Porumbelul: o imagine - doua simboluri.
La prima vedere cele doua notiuni, par ca nu se exclud, ci ca dimpotriva, chiar ca le sade bine impreuna. Si chiar asa ar trebui sa fie. Spun "ar trebui" pentru ca in realitate, simbolurile care le-au reprezentat au ajuns sa fie in divort. Chiar daca in plan ideologic ideile pe care le genereaza si le reprezinta le apropie, in plan practic le-au facut sa se delimiteze definitiv. Va propun doua imagini surori devenite arhetipale si va mai propun sa reflectati putin la ceea ce a facut omenirea sub acoperirea celor doua simboluri. Nu vizez aici Duhul Sfant, pentru ca ar fi o blasfemie sa-l fac raspunzator pentru atrocitatile oamenilor, ci de cum a fost exploatat simbolul pacii in ideologia fascista, comunista si cum de mai avem curajul sa-l utilizam si in ziua de azi. Si cand citim slogane de genul cum ca pacea este in mainile noastre, stim bine ce poate sa insemne ale noastre, adica mai precis ale cui maini sunt cele care se ocupa de pace. Avem nevoie de simboluri, dar pe de alta parte, ma intreb si eu ca nevinovatul, de ce pacea sa fie reprezentata tocmai de un porumbel alb, imaculat, furat evident din simbolistica iudeo-crestina? Daca este sa fim corecti fata de realitatea istorica, atunci simbolul realistic al pacii ar trebui sa fie nu sarmanul porumbel, ci vulturul plesuv, caci pacea domnilor, dupa cum toata lumea stie, se instaureaza intotdeauna peste cadavre.
PACEA - PRAF IN OCHI ?
Daca nu ma credeti, "luati un cerc, mangaiati-l si va deveni vicios" vorba lui Eugen Ionesco, iar in interiorul lui asezati o cruce rasturnata, ipostaza evidenta a unui simbol satanist major. Veti obtine imediat cel de-al doilea simbol al pacii, care ne dovedeste fara urme de tagada ca bietul porumbel, simbol atat de indragit de propaganda comunista si de ONU este praf in ochi .
"Simbolul pacii... Din intamplare se numeste... Flower of Power!" ca sa-l parafrazez pe bunul meu prieten Sorin.
"Simbolul pacii... Din intamplare se numeste... Flower of Power!" ca sa-l parafrazez pe bunul meu prieten Sorin.
Departe de mine de a fi un adept al teoriei conspiratiei mondiale! Totdeauna mi s-a parut o excelenta sursa de stors banii de la fraieri, de la cei carora le place sa plateasca ca sa se ingrozeasca si sa descopere mistere, secrete si conspiratii odioase acolo unde nu sunt decat niste interese econmice, care se satisfac de cele mai multe ori fara scrupule si cu un calcul inuman de pierderi colaterale anteprogramate. Dar in cazul de fata, cineva, si daca sapam mai mult putem afla si chiar si cine, care a avut ideea promovarii unor astfel de simboluri, in mod evident si-a batut joc de mintile si de sentimentele oamenilor, care cred si care si-au pus speranta in ele.
Pax vobiscum!
Păi e de înţeles de ce le-au asociat. :)
RăspundețiȘtergerePrezenţa porumbelului oferă imaginii, la nivel inconştient, girul Divinităţii. Omul priveşte şi nu pricepe foarte clar, dar din Inconştientul său, simbolul îşi face datoria şi îl determină să exclame: "ce frumos! Chestia asta sigur e bună."
Dacă-l întrebi "de ce?", poate, cel mult, să-ţi spună că "asa simte" sau "aşa crede" el.
Stanjenel,
RăspundețiȘtergereAsa este! Porumbelul cu ramura de maslin este cel care l-a indreptat pe Noe catre Ararat dar povestii i s-a alterat usor intelesul, in sensul ca lui Dumnezeu i-ar fi trecut mania si de aceea a oprit apele, chestiune previzibila de altfel, caci de aceea l-a si pus pe Noe sa-si faca arca. Era de asteptat ca puhoiul va trece iar pacea cu Noe fusese deja consfintita, din moment ce il pusese in garda cu planul sau.
Pax Vobiscum, Pax Romana est. (Sa ma ierte preacinstitul Napoleon al nostru...)
RăspundețiȘtergere:))
:)
RăspundețiȘtergereIn definitiv, cine are nevoie de simboluri?!
De unde vine aceasta nevoie?!
Cum si in ce fel sunt folosite, cum si in ce fel sunt interprtate, talmacite, poate ca are o relevanta majora intr-un anume context, dar interesanta, in opinia mea, este NEVOIA!
Ceea ce spui tu Dan este numai o completarea a unui intreg sir de incercari de a intina simboluri crestine. Pana la urma ce este inocentul iepuras de paste alceva decat o perdea de fum in numele mercantilismului care sa ne distraga atentia de la adevara esenta a pastelui? Si exemplele pot continua.
RăspundețiȘtergere@Sorine,
RăspundețiȘtergereCa sa-ti raspund intr-o daco-latina vulgara ardeleneasco-romaneasca neaosa:
No, ca adevar grait-a gura ta! :)
@andreiradu,
Andreiule,
Eu as indrazni sa spun ca simbolurile exista:
1/ varianta umoristica - din lene.:))
Pai decat sa dai drumul la o teorie intreaga despre Sfantul Duh sau despre lupta pentru pace mai bine le arati oamenilor o pasarica.
:))
2/ varianta paradigmatica "serioasa" - simbolurile fac parte din cunoasterea universalasi - si aici va trebui sa-ti confirme fie un psiholog, fie un spiritualist, cum ca exista o gramada de mantre si de simboluri grafice arhetipale care asteapta in depozitul/magazia de informatii ale Inconstientului Colectiv sau al Supra-Eului, asta depinzand fireste pe care dintre cei doi ai sa-i intrebi.
Si hop si teoria morfogenetica, aia care nu-ti prea place tie, care vine sa-i impace pe amandoi! :)
@Andrei Ghiorghe
Andrei,
Da, afirmatia mi se pare perfect corecta dar nu stiu unde poate duce sirul intinarii. Caci daca sirul este prea lung ajungem la un plan concertat de discreditare ceea ce vrand-nevrand ne arunca cu rationamentul fix in teoria conspiratiei mondiale. Pe care eu ca un catar, o rejectez. Cu argumente. :)
Daca aceasta teorie ar fi adevarata ar genera sinucideri in masa. :)
Si astea nu sunt singurele eu cunosc mult mai multe astfel de chesti care din ceva au fost transformate in altceva si tot felu de musamalizari , e ceva de groaza cu lumea asta :))
RăspundețiȘtergereDane, au mai arătat şi alţii păsăricile (să zic "altele" sau o încasez?) dar n-a avut acelaşi efect.
RăspundețiȘtergere:))))))))
Serios vorbind, o dăm pe coduri şi aici Andrei Radu ar tb să stie mai bine. Dacă ne considerăm mentalul un fel de burete care musteşte de informaţie, care informaţie este codificată sub forma unor instrucţiuni ce se activează prin nişte chei reprezentate înclusiv de aceste simboluri, cam asta ar fi treaba, zic eu.
E normal ca cei care cunosc aceste fenomene şi doresc să le folosească în favoarea lor, asociază un simbol nou cu unul care există deja în baza noastră mentală (individuală sau colectivă) de date. Prin asociere, determină o reacţie comportamentală aşteptată din partea oamenilor. (Regret, Dane, dar eu cred că există o urmă de adevăr în Teoria Conspiraţiei, chit că ar fi a doua oară într-un singur comentariu, când dau cu bâta-n baltă faţă de domnia ta. Sper să nu mă tragi prea tare de urechi. :D)
Waly,
RăspundețiȘtergereM-ai facut curios. Chestiunile de mai sus nu sunt o compilatie, ci chiar le-am ddescoperit singur. Am intrat intr-o zona noua, plina de promisiuni. Poti scrie un articol despre asta? Chiar ma intereseaza. Multumesc.
Blue happy,
RăspundețiȘtergereAsta as fi vrut sa transmit dar nu mi-a iesit, fir-ar sa fie! Acesta trebuie sa fie mecanismul asa cum l-ai descris tu. Vai steaua mea, ca a lui David nu mi se potriveste! :))
Iti raman recunoscator... :)
Dan, parerea mea este urmatoarea: eu cred ca ceea ce numim Steaua lui David este unul dintre putinele simboluri care ni se potrivesc tuturor celor care suntem acum pe Pamant si in jurul Pamantului. Chiar daca se ofera explicatii dupa cunoasterea proprie, dupa complexitatea cunoasterii proprii (personala sau de neam). Au ramas, de altfel, explicatiile care s-au potrivit momentului socio-politic si s-au pierdut multe radacini, ramificatii.. Ele exista pe undeva, dar din lipsa cunoasterii gandirii care a nascut simbolul, cei care le tin uitate prin cine stie ce colturi ale cavernelor de ascundere din mileniile trecute, nici nu mai stiu de ele, de altele. Sau poate doar unii stiu, dar nu se pricep sa adapteze toata cunoasterea actuala la complexitatea care se poate intrevede in spatele unor aparente mici schimbari.. Le lasa lumii sa le descopere, profitand insa de inaintarea cu greutate, din cauza inradacinarii teoriilor vechi. Teoria conspiratiei cred ca isi are radacinile in mileniile trecute, dar ulterior cred ca se potriveste mai mult fricilor. Nici nu ne imaginam cate lucruri rele, pe care le credem gratuite, perverse, au la baza de fapt fricile de foarte multe feluri.
RăspundețiȘtergereSimbolul svasticii este un element foarte complex, de exemplu, care poate fi explicat in fel si chip. Radacina ramane legata insa de modul de formare a stelelor (a matricile stelare) si de functionare a energiilor in sistemele galactice. Ne este oroare de un astfel de semn... dar el nu a fost folosit pentru ca lumea sa se indeparteze de el, asa cum am citit prin unele locuri. Nazistii credeau ca le va aduce LOR noroc, si chiar a functionat un scurt timp, dar acest simbol indeamna sufletele umane treptat, dar sigur, la LIBERTATE. Fluturarea sa pe toate gardurile a contribuit la unirea fortelor impotriva celor care inlantuiau. Adica chiar a celor care il fluturau.
Ei, chestia cu porumbelul.... eu m-am gandit foarte serios la el, caci porumbelul este doar aparent bland, de fapt este foarte agresiv! Stii cum e asta? Ioan Botezatorul a spus clar ca el boteaza doar cu apa, dar in urma lui va veni cel care boteaza cu foc.. Noi am crezut (am fost lasati sa credem) ca Iisus va aduce blandetea, dar blandetea este doar punctul cel mai indepartat, la care ar trebui sa ajungem: trecand prin foc, si pana atunci ne cam prajim... Caci traim epoca focului de 2000 ani incoace..
P.S. Pax vobiscum? de la Ivanhoe incoace nu l-am mai vazut prin literatura!
Bun gasit, tuturor!
RăspundețiȘtergereBunule, raspunsurile au eludat partea cea mai importanta: NEVOIA. De unde vine nevoia.
Cristiana, de unde stii ca porumbeii sunt agresivi si aparent blanzi???
Despre care rase vorbeste si despre ce fel de agresivitate.
"Epoca focului" o traim de cand Adam si Eva au fost imporoprietariti, devenind in timp, latifundiari!
:)))
Aaa... frumos subiect!! Caci, Adam si Eva sunt si ei, la randul lor, niste simboluri!! Uite ceva deosebit de interesant de discutat.
RăspundețiȘtergere:)
RăspundețiȘtergereNu sunt simboluri, sunt considerati de catre unii "simboluri", functie de NEVOIE!
Nu ai raspuns la intrebarea cu porumbeii.
Era mult mai interesant.
Adam si Eva au fost malaxati de timp si oameni, cred, suficient!
Ma pandeai?? Hotoman mic si scump!!!
RăspundețiȘtergerenope, rasfoiam revista perversitatilor umane!
RăspundețiȘtergere:)
Astept cu freamat raspunsul tau, privitor la porumbei!
Sorry!! A INCEPUT WIIIIIKENDU'!!!!!!
RăspundețiȘtergereEram convins!
RăspundețiȘtergere:))
"Vorba multa saracia omului!"
Ai putea fi data drept pilda cu specificatia: "aviz amatorilor"! Poate chiar muza pentru un simbol cu aceasta semnificatie!
:))
vikend minunat, si ai grija la porumbeii agresivi din nucusoara ta.
:))
Cristiana,
RăspundețiȘtergereAm folosit sintagma "steaua lui David" in alt sens, acela ca nu sunt taiat imprejur. Nu contest valoarea si valabilitatea ei universala, pentru ca merkabaua-i plina de hexagrame si stele cu sase colturi. Originile insa sunt in alta parte. :) I-Chingul foloseste hexagrame, budistii tibetani, islamistii, crestinii, hinduistii, mayasii, romanii, egiptenii..... ce sa mai... lumea veche a cunoscut puterea simbolului si utilitatea lui, in bine sau in rau. Acum serveste drept argument in intentiile criminale ale masoneriei din teoria constipatiei mondiale.
Nici pomeneala sa ma duca gandul la altceva. Uite am sa postez ceva... :)
Andreiule,
RăspundețiȘtergereSimbolurile inhiba sau dezleaga energii si inlesnesc comunicarea. Aici se afla NEVOIA de simbol.
Iar NEVOIA se manifesta pe doua categorii sau poate mai multe dar atat ma duce pe mine "bostanul" ca sa te parafrazez, prima categorie, cea legata mai mult de energii, fiind divizata pe trei planuri paralele:
1/ al celor care le utilizeaza in scop de dezvoltare spirituala si beneficiaza de puterea si protectia lor.
2/ al celor care isi exercita puterea benefica sau malefica asupra unor grupuri de indivizi, etnice, sociale, politice, religioase, samd
3/ al celor care sunt manipulati prin simboluri dar nu sunt tocmai constienti de asta. Iti dau numai un exemplu: steluta cu cinci colturi care a infierbantat mintile la milioane de comunisti si care acum, mai mult decat atunci, este folosita ca exemplu de "asa nu"! Apoi zvastica germana (nu cea hinduista).
Cea de-a doua categorie a nevoii de simbolistica o reprezinta conventiile:
a/ abstracte, vezi stiintele "exacte", matematica, fizica, astronomia bunaoara, sau inexacte, vezi astologia
b/ pragmatice, vezi semnele de circulatie sau indicatoarele prin aeroporturi,
c/ spirituale scrisului si al socotitului in ultima instanta, caci ce dovada mai buna de simboluri poti avea.
Voi prelua parti din comentariul acesta, impreuna cu cel referitor la "Steaua lui David" si le voi ingemana intr-un articol nou, tot aici.
RăspundețiȘtergere