu inflorituri rosii si o consistenta fumurie care duce la formarea unui model uniform ce inchipuie dungi de tigru“.
 Pentru a fi considerat perfect, un cappuccino trebuie,  sa contina 25 ml de espresso si 125 ml de lapte. Spuma laptelui trebuie sa fie alba si varstata cu ciocolata si eventual sa contina un dram de alune pisate. Exista si voci care sustin ca de fapt calitatea cafelei e data de apa, cea mai buna cafea italiana fiind produsa la Neapole datorita faptului ca orasul foloseste sursa de apa descoperita de romani, iar apa foarte dura de aici da un gust deosebit cafelei.
Espresso, asa cum indica si numele, este o cafea preparata pentru a fi gustata in acel moment. Espresso este un tip de cafea tare, obtinuta prin trecerea aburului prin boabele de cafea, la presiune inalta, intr-o masina de espresso. Un espresso perfect va avea o spuma aurie-maronie, groasa, la suprafata. Daca aceasta spuma este cum trebuie sa fie, zaharul va pluti cateva secunde la suprafata atunci cand este adaugat cu lingurita.

Espresso este punctul de pornire pentru mai multe tipuri de cafea, precum Capuccino, insa multi impatimiti insista ca aceasta cafea tare sa fie bauta ca atare, eventual cu putin zahar.
Cafea se poate prepara la filtru, la ibric (cafea turcească) şi espresso. În opinia specialistului, cea mai bună este cea de la espresso.
Se bea foarte multă cafea la filtru. Din păcate acesta ne otrăveşte. Cea mai bună cafea este la espresso, pentru că timpul necesar extracţiei este de 25 de secunde. Apa fiartă extrage din cafea doar aroma, nu trebuie să simţi amăreală. De la espresso se simte şi gustul de cafea, în plus este mai sănătoasă.
Variante la cafea lungă
Alternativele la cafea lungă este cappuccino şi late macchiato. Un cappuccino este făcut din cafea espresso, lapte şi spumă de lapte. În macchiato intră aceleaşi ingrediente, însă laptele este în cantitate mai mare.
Cum se face si cum se serveste cafeaua turceasca ?

E printre cele mai tari cafele din lume. Datorita caimacului de deasupra, se mentine mai mult timp fierbinte.Nu e amara si reda fidel aroma si gustul cafelei naturale.
Se prepara din boabe proaspat rasnite, foarte fin.
Apa nu trebuie sa contina clor.

Se pune in ibric cantitatea de apa rece care intra intr-o ceasca. Se pune o lingurita plina de cafea macinata fin pentru fiecare ceasca si aceeasi cantitate de zahar.
Se amesteca incontinuu la foc mic,cand incepe sa dea semne ca fierbe, pana face spuma.
Spuma se pune in ceasca.
Se revine la focul mic cu ibricul, iar se amesteca, iar se pune spuma in ceasca.
Se pune spuma in ceasca de 2-3 ori.
Se pune din nou la foc si se tine pana da in primul clocot, dupa care se toarna cafeaua in ceasca.
Este traditie ca pe farfuria de pe care se serveste cafeaua turceasca sa se puna si o bucatica de rahat, iar inainte de a bea cafea se bea apa rece, pentru a simti mai bine aroma cafelei.

 Cafeaua turceasca, expresso, frape sau capuccino, fie si o cafeluta la filtru, toate sunt irezistibile. Daca mai e vorba si de o cafea buna, aromata, e din ce in ce mai greu sa te abtii.
Pe langa gustul si mirosul imbietoar, cafeaua este pentru multi un adevarat ritual, de la preparare pana la cum, cand si unde o servesti, fiecare are un fel de cafea preferat.

coffeeterra - Cocktail KahluaDeliciile din ceasca de cafea
 Ingrediente:                                                                                                         4 lingurite inghetata de cafea                                                                      40 ml lapte dulce                                                                                       20 ml lichior de cafea Kahlua                                                          Frisca                                                                                                    Mod de preparare:
Se amesteca inghetata, laptele si lichiorul.Se poate orna paharul de cocktail cu picior cu topping de ciocolata apoi se toarna amestecul obtinut anterior. Se orneaza cu frisca si sa pune la frigider 10 minute

coffeeterra - Cafea cu gheata si lichior2.Cafea cu gheata si lichior

  Ingrediente:                                                                                                                                           2 cescute de cafea                                                                                                                                      1 pahar mic de lichor (crema ar fii mai indicat)                                                                        gheata                                                                                                                                                                   
2 lingurite zahar                                                                                                                         coaja de lamaie rasa
Mod de preparare:
Se amesteca bine ingredientele (mai putin gheata).
Daca folositi gheata rasa se poate amesteca si ea de la inceput. Daca aveti cuburi, puneti in pahar cuburile de gheata (in functie de cat de rece vreti sa fie bautura), apoi turnati cafeaua obtinuta anterior. Se poate orna cu frisca.

coffeeterra - Cafea cu lamaie si scortisoara Ingrediente:                                                                                                                               ●zahar                                                                                         ●1 varf de cutit cu scortisoara macinata                                    ●2 lingurite cafea                                                                       ●1 felie de lamai                                                            Varianta 1:                                                                                                                                          In ceasca de cafea se combina ingredientele.
Separat, apa se da in clocot si apoi se toarna peste amestecul realizat anterior.
Se lasa 5 minute sa se linisteasca apoi se servete          Varianta 2:                                                                                                                                        Se prepara cafeaua asa cum o faceti in mod obisnuit, doar ca in loc de cafea simpla se adauga amesteul de: zahar, cafea si scortisora.
In ceasca de cafea se pune felia de lamaie.
Cand cafeaua este gata, se toarna peste lamaie. Se poate servi imediat.
Nota: Masurile sunt pentru o portie!Se poate orna si cu frisca si scortisoara.
Se serveste foarte bine alaturi de biscuiti cu mere si scortisoara.

coffeeterra - Cafea cu piper si scortisoaraCafea cu piper si scortisoara

Ingrediente:
 • cafea,
 • boabe de piper negru,
 • scortisoara,
 • piper alb, negru sau rosu                                     
Mod de preparare:                                                                                                                 La 8 doze (parti) de cafea, se adauga o jumatate doza piper si o jumatate doza scortisoara. Se prepara amestecul in acelasi mod in care va faceti cafeaua in mod obisnuit.
Cand se pune cafeaua in cesti se foloseste un filtru, astfel incat sa nu ajunga in ceasca de cafea zat sau resturi de piper si scortisoara.
Se poate orna cu frisca si scortisoara, dupa preferinte. piper alb, negru sau rosu                                                                                                                  

coffeeterra - Caramel FrappuccinoCaramel Frappuccino

 Ingrediente:
 • 1 cana cafea
 • 3/4 cana de lapte
 • cateva cuburi de gheata
 • 3 linguri sos caramel sau topping de caramel
 •  frisca (sau spuma de lapte) pentru decor                                           
 • Mod de preparare:
  Se prepara o cana mare de cafea neagra. Nu este nevoie de zahar pentru ca sunt suficient de dulci sosul de caramel si frisca.Se pun intr-un blender gheata, laptele si cafeaua si se amesteca pana se marunteste gheata.In fiecare pahar se pune cate o lingurita de caramel si apoi se decoreaza peretii paharelor.Se toarna amestecul din blender in pahare, si apoi se adauga frisca sau spuma de lapte pana se umple paharul. Se orneaza cu sos de caramel.

coffeeterra - Cafea cu inghetata si caiseCafea cu inghetata si caise

Ingrediente:
 • ¾ de ceasca cu cafea proaspat racita
 • ½ de ceasca cu nectar de caise
 • 1/3 de ceasca de lapte rece
 • o lingurita rata de inghetata de vanilie
 • o jumatate de ceasca de caise                                                                                                   
Mod de preparare:                                                                                                                                      Se amesteca cafeaua, laptele si nectarul de caise intr-un castron.
Se adauga inghetata de vanilie, amestecand pana se omogenizeaza.
Din caisele proaspete se obtine o crema, cu ajutorul unui blender, care se toarna intr-un pahar inalt. Deasupra se pune amestecul din cafea obtinut anterior.

Cafea cu scortisoara

coffeeterra - Cafea cu scortisoaraIngrediente:
 • 6 lingurite cu cafea solubila
 • 1 plic cu scortisoara
 • 250 ml apa
 • 150 ml lapte
 • 4 plicuri cu zahar brun
 • 1 plic cu zahar vanilat
 • 60 g frisca
 • 1 lingurita cu cacao  
 • coffeeterra - Grog de cafeaMod de preparare:
  Se amesteca intr-o cana mare cafeaua si scortisoara. Se toarna deasupra apa clocotita, amestecand energic.Se adauga lapte, zahar brun si zahar vanilat.La final, se orneaza cu frisca si putina cacao.Se poate servi atat rece, cat si calda, cu sau fara inghetata

Grog de cafea

Ingrediente:
 • 3 cesti cafea
 • 1/2 ceasca smantana
 • 1 ceasca zahar brun
 • 2 linguri unt topit
 • 1/4 lingurita cuisoare, macinate
 • 1/4 lingurita miez de nuca, macinata
 • 1/4 lingurita praf de scortisoara
 • coaja de la o portocala
 • coaja de la o lamaie
Mod de preparare:
Se rup cojile de portocala si lamaie in cate 6 bucati si se pune o bucata din fiecare in cate o cupa.Se amesteca foarte bine untul, zaharul, cuisoarele, nuca si scortisoara intr-un vas mic.Se adauga apoi smantana, cafeaua si condimentele.Se pune compozitia in 6 cupe si se serveste imediat

coffeeterraCappucino Fiorentino
Ingrediente:
 • lapte
 • espresso cald
 • spuma de lapte si frisca
 • coffeeterra - Cafea mexicanacacao / praf de ciocolata                                                                                                Mod de preparare:
  Se umple trei sferturi un pahar cu lapte proaspat, apoi se toarna espresso cald deasupra laptelui.
  Se toarna spuma de lapte sau frisca cu foarte multe grija, pentru a nu se dizolva inainte de a fi servita. Se pudreaza cu cacao neindulcita si cu praf de ciocolata.

Cafea mexicana

 Ingrediente:
 • 125 ml cafea instant
 • 80 ml de sirop de ciocolata
 • 250 ml lapte
 • 1 lingurita de vanilie
 • 1 lingurita de chimen
 • 1 l de apa
 • 60 ml zahar brun
 • frisca si chimen pentru ornare                                                                                              Mod de preparare:
coffeeterraSe prepara cafeaua (la filtru sau ibric) impreuna cu chimenul.Intr-un vas mic, se combina zaharul brun cu siropul de ciocolata si laptele si se amesteca la foc mic pana se dizolva zaharul.Se adauga cafelei deja preparate o lingurita de vanilie.Se pune cafeaua in cesti si se orneaza cu frisca si chimen.

Cafea Thai

 Ingrediente:
 • 2 lingurite de cardamom
 • 4 linguri de zahar
 • 4 linguri de smantana
 • 1 lingurita de extract de migdale
Mod de preparare:
Se fierbe cafeaua in mod normal pentru patru cesti, amestecand cele 2 lingurite de cardamom inainte de a fierbe cafeaua.Cand incepe sa fiarba, se adauga zaharul si migdalele. Se amesteca pana cand zaharul se dizolva complet.Se lasa amestecul sa se raceasca la frigider. Se pregatesc paharele cu gheata zdrobita si se toarna apoi cafeaua.Înainte de a servi se adauga o lingura de smantana in fiecare pahar.

coffeeterraCafea cu sifon

 Ingrediente:
 • 3 cesti de cafea foarte tare care a fost racita
 • 1 ceasca de smantana
 • o inghetata cu aroma de cafea
 • 3/4 din o ceasca de apa minerala
 • 1 lingura de zahar
 • Frisca                                                                                                                                    Mod de preparare:
  O cafea cu sifon este un amestec unic de crema si bule.Se amesteca cafeaua, zaharul si smantana.Se umple o jumatate din opaharu in care se va servi si se adauga o lingura de inghetata, apoi se umple cu sifon (sau apa minerala).
Cafeaua si secretele ei
Cafeaua, băutură arhicunoscută, este îndrăgită de majoritatea dintre noi. Doar că puţini ştiu să o prepare corespunzător şi să se bucure de aromele ei deosebite. Voi încerca să vă dezvălui cîteva secrete de păstrare şi preparare.

Cafeaua se cultivă în aproape toate zonele calde ale lumii. Dar cafeaua de calitate şi cu o aromă deosebită se cultivă doar în anumite zone. Cea mai aromată cafea este din Columbia apoi urmează Brazilia şi de abia după aceea din alte locuri. Fiecare sort de cafea în funcţie de zona de provenienţă are o aromă şi o calitate distinctă.

- Cafeaua boabe prăjită, înainte de măcinare este bine să fie încălzită uşor, pentru intensificarea
aromei.
- Cafeaua măcinată cu o raîşniţă manuală este mai aromată, deoarece este rîşnită mai incet. Rîşniţele electrice datorită vitezei ridicate de măcinare, încălzesc cafeaua, producînd o pierdere partială a aromei.

- Cafeaua neagră primeşte un gust deosebit dacă în timpul preparării se adaugă cîteva cristale de sare (ne-iodată!).
- Dacă folosim apă din reţea care are clor, atunci este bine sa o ţinem cîteva ore într-un vas descoperit pentru a se elimina clorul.
- Depunerea zaţului de cafea poate fi grăbită, dacă după preparare se adaugă cîteva picături de apă rece.
- Dacă avem dubii în privinţa calităţii cafelei măcinate din comerţ putem face următoarea operaţiune: Punem un vîrf de cuţit de cafea într-un pahar cu apă. Dacă cafeaua se lasă la fundul paharului foarte încet, atunci este veritabilă; dacă se lasă repede la fund atunci are diverse adaosuri: cicoare, naut etc.
- Cafeaua boabe sau măcinată se păstrează în recipient netransparent şi bine închis.
- Cafeaua preparată se păstrează un timp mai îndelungat dacă în termos vom turna prima dată apă fierbinte pentru pre-încălzire, şi apoi cafeaua fierbinte. Durata de păstrare fierbinte se măreşte cu 50%.

O privire in ansamblu asupra metodei turcesti de preparare a cafelei ...

Metoda turceasca de facere a cafelei este o metoda foarte inovatoare, care dateaza inca de pe vremea sec al 16-lea si este considerata unul din primele moduri de a face o cafea.
·  este indicat sa se macine cafeaua in cantitati mici, pentru ca aceasta sa nu-si piarda aroma;
·  se pastreaza in cutii de metal sau borcane bine inchise cu capac;
·  cafeaua cea mai aromata se prepara din boabe de cafea macinate fin, ca o faina, in masini speciale;
·  la preparare in ibric se pune cafea, in functie de numarul persoanelor, impreuna cu zaharul respectiv si se dilueaza cu apa fierbinte, masurata cu cescuta de cafea;
·  este important ca in timpul fierberii sa se adune caimacul cu lingurita si sa se imparte la toate cescutele;
·  cafeaua se lasa sa stea 2-3 minute, ca sa se aseze putin drojdia, apoi se toarna in cesti.                ·  cafeaua neagra aburinda si vaduvita de caimac se poate stropi cu cateva picaturi de apa rece, apoi ibricul se lasa pe masa de la bucatarie pentru linistire                                                                ·  optional, in cafea se poate turna putin lapte si se poate stropi cu coniac, whisky ...                      ·  proportiile corecte pentru un expresso traditional sunt 1/3 de espresso cald si 2/3 de spuma de lapte si frisca.

Sfat general
Cafeaua, consumata in cantitati moderate, poate avea efecte benefice. In cantitati exagerate (peste patru cesti zilnic) ea poate produce organismului unele suferinte grave. Asadar, te poti delecta zilnic cu o ceasca de cappuccino sau cu un caffe frappe, dar nu mai mult!

Cum se prepara cafeaua turceasca originala
img_24161Putina lume mai stie astazi cum se prepara cafeaua turceasca clasica, aromata si tare. Aceasta se pregateste in ibric de arama, fie la foc de aragaz, fie la o masina speciala de spirt.
Ingrediente
* 2-4 lingurite de cafea proaspat macinata
* 2 lingurite de zahar sau miere
* 200 ml apa
* 1 praf de sare
* lapte si frisca (optional)
Mod de preparare
In ibric, pune apa (nu mai putin de 75 ml, dar nici mai mult de 200 ml), zaharul sau mierea, sarea si jumatate din cantitatea de cafea. Pune ibricul la fiert pe aragaz (traditional, se face pe nisip incins) si stai cu ochii pe ea.
Cand incepe sa se umfle, amesteca putin si ia-o de pe foc. Aduaga imediat restul de cafea si amesteca din nou. Pentru ca zatul sa se lase la fundul ibricului, adauga o lingurita de apa rece. Lasa cafeaua la infuzat cateva minute, apoi toarn-o in cesti si serveste-o fierbinte.                   

Aşa se prepară cafeaua la nisip
Ingrediente: o ceaşcă de apă, o linguriţă cu vârf de cafea, o linguriţă de zahăr
 Intr-un flingean (vas din cupru de marimea unui lighean) se infierbanta bine aprox. 2-3 kg nisip. In el se asaza ibricul de cupru care este dimensionat pentrut maxim 2 cafele.                   Pasul 1.Se pune apa într-un ibric de aramă, apoi se adaugă o linguriţă de zahăr                               Pasul 2.Se adaugă o linguriţă cu vârf de cafea, când apa este încă rece, apoi se amestecă bine       Pasul 3.Ibricul se cufundă în nisipul foarte încins, cam până la nivelul apei şi se învârte câteva zeci de secunde.                                                                                                                          Pasul 4. Cafeaua se pune în ceşti şi se serveşte imediat
O cafea arabeasca incepe cam asa:

Chintesenta cafelei este cafeaua arabica .Coffe Arabica este cea mai buna cafea din lume spre deosebire de soiul Coffe Robusta care este mai productiva cantitativ dar lipsita de aroma celei mai sus mentionate. Descoperita în Etiopia in sec XII langa Marea Roşie in Peninsula Arabiei, cafeaua a devenit in scurt timp o băutură aprobata de clericii islamici, consumul de alcool fiind interzis.. Cultivatorii au protejat culturile de cafea pentru câteva sute de ani inainte de a se raspandi in toate zonele propice cultivarii ei.

Ingrediente:
●1 /2 litru apă
●3 linguri mari de cafea arabica - foarte fin macinata
●3 lingurite zahăr
●1 / 4 lingura scorţişoară
●1 / 4 lingura cardamom
●1 lingurita vanilie
Preparare:
1.Se pun la fiert ingredientele intr-un ibric .
2.Când începe să-şi formeze spumă fina deasupra,
3.Se indeparteaza inainte sa dea in clocot.
4.Din nou se pune pe foc si se lasa sa se umfle spuma, atentie fara sa dea in clocot .
5.Se repeta de trei ori pasul 2 si 3.
6.Nu se strecoara niciodata la servire.
7.Se serveste imediat fierbinte in cescute de portelan.

Descopera Aroma Cafelei Irlandeze

Cafeaua irlandeza clasica contine cafea fierbinte, wiskey irlandez si zahar cu crema dubla care este batuta pana cand ajunge la punctul cand incepe sa se intareasca si apoi este plasata deasupra cafelei irlandeze.
Reteta pentru aceasta cafea irlandeza originala este dupa cum urmeaza:
 • se incalzeste un pocal de wiskey
 • se toarna dintr-o data un shot bun de wiskey irlandez
 • se adauga trei cuburi de zahar
 • se umple cupa cu un amestec foarte puternic de cafea, pana la aprope un inch de varf
 • se amesteca usor pentru dizolvarea zaharului
 • se adauga smantana care a fost usor aerata
Este important sa ne amintim ca nu trebuie sa amestecam acest continut dupa adaugarea cremei. Pentru a aprecia gustul plin de cafea irlandeza trebuie sa sorbiti amestecul de cafea si wiskey prin crema.
Cum sa faceti cafea italiana
Aroma populara a unui amaretto real aduce gustul italian intr-o cupa de cafea. Iata reteta pentru o ceasca.                                                                                                                                    Ingrediente: cafea, frisca,45 ml amaretto                                                                                         
 1. Turnati amaretto intr-o ceasca de cafea.
 2. Umpleti ceasca cu cafea fierbinte.
 3. La final, acoperiti-o cu frisca.
 • Bauturile amestecate contin alcool, asa ca fiti moderat.
 • Sa nu beti si apoi sa conduceti.
Despre Cafeaua cu Lapte

●Cafeaua fără zahăr şi lapte nu conţine calorii.                                                                  ●Laptele, ca un aditiv la cafea, a devenit popular in 1680, cand un doctor francez a recomandat cafeaua cu lapte in scopuri medicinale, iar obiceiul de a pune zahar in cafea se pare ca a inceput in 1715, la curtea regelui Ludovic al XIV-lea, in Franta.

Cafeaua cu lapte sau Cafe au Lait este o bautura delicioasa de cafea in care se amesteca o treime cafea si doua treimi de lapte fierbinte, spuma. Este de origine franceza. Aceasta este preferata altfel decat cafeaua italiana, asa ca, chiar daca seamana intre ele, exista totusi niste diferente care o fac unica.
O cafea cu lapte in stil italian, de exemplu, este facuta cu espresso in timp ce cafeaua cu lapte este facuta folosind cafea care a fost in prealabil fiarta. De asemenea, cafeaua cu lapte foloseste aceeasi cantitate de cafea si de lapte. Ca sa o indulcesti, de obicei se pune zahar in bautura.Daca vrei sa faci o ceasca de cafea in stilul acesta va trebui sa folosesti o cafea bine prajita si care este foarte tare. In plus, cafeaua pe care o folosesti va trebui sa aiba si cicoare.

Cafe au Lait facuta acasa                                                                                                                                      Incepe prin a a face o cafea tare la filtru care sa contina amestecul necesar de cicoare.                    Vei seta apoi temperatura apei la 90 grade C care va face apa sa fie foarte fierbinte, dar totusi nu fiarta. O cantitate foarte mica din apa asta trebuie turnata in filtru. In filtru trebuie sa puneti in jur de 6 linguri de cafea neagra bine prajita.

Va trebui sa continuati sa turnati apa peste boabele de cafea pana cand cafeaua este gata. In acest punct, trebuie sa opariti 6 cesti de cafea. Este esential sa nu fierbeti laptele, deoarece va afecta tare gustul produsului final.Incalziti bolurile din care urmeaza sa beti si turnati cafeaua in ele si apoi adaugati laptele oparit. Atat va trebuie sa creati cafeaua Cajun cu lapte acasa.Cafeaua folosita este de obicei un amestec frantuzesc de cafea cu cicoare impreuna cu laptele pe jumatate oparit si nu fiert. Este turnata in cana din doua vase diferite. Pe de alta parte, cafeaua cu lapte contine o doza de espresso care este turnata intr-un pahar ce contine lapte fiert si care este foarte spumos.

Cafea cu Lapte cu Aroma de Scortisoara                                                     Cafeaua cu lapte cu aroma de scortisoara este de altfel incredibil de delicioasa. Ca sa faci o astfel de cafea acasa vei avea nevoie de:

 • 4 cesti de cafea fierbinte;
 • 4 cesti de lapte oparit;
 • 6 bete de scortisoara.                                                                    Luati 6 cani cu gura mai larga si turnati o cantitate egala de cafea si lapte. Puneti un bat de scortisoara in fiecare cana pentru a-i permite aromei sa intre in bautura.
Cele 10 beneficii ale cafelei pe care nu le stiai !
 Te-ai gandit vreodata ca acea ceasca de cafea pe care o bei dimineata sau la pranz, poate avea efecte uimitoare asupra sanatatii tale? Atat timp cat nu exagerezi si nu devii dependenta de ea, cafeaua poate lucra in beneficiul tau. Odata ce intreci limitele, o vei consuma in defavoarea ta.
Nu uita! Nu depasi doza zilnica recomandata de cofeina, adica cel mult 3 cesti medii de cafea, daca vrei sa nu de vii dependenta! Acum afla care sunt cele     10 beneficii ale cafelei - nectarul lumii arabe!
1. Sporeste atentia si te binedispune!
2. Previne diabetul si bolile cardiovasculare!                                                                                  3. Previne cancerul!                                                                                                                                        4. Relaxeaza femeile insarcinate!                                                                                                    In timpul celor 9 luni de sarcina, fara sa-ti fie teama, poti consuma zilnic orice dintre: 200 ml cafea, 200 ml ceai sau 6 tablete de ciocolata                                                                                    5. Iti prelungeste viata!
Este mai mult decat clar ca 1, 2 sau maximum 3 cesti medii de cafea nu iti pot face rau daca esti complet sanatoasa                                                                                                                           6. Iti face parul sa straluceasca si tenul sa radieze de frumusete!                                                                               Pentru un ten curat si proaspat: peste zatul ramas de la o ceasca cu cafea pune un albus de ou si putina aloe vera proaspat tocata. Amesteca bine si aplica pe fata prin miscari circulare, de masaj. Lasa sa se usuce, apoi curata bine cu apa calda.
7. Ajuta digestia si procesul de slabire!                                                                                          Se ard in jur de 350 calorii prin consumul a 2 cesti de cafea zilnic.
8. Stimuleaza activitatea fizica intensa!
9. Alunga migrenele si respiratia grea!                                                                                Cafeaua te scapa si de o durere puternica de cap, deoarece are proprietatea de a dilata vasele de sange.
10. Te scapa de celulita!                                                                                                                 Stiai ca 80% din cremele anticelulitice au ca ingredient principal cofeina? Zatul inlatura celulele moarte si efectul de coaja de portocala, ardeiul iute intensifica circulatia sangelui, iar uleiul de masline hidrateaza si da o culoare frumoasa pielii.

Cafeaua – licoare magica si sanatatea

Cafeaua, consumata in cantitati moderate, poate avea efecte benefice. In cantitati exagerate (peste patru cesti zilnic) ea poate produce organismului unele suferinte grave. Asadar, te poti delecta zilnic cu o ceasca de cappuccino sau cu un caffé frappe, dar nu mai mult
Cafeaua protejeaza ficatul                                                                                                            ●protejeaza ficatul impotriva efectelor alcoolului si a unor boli ca ciroza sau cancerul de ficat;                                                                                   ●reduce riscurile de diabet, Parkinson si cancerul de colon                                                              ●in unele cazuri e benefica si pentru inima                                                                                
Bineinteles insa ca are si efecte novice:                                                                                             ●nu este recomandata in combinatie cu paracetamolul                                                         ●cafeaua la ibric creste colesterolul si tensiunea arteriala
Cum o bem si cu ce o combinam pentru a ne face cu devarat bine.                                          ●Cu mai multe doze de cafea pe zi se ajunge la epuizare.                                                            ●Mai bine oparita decat fiarta                                                                                                       ●Daca ai de ales intre cafeaua la ibric si cea la filtru,  te sfatuiesc sa optezi pentru ultima varianta, deoarece nu exista riscul sa iti cresti nivelul grasimilor din sange.                                ●Beti cateva pahare de apa dupa cafea, astfel incat sa nu te deshidratezi                         ●Periculoasa, cand vine vorba despre cresterea colesterolului, este si cafeaua decofeinizata. Aceasta are aditivi, substante care maresc riscul de boli cardiovasculare.                                      ●In locul zaharului din cafea este mai indicat sa folosesti indulcitori si, pe cat poti, fereste-te de laptele condensat, deoarece este plin de grasimi.                                                                          ●Ca sa alegi o cafea de calitate, trebuie sa stii sa mirosi si sa savurezi. Degustarea cafelei seamana cu cea a vinului..                                                                                                                 ●In cantitati moderate, una-doua cesti pe zi, cafeaua aduce beneficii sanatatii. Este un bun diuretic, contine antioxidanti si imbunatateste atentia, vigilenta, concentrarea                        ●Cofeina este un remediu foarte bun contra durerilor de cap, de aceea o si gasim in medicamente de tipul antinevralgicului, cafedolului, cafergotului.                                          ●Acesta recomanda cafeaua celor cu hipertensiune, deoarece studiile au aratat ca ea nu agraveaza aceasta boala, insa o contraindica persoanelor care sufera de cardiopatie ischemica, celor care au suferit de infarct ori persoanelor cu aritmii. Si cei care sufera de astm pot consuma cafea cu incredere, deoarece amelioreaza respiratia.

Cate calorii are cafeaua? Bauta neagra, fara zahar sau lapte

O cescuta de cafea fara zahar si fara lapte are doar 2 calori. Caloriile stau in lapte si crema
O calorie la 100 de grame. Nu conţine proteine, carbohidraţi, lipide sau fibre.
O ceaşcă de cafea neagră furnizează organismului 1 miligram de vitamina B3, care ajută la stimularea arderilor grăsimilor din organism.                                                                            
Cafeaua fără zahăr şi lapte nu conţine calorii

Calorii cafea cu lapte fara zahar de la automat:


add100 grame
Calorii
22.5
Proteine
0.4
Lipide
2
Carbohidrati
0.6
Fibre
0
add200 grame
Calorii
45
Proteine
0.8
Lipide
4
Carbohidrati
1.2
Fibre
0
add300 grame
Calorii
67.5
Proteine
1.2
Lipide
6
Carbohidrati
1.8
Fibre
0

Cafea la Filtru.

Cum sa faci o cafea buna la filtru

Fierberea Cafelei                                                                                  

Este in esenta un proces de aromare a apei cu boabe de cafea prajite. Exista multe metode de a produce o cafea aromata. Cea mai obisnuita metoda este fierberea cafelei la filtru, procesul fiind de picurare al apei fierbinte prin cafeaua macinata.

cafea-boabe1Utilizati cafea proaspata de calitate.Intotdeauna incepeti cu boabe intregi si proaspete de cafea Arabica. Boabele de cafea vor da o aroma cat mai profunda daca vor fi folosite in maxim 2-4 ore de la deschiderea pachetului. Pastrarea cafelei sub forma de boabe reprezinta “ambalajul natural” pentru a mentine cafeaua proaspata si aromata.Cafeaua Arabica detine o aroma net superioara in comparatie cu soiul Robusta.  De asemenea trebuie retinut ca din intreaga cantitate de cafea Arabica de pe piata doar 15% indeplineste standardele calitative, de aceea este important sa achizitionati boabele de cafea de la o sursa de incredere.

Macinarea cafelei                                                                                                                        Macinati boabele de cafea chiar inainte sa faceti cafeaua si macinati doar cantitatea pe care o sa o utilizati. Cafeaua incepe sa-si piarda din aroma in cateva ore de la macinare.  Macinati boabele atat de fin cat spune fiecare reteta.

Astfel pentru cafeaua preparata la filtru, boabele macinate fin precum zaharul tos vor duce la un rezultat foarte bun. Scopul este de a realiza intreaga fierbere intr-un timp scurt, intre 4-6 minute. in cazul in care procesul de fierbere se finalizeaza in mai putin de 4 minute, boabele trebuiesc macinate mai fin.cafea-macinataUtilizati aproximativ 2 lingurite de cafea macinata pentru fiecare ceasca de cafea(aprox. 200 ml). Atunci cand  cafeaua are un gust amarui inseamna ca nu s-a folosit destula cafea si ca apa este intr-o cantitate prea mare. Cu cat mai multa apa fiarta este picurata prin cafeaua macinata cu atat cafeaua rezultata va fi mai amara. Cresterea volumului de cafea reduce aparitia acestui gust. In cazul in care se doreste o cafea mai putin concentrata, dupa trecerea apei prin filtru, se mai adauga apa fierbinte.
De retinut este faptul ca cu cat procesul de producere al cafelei la filtru este mai lung, cu atat cafeaua va fi mai tare; cu cat sunt mai fin macinate boabele de cafea cu atat creste si taria cafelei. Atentie insa: daca se fierbe prea mult ori daca boabele se macina prea fin cafeaua va capata un gust amarui.

Apa                                                                                                                                         Folositi intodeauna apa proaspata si rece. Nu se foloseste apa dedurizata.

vas-termal-pentru-pastrarea-cafeleiTemperatura                                                                                                                      Temperatura optima de fierbere este de 100 grade C. In cazul in care temperatura este prea mica, va rezulta o cafea prea slaba, daca temperatura este prea mare se va produce un gust amarui.

Pastrarea cafelei

Principala cauza de pierdere a aromei este reincalzirea cafelei. O data fiarta, cafeaua pastrata intr-un recipient neacoperit isi va pastra prospetimea pentru nu mai mult 30 minute. Vasele termale sunt o solutie foarte buna pentru pastrarea cafelei. Acestea sunt inchise etans si izoleaza termic, prevenind evaporarea, astfel pastrandu-se si aroma cafelei.                                                                                                   
Cum se prepara cafeaua buna la ibric
●Metoda de preparare:                                                                                                                   Se toarna apa intr-un ibric si se pune la foc mic. Dupa ce au trecut 2-3 minute se pun cate doua lingurite de cafea la fiecare 150 ml de apa. Se amesteca repede continutul in jur de 30 secunde. Se face o mica pauza si se amesteca iar continutul in ambele sensuri. Catre finalul fierberii, se adauga un varf de lingurita de cacao si se amesteca din nou. Cand cafeaua da in foc, se ia repede ibricul de pe aragaz si se toarna in cesti.
●Proporţia                                                                                                                                 Folosiţi proporţia corectă dintre cafea şi apă – acesta este cel mai important pas în prepararea unei cafele perfecte. Pentur a obţine o ceaşcă de cafea plină de savoare, noi recomandăm 10 grame de cafea la fiecare 180  de mililitri de apă. Dacă este prea puternică pentru dumneavoastră, mai puteţi adăuga puţină apă fiebinte pentru a o potrivi gustului dumneavoastră.
(10 grame de cafea pentru 180 mililitri de apă)
Granulaţia                                                                                                                           Diferitele metode de preparare a cafelei necesită diferite granulaţii, dar în general – cu cât prepararea cafelei durează mai puţin timp, cu atât mai fină trebuie să fie măcinată cafeaua. De exemplu, cafeaua măcinată pentru espresor nu ar trebui niciodată da fie foarte fină, deoarece prepararea durează numai 18-23 secunde. Dar pentru o cafetieră (french press), cafeaua măcinată trebuie să aibă granulele mai mari, deoarece apa şi cafeaua interacţionează timp de patru minute.

Espresor: Granule foarte fine
Cafea la filtru: Granule medii
French press: Granule mai mari
Apa                                                                                                                                                   O ceaşcă de cafea conţine 98% apă. În concluzie apa pe care o folosiţi pentru a prepara cafeaua ar trebui să fie limpede, proaspătă şi să nu aibă impurităţi. Apa încalzită până aproape de punctul de fierbere (90° până la 96° C) este perfectă pentru a extrage toate aromele cafelei. Dacă este mai rece de atât, apa nu poate pune în valoare cafeaua.                                                           Apă curată = Cafea mai bună
Prospeţimea                                                                                                                          Cafeaua este un produs proaspăt şi dusmanii ei sunt oxigenul, lumina, căldura şi umezeala. Pentru a menţine cafeaua proaspătă, depozitaţă-o într-un recipient ermetic şi opac, la temperatura cameri. În acest fel o puteţi menţine timp de o săptămână. Pentur cele mai bune rezultate, cafeaua trebuie măcinată chiar înainte de prepararea ei.
Cafea prospătă = Măcinată de mai puţin de o săptămână

Secretul unui Cappuccino perfect

Cappuccino este o bautura foarte indragita, care este disponibila pentru consum in mai multe forme diferite.

Cum se prepara?

Pentru a crea o ceasca mare de Cappuccino in stil italian, bautura trebuie sa fie acoperita cu spuma. Aceasta spuma este bogata, este spuma de lapte care se dizolva foarte incet in bautura in timp ce este consumata.
Pentru a face un cappuccino in acest mod, va trebui sa preparati 90 ml de Espresso si sa le puneti intr-o ceasca din portelan greu care sa poata tine 150 ml si care a fost incalzita in prealabil.
Intr-un recipient din otel inoxidabil faceti o cantitate mare de spuma de lapte, pe care o scoateti cu o lingura mare si o adaugati in partea de sus a bauturii Espresso. Puteti bea Cappuccino-ul dumneavoastra asa cum este sau presarati scortisoara, nucsoara sau ciocolata rasa ca un deliciu suplimentar.
Atunci cand un Cappuccino se face in mod corespunzator, aceasta este o bautura cu cofeina extrem de delicioasa. Multi oameni din intreaga lume nu dau impresia ca pot trece peste o zi fara cel putin o ceasca din aceasta bautura exceptionala.
Cantitate mare de spuma din partea de sus a unui Cappuccino il face o bautura usoara si nu va lasa sentimentul de plin, in modul in care cafeaua il face de obicei.
Este esential atunci cand va faceti propriul Cappuccino sa incepeti cu un espresso foarte bun. Pentru a va face un espresso de calitate, va trebui sa va pisati boabele foarte fin. In prepararea propriului Espresso puteti opta pentru a utiliza fie o masina cu presiune mare fie un cuptor model. Cu toate acestea, amintiti-va sa nu faceti prea mult Espresso odata.
Acest lucru se datoreaza faptului ca spuma plasata in partea de sus a Cappuccino-ului trebuie sa fie vizibila si sa fie inconjurata de o frumoasa culoare maro aurie. Folositi intotdeauna o ceasca de Espresso la Cappuccino-ul vostru, pentru ca aceasta ceasca va impiedica bautura sa se raceasca inainte de a o bea.
Multi oameni cred ca un Cappuccino si un Latte este acelasi lucru. Cu toate acestea, desi sunt similare in multe moduri, ele sunt bauturi complet diferite, dupa cum orice iubitor de cafea adevarat va va spune.
Este adevarat ca o cafea Latte se face folosind jumatate de lapte si jumatate Espresso. Cu toate acestea, la o Latte, laptele este turnat in josul paharului, astfel ca este permis sa se amestece cu Espresso.

Cum se face Spuma de Lapte folosita la cappuccino?

Daca utilizati o presa franceza pentru a va crea spuma, veti avea nevoie sa incalziti o ceasca de lapte tinand cont de faptul ca este bine sa utilizati o varietate fara grasime. Laptele este incalzit pe aragaz sau in cuptorul cu microunde, dupa cum doriti. Temperatura trebuie sa fie ridicata, dar destul de rece pentru ca ceasca sa poata fi atinsa cu degetele.
In acest moment, se toarna laptele in oala sub presiune franceza si se pompeaza pentru cateva minute. Veti observa ca laptele se va extinde la aproximativ de 3 ori mai mare decat dimensiunea la care a inceput. Acest proces creeaza spuma de care aveti nevoie pentru un cappuccino.

Stii cum este produsa cafeaua solubila?

 Mod de producere
Transformarea boabelor verzi de cafea intr-o cafea solubila (ness)de calitate presupune  cunostinte tehnice superioare. Pentru a intelege ce inseamna cafeaua solubila, trebuie sa parcurgem pas cu pas procesul de productie.

 

Procesul de productie al cafelei incepe cu selectarea si amestecarea boabelor de cafea pe categorii de calitate, in functie de culoare si marime.Gustarea mostrelor din diferitele tipuri de boabe de cafea si alegerea amestecului potrivit sunt o conditie esentiala pentru a produce o cafea solubila distincta.
Dupa amestecarea boabelor, urmeaza prajirea, etapa in care boabele capata aroma. O conditie esentiala a prajirii este de a raspandi caldura astfel incat toate boabele sa fie prajite pe toate partile in mod egal, si in acelasi timp. In general,  prajirea usoara confera boabelor o aroma mai blanda, prajirea medie produce o aroma bine definita si bogata, iar prajirea puternica da o aroma tare si distincta.  Boabele de cafea prajite sunt apoi macinate pana capata aspectul unei pulberi aspre. Timpul normal de prajire este de 12 minute, dar exista si prajire semi-rapida de 6 minute sau prajirea rapida de 2-3 minute.                                                                                              Urmeaza extractia, etapa in care cafeaua prajita si macinata este pusa intr-o serie de celule de extractie. Rolul acestora este de a extrage aroma, mirosul si culoarea din cafeaua macinata in apa fierbinte. In cazul cafelei NESCAFÉ, inaintea procesului de extractie, boabele sunt filtrate. Cafeaua solubila este produsa prin eliminarea apei din aceasta solutia de cafea folosind una din doua metode, spray drying si freeze drying.
Aromatizarea cafelei proaspat macinate este captata in timpul procesului de macinare si apoi redata cafelei inainte ca aceasta sa fie asezata in borcane. Urmeaza umplerea recipientelor cu pudra sau granulele de cafea. Umplerea este realizata in atmosfera cu gaz inert, pentru a preveni orice deteriorare a gustului sau aromei cafelei in procesul de stocare. Cafeaua solubila este afectata foarte putin de lumina, si de aceea ea poate fi pusa in borcane de sticla fara a afecta calitatea catusi de putin. Procesul de productie ne demonstreaza ca putem vorbi de o cafea 100% naturala  in cazul cafelei solubile.

Prepararea cafelei solubile (ness)                    

Timp de preparare:
10 minute. (complexitate redusa)

Ingrediente:
cafea solubila, zahar tos, lapte, amaretto

Mod de preparare:
Intr-o cana mare de ceai puneti 2 linguri de cafea solubila si tot atata zahar tos (sa fie omogena combinatia in cana,cat zahar,atata cafea solubila)
Puneti la fiert lapte si cand e fierbinte puneti in ceasca putin cate putin si frecati pana se face o pasta de culoarea caramelului,cu spuma.(daca puneti prea mult lapte nu mai iese)
Cand e laptele fiert il puneti peste si amestecati usor-usor.E dulce si tare. Si pentru amatoare un strop de amaretto.
Cel mai important este ca dozarea cafelei sa fie cea corecta: spre deosebire de cafeaua macinata care se prepara cu 8g, cafeaua solubila se prepara cu doar 2g (pentru o cana de cafea de 150 ml). Astfel, o dozare corecta a cafelei solubile ne asigura ca va avea efectele dorite asupra organismului                                                                                                          Cafeaua solubila e orice cafea care se dizolva în apa, fara sa fie nevoie fierberea pentru obtinerea aromei. (ex. marca Ness)

Trei  lucruri pe care nu le stii despre cafeaua decofeinizata
Cafeaua decofeinizata contine... cafeina
Desi denumirea indica tocmai lipsa cafeinei si chiar acest fapt este motivul pentru care oamenii aleg sa o consume, totusi aceasta cafea contine cafeina insa in antitati mai mici decat cafeaua normala. Procesul de decofeinizare nu este complet, astfel ca o anumita cantitate de cefeina ramane restanta in aceasta cafea si cateva cesti echivaleaza o ceasca de cafea normala ca si continut de cofeina. Asadar, nu va mirati ca inca nu dormiti dupa ce ati baut de-a lungul zilei mai multe cesti de cafea decofeinizata.
Solventii folositi pentru decofeinizare – nocivi
Pentru decofeinizare sunt folosite mai multe metode, una dintre aceasta constant in utilizarea solventilor. Acestia din pacate sunt substante chimice care nu sunt eliminate ulterior (sau nu total) din continutul cafelei, astfel ca ajung in organismul nostru prin consumul acesteia. Acesti solventi sunt daunatori sanatatii, fiind cunoscuti mai ales pentru riscul lor cancerigen.
Cafeaua decofeinizata, mai nociva pentru inima decat cea normala
Daca in cazul cafelei normale riscurile pentru boli cardio-vasculare apar doar atunci cand este consumata in exces, dealtfel cafeaua este chiar protector cardio-vascular daca este bauta cu masura, in cazul cafelei decofeinizate riscurile pentru boli de inima si vase apar oricum. Aceste efecte negative se datoreaza cresterii colesterolului si predispozitia pentru hipertensiune si formarea placii de aterom.
 Cafeaua decofeinizata este cafeaua care a avut cea mai mare parte din cafeina scoasa. De obicei, atunci cand se calculeaza in greutate, cantitatea de cofeina gasita in mod natural in cafea este de aproximativ 1% pentru cafea Arabica si 2% pentru tipul de boabe de cafea Robusta.
Din acest motiv, atunci cand pe un pachet de cafea, se spune ca acesta este 97% decofeinizat, aceasta inseamna ca 97% din 1% sau 2% din cafeina a fost eliminata. In acest moment, exista doua metode care sunt utilizate pentru a elimina cofeina din cafea.

Tehnici de degustare a cafelei

Avem un sfat: când degustaţi mai multe cafele, degustaţă-le mai întâi pe cele mai uşoare, trecând treptat la tipuri de cafea mai puternice. Pentru a decide daca o cafea este buna sau nu trebuie sa cunoasteti cateva tehnici folosite de cei mai mari cunoscatori de cafea.
Aroma                                                               
Aroma este primul indiciu ce va arata cat de buna este cafeaua. De fapt, o mare parte a gustului se datorează  simţului olfactiv – de aceea cafeaua poate mirosi atât de sublim şi avea un gust atât de plin. Aroma  cafelei  contine de multe ori “nuante subtile” ca cea de vin sau  nuante florale.
Aciditatea                                                                                                                                           
În termeni de degustare a cafelei, acesta nu înseamnă acru sau amar. Aciditate înseamnă capacitatea cafelei de a fi înviorătoare, tonică, şi de a avea proprietatea de a vă spăla palatul gurii şi intensitatea ei poate varia de la redusă până la ridicată. Pentru a înţelege exact la ce ne referim, gândiţi-vă la totalitatea gamei de la apă plată până la apă minerală. O cafea latino-americană  este foarte revigorantă, de aceea spunem că are o aciditate ridicată. Pe de altă parte,cafeaua  poate fi   catifelată şi discretă  asta inseamna ca are  aciditate redusă.
Consistenta                                                                                                                                Aceasta reprezintă  greutatea sau grosimea cafelei pe limbă şi poate varia de la consistenţă uşoară până la o cafea consistentă. Pentru a vă face o idee, noi adesea folosim termenul “siropoasă” pentru a descrie o cafea consistenta.
ImagineSavoare                                                                                                                                      Aceasta este îmbinarea tuturor caracteristicilor aromei, acidităţii şi consistenţei, creând o imagine de ansamblu. Savoarea cafelei vă aminteşte de ceva anume?Poate avea  doar aromă subtilă de citrice care o însoţeşte, şi când spunem asta, nu spunem că acea cafea  ar avea aromă de grapefruit – gustul este tot cel de cafea. Există multe moduri diferite de a descrie savoarea cafelei, la fel ca pentru descrierea zăpezii.

 

 Întrebuintarile practice ale zatului de cafea

Cafeaua are mai multe utilizari decat s-ar crede. Poate fi folosita pentru gradinarit, ca produs de curatat, insecticid sau chiar pentru ingrijirea animalelor de companie. Inainte de a arunca zatul sau restul de cafea ramas de dimineata este bine sa stii ce alternative ai. Iata cateva dintre ele:
Zatul de cafea poate fi folosit ca fertilizant pentru flori ce prefer solul usor acid ca azalea, rododendron, camelii, tufe de trandafiri. Zatul, amestecat in pamant, elibereaza nutrienti ce imbogatesc solul si il fac mai acid.                                                                                                    
La baza plantelor:
Zatul de cafea poate fi folosit ca îngrăşământ, deoarece este bogat în azot, fosfor şi potasiu.
Puteţi să-l adăugaţi in pamantul de inglobare a plantelor şi este un nutrient suplimentar.
Puteţi aplica, de asemenea, la suprafaţa pământului, urmand sa-l udati.In cele din urma, care va ajunge treptat la rădăcini.
El are reputaţie ca fiind un hidrofug bun împotriva insectelor şi a unor viermi: afide, muste, furnici, nematozi ..
Compostare si plantare:
In compost, zatul de cafea are rolul de accelerator . Atentie sa nu adaugati in exces, caci in doze mari cafeaua devine un inhibator de crestere”cafeaua in exces ucide”
Mai putin cunoscut este faptul ca ea poate ajuta si rasadurile din gradina voastra.
In acest sens el trebuie depozitat intr-o cutie deschisa pentru a evita aparitia mucegaiului.
In momentul semanarii se amesteca semintele mici ( a caror culoare este deschisa) cu zatul ( a carui culoare este inchisa), contrastul de culoare ajutand la distribuirea uniforma a semintelor. Si ca bonus, zatul va elimina unele insecte care pot ataca rasadul.
Pune cafea macinata pe un capac si aseaza-l in frigider pentru a elimina mirosurile neplacute de mancare.
De asemenea, cu zatul de cafea poti spala caserolele si tocatoarele din plastic ce au capatat miros de mancare.                                                                                                                                 Cu ajutorul cafelei poti colora bucatele de material sintetic, hartie sau chiar oua pentru Pasti.
Zatul de cafea este recomandat si pentru a tine insectele la distanta. Imprastie-l in locurile in care banuiesti ca permit patrunderea insectelor in casa, curtea sau gradina ta.
De asemenea, cu ajutorul zatului de la cafea poti tine pisicile la distanta. Protejeaza-ti ghivecele cu flori de pisici presarand cafea macinata si bucatele de coji de portocala.                         Incaltamintea sport a carui interior miroase urat poate fi curatata cu ajutorul zatului de cafea.         Pentru a indeparta praful de semineu toarna zat de cafea inainte de a-l curata. Astfel vei diminua cantitatea ce se ridica la curatarea semineului.                                                                  In cazul in care nu poti scapa de mirosul de tigara al scrumierei imprastie putin zat si foloseste o carpa pentru a o curata.                                                                                           Pentru frumusete:
Zatul de cafea este excelent pt exfoliere ( atentie insa, nu este recomandat pt fata, piele fiind foarte sensibila).
Se amesteca cu putin ulei vegetal si se intinde pe corp. Este bogat in cafeina , aceasta substanta fiind prezenta in multe tratamente pt slabit.
Poate fi folosit si cu rol de cataplasma( parte bolnava) mai ales in umflaturi.
Pentru  anti-miros:zatul il puteti arunca in chiuveta pt a elimina mirosul resturilor ramasa pe teava sau in frigider, absorbind astfel mirosul neplacut.

Scoaterea petelor de cafea

Scoaterea petelor proaspete de cafea se face cu apa calda si detergenti                                          
Petele vechi se tamponează cu glicerină, apoi cu apă caldă şi în final cu apă oxigenată. Se poate încerca şi presărarea de sare de bucătărie peste pata umezită.                                                                Petele de cafea au o culoare caracteristica maro - galbuie pana la maro - inchis.


●In cazul matasii colorate, se poate incerca indepartarea petelor cu o solutie de acid lactic 5 % , dupa care se spala bine cu apa.
●Petele de pe tesaturile de in , bumbac sau matase artificiala se curata cu hipoclorit de sodiu. Daca solutia decoloreaza tesatura , sau daca pata se afla pe lana sau matase naturala , se clateste bine portiunea patata cu apa rece si apoi se aplica o solutie de apa oxigenata 3 % , dupa care se spala cu multa apa.
De ce se degradeaza cafeaua

De ce se degradeaza cafeaua

Dupa prajire, cafeaua se mentine proaspata si isi pastreaza calitatile in jur de 2 saptamani. De ce se intampla asta?

Aerul, umezeala, caldura si lumina                                                                                                Dupa prajire, boabele de cafea trec prin procese chimice natural, de degazificare, proces ce dureaza 3 zile. Aerul, umezeala, caldura si lumina Cum trebuie pastrata cafeauaafecteaza toate acest proces. Expusa la o cantitate mare de aer (intr-un recipient neacoperit), cafeaua se oxideaza, ceea ce duce la degradare, pierderea calitatilor si gustului.                                                                       Daca intervine si umiditatea (in cazul pastrarii in frigider sau congelarii), cafeaua isi pierde foarte mult din aroma. La fel caldura si lumina prea puternica, accentueaza degradarea.

Boabe sau macinata?

Cafeaua macinata isi pierde prospetimea mai repede decat boabele. Acest lucru se intampla in primul rand datorita faptului ca prin macinare, se mareste suprafata exterioara afectata de procesul de oxidar, si deci se mareste si viteza de degradare. De aceea, pasionatii de cafea cu adevarat pretentiosi isi macina singuri cafeaua, chiar inainte de a o prepara.

Cum trebuie pastrata cafeaua

Adevarul este ca nu exista nici o metoda foarte buna de pastrare a cafelei. Pana la urma si cafeaua este un aliment si de aceea trebuie sa fie preparata si consumata  cat este inca proaspata, pentru a te putea bucura la maxim de calitatile ei.
Perioada maxima in care cafeaua se poate pastra proaspata este de aproximativ 2 saptamani din momentul in care a fost prajita. In cazul cafelei preambalate, considerand ca a fost ambalata si vidata la scurt timp dupa prajire si macinare, se pot considera 2 saptamani de la deschiderea ambalajului. In cazul cafelei vrac, trebuie sa aveti grija, pentru ca de obicei nu se stie cu cat timp in urma a fost prajita. Daca aveti un magazin local specializat, care isi prajeste singur cafeaua, atunci e ok, dar sfatul meu e sa nu cumparati cafea varsata din supermarket-uri sau magazine la care nu stiti provenienta si termenul de valabilitate al acelei cafele.                                                                 
Cafeaua isi pierd aroma foarte repede, indiferent daca este sub forma de boabe intregi sau macinate. Boabele intregi prajite se pastreaza in containere sigilate, in locuri racoroase cu umiditate scazuta. Daca vreti sa le pastrati mai multa vreme, puneti-le in recipiente vidate si inghetati-le, cel mult trei luni. Si cafeaua proaspat macinata poate fi pastrata la frigider, tot intr-un container sigilat.
Daca este posibil, ca sa obtineti o cafea aromata, macinati boabe in fiecare zi, deoarece cafeaua macinata isi pierde aroma dupa doar doua zile.
 
Cea mai buna metoda de pastrare a cafelei in aceasta perioada este intr-un recipient etans. Aerul este inamicul cafelei. De asemenea, recipientul trebuie pastrat intr-un loc racoros si intunecat, unde sa nu existe variatii mari de temperatura.
Cafeaua nu trebuie pastrata langa o sursa de caldura, dar nu este nevoie nici de masuri extreme, cum ar fi frigiderul sau congelatorul. Multi considera ca pastrand cafeaua in frigider, aceasta se mentine proaspata mai mult timp. Din contra, frigiderul poate avea mai degraba efecte negative asupra cafelei, daca aceasta nu este pastrata in recipeinte etanse. In primul rand ca alimentele pastrate in frigider se dehidrateaza si astfel cafeaua se usuca excesiv, sau si mai rau, poate aboarbe diverse mirosuri de la alte alimente ce ii vor altera iremediabil gustul.

Termen de valabilitate la cafea
Cafea boabe  la  1 kg – termen de valabilitate = 14 luni-18luni
Cafea la cutie – nedesfacuta: pana la 2 ani, desfacuta: maxim 1 luna intr-un mediu rece (frigider);
In general:termenul de valabilitate este de 2 ani de la data fabricatiei       
Despre cafea                                                                                                                 STIAI CA?...
... pigmentul cafelei e unul dintre cei mai puternici si mai persistenti dintre toti pigmentii naturali alimentari? Curatearea petelor de cafea se face cat mai repede posibil, deoarece uneori poate deveni de neinlaturat. Inlaturarea petelor de cafea poate fi uneori foarte grea inclusiv de pe inox. Deci atentie la paharul cu cafea, pentru ca pateaza!!!
... dintre bauturi, nu doar cafeaua contine cantitati ridicate de cofeina? Sunt alte bauturi care chiar o intrec! O doza de bautura tip Cola contine 60 mg cofeina, o doza de bautura energizanta contine 80 mg, o ceasca cu ceai negru - 50 mg, iar o ceasca cu ceai verde - 10 mg.
... daca iti freci mainile cu zatul de la cafea, scapi garantat de mirosul de usturoi, ceapa si orice alt miros puternic care se impregneaza in pielea palmelor tale?
... daca consumi mai mult de 3 cesti medii de cafea pe zi, devii dependenta? Spre deosebire de obisnuinta, dependenta are efecte neplacute: gastrita, migrene, anxietate, itritabilitate, palpitatii. In plus, atunci cand vei avea cu adevarat nevoie sa te revigorezi cu o cafea, organismul nu va mai raspunde absolut deloc, fiind mult prea obsinuit cu acest lichid.

...Ştiaţi că putem detecta cinci gusturi de bază? Patru sunt foarte familiare: gustul dulce, acru, amar şi sărat. Al cincilea e mai familiar în Asia şi mai puţin în Vest, se numeşte Umami şi e gustul glutamatului monosodic.
... Celebrul compozitor Johann Sebastian Bach compune in 1732 o cantata in cinstea cafelei prin intermediul careia lauda calitatile acestei bauturi si isi exprima dezacordul fata de initiativa de a interzice cafeaua femeilor pe motiv ca provoaca infertilitate. Piesa muzicala compusa de Bach cuprinde urmatoarea arie sugestiva: “ Ah, ce dulce este cafeaua ! Mai dragastoasa decat o mie de sarutari, mai dulce decat vinul muscat ! Vreau cafeaua mea, va rog!”?
...Denumirea de espresso se refera la timpul foarte scurt in care bautura este preparata?
... Capucino este botezat astfel datorita asemanarii dintre culoarea bauturii si culoarea robelor Coffee Artcalugarilor din ordinal Capucinilor?
... Prima cafea instant produsa in masa este creată de chimistul englez George Constant Washington, care va boteza noul produs Red E Coffee (joc de cuvinte in limba engleza care se poate traduce “cafea de-a gata


... In Italia prepararea espresso-ului perfect depinde de cei patru “M”: Macinazione (macinarea cafelei), Miscela (amestecul de cafea), Macchina (espressorul) si Mano (priceperea celui care prepara bautura)?
... În lumea Araba premoderna sotia putea sa divorteze de sotul sau daca aceasta nu mai putea sa ii asigure portia zilnica de cafea?

Zodiac European - Horoscop Distractiv

Ce cafea prefera?
Crezi sau nu....astrele au ceva de zis in legatura cu gustul fiecaruia pentru cafea. Afla din timp ce cafea sa-i comanzi prietenului tau data viitoare cand iesiti la cafenea.

Berbec.-Primul la rand,  trei doze de expresso si berbecul si-a vazut de drum.
Taur- Cappucino- simplitate infasurata in lux pentru stapanul lumii materiale.
Gemeni-Cafea dubla cu lapte, jumatate decofeinizata jumatate normala.
Rac-Comodul Rac se simte perfect cu o mocha, tot confortul unei cacao.
Leu-Macchiato. O prezentare grozava cu destul avant pentru intreg grupul.
Fecioara-Precizia este pe primul loc. Fecioara prefera Caffe Americano.
Balanta-Balanta isi gaseste echilibrul intr-o Café au Lait.
Scorpion-Opteaza pentru intreaga senzualitate a unei Breve Latte.                            Sagetator-Un caramel rece cu lapte  suna bine pentru el.
Capricorn-Intotdeauna eficient, el gaseste ca un mic espresso isi face treaba.
Varsator-Un ceai natural de zmeura este o alternativa racoritoare pentru cafea. Depaseste limitele societatii moderne dovedind cafeina inutila.
Pesti-Intr-o buna zi, ceaiul va inlocui cafeau definitiv si Pestele va fi deasupre tuturor. 

Cu zodiile la Cafea

Una dintre cele mai vechi metode de " comunicare", fara indoiala, este o banala invitatie la cafea. Un studiu recent, la care au participat peste 18 mii de persoane, releva faptul ca intre preferinte si personalitate exista o stransa legatura. In acest sens, se pot observa 7 tipuri de personalitate, pe care va invitam sa le cititi, impreuna cu 12 invitati de seama...
●Daca partenerul comanda o cafea tare
Acesti oameni tind sa fie responsabili, ambitiosi si agresivi.
Independenti si pragmatici in relatii, va fi o provocare sa scoti la suprafata latura lor romantica.
●Daca partenerul comanda cafea cu lapte
Aceste persoane sunt foarte relaxate, linistite. Sunt oarecum traditionalisti in relatii si se simt confortabil in rolurile tipice ( barbatul plateste nota, deschide usa femeii, etc. )
●Daca partenerul comanda o cafea mocca sau ciocolata calda
Daca a comandat acest tip de bautura inseamna ca te afli in fata unui romantic caruia ii place sa fie indragostit. Tine minte ca uneori sunt foarte temperamentali si nu te poti baza pe ei.
●Daca partenerul comanda o cafea mocca / bautura de ciocolata rece
Spontane, aceste persoane sunt foarte seducatoare si prefera surprizele si creativitatea in ceea ce priveste intalnirile. Dar daca iti doresti o relatie pe termen lung, nu uita ca pentru ei viitor inseamna 5 minute incepand din acest moment.
●Daca partenerul prefera combinatii de ceai, lapte, cafea si alte ingrediente
Deseori stresati si nerabdatori, aceste persoane au tendinta de a fi mai retinute si timide in relatii. Asa ca va trebui tu sa faci prima miscare.
●Daca partenerul comanda Cappuccino / Frappe
Plini de ambitie si optimism energic, aceste persoane dau totul - inclusiv in relatii. Cateodata sunt foarte entuziasti si exagereaza. Din acest punct de vedere, au nevoie de un partener care sa ii infraneze.
●Daca partenerul comanda produse decofeinizate
Aceste persoane sunt mai mult discipoli decat lideri. Sunt persoane care acorda sprijin partenerilor si devin serioase cand vine vorba de viata, dragoste si cariera.

Designul canilor de cafea

Producerea portelenului a fost inca de la inceput tratata ca o arta si multe muzee ale lumii au portiuni dedicate acesteia.
 Este celebru deja portelanul chinezesc, fiind unul dintre cele mai apreciate portelanuri din lume. Obiectele din portelan erau pictate cu plante, motive florale, dragoni, scene de viata, sau erau simple in functie de regiunea din care proveneau.

De exemplu, in regiunea Zhejiang se mai fabrica inca un portelan, cunoscut sub numele de celadon, nume dat de francezi. Celadonul este un portelan de culoare verde, stralucitor, din care    se lucreaza forme simple, fara sa fie pictate. Primele fabrici de portelan europene au fost deschise in Anglia si Franta in secolul XVI.In Anglia, fabricarea portelanului a cunoscut o inflorire destul de mare  la sfarsitul secolului XVII si era puternic influentat de portelanul chinezesc. Fiecare fabrica de portelan avea un semn distinctiv, de exemplu multe fabrici foloseau ca marca, pe langa culori si modele, marginile si toartele aurite la cescute si farfurii.


Canile s-au diversificat atat de mult, incat ne dau impresia ca sunt concepute pentru a se adresa fiecarui tip de personalitate. De exemplu, canile din metal sunt preferate de barbatii care vor ceva simplu si de efect, canile cu mesaje vesele inscriptionate sau cu caricaturi sunt intalnite mai ales la birou.

Canile de cafea se gasesc intr-o multime de forme si materiale. De la cestile din carton pana la cele din sticla, diversitatea lor pare infinita. Varietatea canilor s-a dezvoltat odata cu combinatiile de cafea, cu lapte, frisca, bauturi alcoolice, inghetata etc. Astfel, pentru cafefrappe-uri designul canilor s-a stilizat, canile transformandu-se in pahare de sticla groasa cu picior sau pahare foarte inalte, cu toarta sau fara.
Cea mai mare cană de cafea

În Statele Unite a fost construită, de curând, cea mai mare cană de cafea din lume. Aceasta are 2,5 metri înălţime şi poate conţine 7.608 litri din băutura cu efect energizant sau 32.160 de ceşti cu o dimensiune normală, relatează newslite.tv.Coffe Art sau arta în cafea
Cred ca ai avut ocazia sa vezi la un moment dat poze (si poate unii mai norocosi chiar in realitate) cu tot felul de desene si figuri interesante realizate in cestile de cafea. Ei bine, aceasta este Coffe Art sau Latte Art, si a devenit un curent artistic apreciat nu numai de catre iubitorii de cafea.
Barista                                                                                                                                                   Ce este de fapt un barista? Barista este un barman de bauturi pe baza de cafea. Barista este persoana care invata toate secretele cafelei. Pentru a deveni un barista, ai nevoie de o multime de studii si multa multa practica. Evaluarea unui barista cuprinde aspecte complexe precum: temperatura si culoarea cafelei, consistenta cremei de lapte pentru cappuccino, echilibrul gustativ intre ingrediente, paharul folosit si multe alte detalii.
                                 
Exista 2 metode de a realiza arta in cafea. Prima metoda presupune realizarea de modele prin turnarea laptelui in espresso. Aceasta metoda se numeste free pour latte art. Cele mai populare desene sunt forme de spirale, frunze sau inimioare.                                                                            A doua metoda presupune desenearea cu ajutorul unui instrument in forma de stilou, folosind frisca sau ciocolata, folosirea unor sabloane si presararea de diverse prafuri (scortisoara, zahar, etc).De obicei se lucreaza pe caffee latte datorita proportiei de cafea, lapte si spuma, ceea ce usureaza realizarea desenelor, cu toate ca se pot realiza ornamente de acest fel si pe cappucino sau alte bauturi pe baza de cafea.
Coffee ArtSecretul specialistilor

Barmanul este trendsetter. El trebuie să ştie ce e la modă, ce se bea, cum să te îmbraci. E important să ştie să facă o cafea pentru a oferi calitate. Dacă barmanii nu sunt specializaţi, nici consumatorul nu va avea cultură de bar şi nu va şti ce să consume.

Cât de caldă trebuie să fie spuma de la cappuccino


Pentru a face desene în cafea ai nevoie de 10 secunde. Trebuie să montezi crema corect pentru cappuccino, spuma ajunge la 70 de grade Celsius.

Secretul cafelei bune: să fie măcinată pe loc


 Cum poate fi preparată o cafea perfectă la ibric, acasă: temperatura apei trebuie să fie între 92 şi 96 grade Celsius, pentru că, dacă fierbe, va altera gustul cafelei. La 150 de ml de apă se pun o linguriţă şi jumătate de cafea şi se mestecă uşor, cu flacăra aragazului stinsă.


Coffee ArtCoffee ArtCoffee ArtCoffee ArtCoffee Art
Cafea          
"Cafeaua trebuie sa fie neagra ca noaptea, tare ca moartea, dar dulce ca iubirea", spune un vechi proverb turcesc.

Picturi celebre reproduse in cafea (poze)


·  Picturi extraordinare din cafea...   Intr-o zi, Karen Eland a schimbat biscuitele de langa ceasca de cafea, cu o pensula. Totul a inceput in New Orleans, intr-o cafeterie cocheta, denumita Kaldi. Tanara, mare iubitoare de cafea, mergea acolo in fiecare zi pana cand, la un moment dat, i-a venit aceasta idee. Era obisnuita cu picturile in ulei, cu schitele in creion, astfel i-a fost mai usor sa treaca la noua forma de exprimare. A adaugat straturi de espresso pe panza, obtinand diferite tonuri. Apoi, Karen a trebuit sa se mute in Oklahoma, unde s-a retras in Nordaggio’s Coffee. Aici au luat nastere toate creatiile pe care le poti urmari in continuare. Gioconda are cafeaua in mana, dar cu greu te mai desprinzi de ea. 

 

Picturi celebre reproduse in cafea (poze)


                    
Ce au in comun toate aceste tablouri? Foarte simplu: au fost pictate cu cafea.Adaugand mai multe straturi de espresso, Karen a reusit sa obtina o gama variata de nuante cu care isi realizeaza tablourile.Cine ii vede tablourile si nu este impresionat de calitatea artistica a acestora, cu siguranta va fi vrajit de mirosul pe care acestea il degaja.
Tablou pictat cu cafea  Tablou pictat cu cafea1
Celebra pictura a lui Leonardo da Vinci a fost recreata de artistii australieni cu ajutorul cestilor de cafea cu lapte.

Opera de arta ce masoara 6 metri lungime si 4 latime a fost creata special pentru festivalul The Rocks Aroma din Sydney, Australia, din 3.604 de cesti de cafea si peste 500 de litri de lapte, potrivit The Telegraph.

Culorile folosite pentru realizarea "tabloului" au fost obtinute de artisti dozand cantitatea de lapte din fiecare ceasca de cafea.


Citate celebre despre... cafea!
                                                                                 ●A bea este omenesc, a bea cafea este divin
●In spatele fiecarei femei de succes sta destul de multa cafea (Stephanie Piro)
●Cafeaua trebuie sa fie neagra ca iadul, tare ca moartea si dulce ca dragostea. (proverb turcesc)
 ●Ciocolata, barbatii, cafeaua, unele lucruri trebuie sa fie cat mai bogate.
Cred ca daca as fi femeie as folosi cafeaua ca parfum. (John Van Druten)    
 ●Ce dulce este cafeaua ! Mai dragatoasa decat o mie de saruturi, mai dulce decat vinul muscat   Johann Sebastian Bach (Cantata Cafelei) 
 ●Nicio cafea nu poate avea gust bun daca nu bucura mai intai narile cu o aroma dulce (Henry Ward Beecher)  
 ●Cafeaua fara cofeina este inventia diavolului.
●Nimeni nu poate intelege adevarul pana cand nu gusta din dulceata cafelei (Seicul Abd-al-Kadir).
 ●In clipa in care te pregatesti sa bei o ceasca de cafea fierbinte si tare, seful iti va cere sa faci ceva care dureaza exact pana in clipa in care cafeaua s-a racit.
●Cafeaua este o bautura care te adoarme daca nu o bei (Alphonse Allais)    
       
  Reflectii despre cafea....sau...  Cafeaua- vazuta de Alexandra la varsta de 5 ani si 2 luni                                       1.Cafelele sunt super delicioase daca le bei cu zahar.                                                                              2.Cafeaua e cea mai buna din lume, daca o gusti.                                                               3.Iubesc cafeaua pentru ca este foarte buna, pentru ca toata lumea pune niste ingrediente bune in ea.                                                                                                                          4.Cafeaua este foarte buna pentru ca toata lumea are grija ca ea sa fie delicioasa.                                                 5.Cafeaua este foarte buna daca are scortisoara!                                                              6.Boabele de cafea sunt marou si cateodata negre.                                                                 7.Mama bea cafeaua cu zahar si o                        savureaza cu placere, alaturi de tigara.                                                    
şi acum... o pauza de cafea meritata din plin!!!!!!!!!


O ceaşcă de cafea împarţită cu  prietenii este fericire gustata şi timp bine petrecut.       

3 comentarii:

 1. 37 kits (round that up to 9 total quart and a half kits).
  If a hairline crack in concrete has
  turned into a large crack, it will need to be cleaned out before the patching and repairing process.
  This Wednesday night there is a lot going on in Atlanta.

  RăspundețiȘtergere
 2. The process is accomplished with just the click of a button.
  Clearly, however, newspapers need to try harder to take advantage of new
  technologies to tell their stories in ways that attract and
  involve readers, young or old. They also tend to endear themselves to populations in times of severe duress and hardship by well
  funded relief efforts and other charitable initiatives, which make them look incredibly
  social compared to corrupted governments. But Punjabi news paper has the upper hand because
  almost population speaks Punjabi, the official language of Punjab.
  But I felt I had something interesting, if not unique, to say
  about the Mafia because as a boy I had listened not only to Mafiosi
  in my stepfather's kitchen but to first and second generation Sicilians who understood how and why the Mafia had gotten a foothold in this country.

  Also visit my web site ... click here

  RăspundețiȘtergere
 3. And a key to the programs success will be the development
  and implementation of an outreach and education campaign to encourage participation in the
  CLASS program. Further information can be obtained by contacting the Washington Institute of Natural Medicine at (202) 237-7681.
  Company Name: Fayette Chiropractic Center Address: 126 New Hope Road, Fayetteville, Georgia 30214 Contact Telephone Number:
  (770) 461-2225 Fax Telephone Number: (770) 461-0186 Email:
  info@fayettechiropractic. And so those who are suffering from
  high blood pressure should be careful not to have such health problem
  for long and unchecked. Her new Bluetooth Headset is obviously the
  latest model.

  Look into my website; oedogoniales

  RăspundețiȘtergere