Autor:: Blakut
Articol: Am citit zilele astea prin ziare ca Bacul la romana este o gluma, adica este usor si toata lumea trece - in opinia profesorilor si ca Bacul la matematica este incredibil de greu, adica la ce ne trebuie mate? - in opinia unor elevi.
Dupa ani si ani de suportat pe Androneasca la minister (a fost printre altele si rector la fosta mea facultate) si dupa alti ani de suportat alti diversi indivizi (ca sa nu zic diverse specimene) in fotoliul de ministru al invatamantului, mi-am dat seama ca am gasit solutia!
Desfiintati bacul! Nimeni nu-l mai da, sau toata lumea sa-l treaca. Intrebarea la romana sa fie: cum te cheama, la mate sa fie 2+2=? si la istorie cand te-ai nascut?. Oricum, de multe ori, intrebari un pic mai grele decat astea ar pune probleme unora - ma intreba unul la istorie la bac - asta acu vreo 6 ani - psst, Revolutia Anticomunista din Romania, in ce an a fost?.
De ce ar fi atat de usor de desfiintat Bacul? Pai simplu, nimeni nu i-ar simti lipsa. Adica nimic nu s-ar schimba. Chiar nu ar conta pentru nimeni daca in loc de examen ai primi un certificat de absolvire a liceului. De ce? Pentru ca din clipa in care examenul de Bacalaureat a incetat sa mai reprezinte un test, o oglinda a pregatirii generatiei de elevi, acesta a devenit inutil. Si inca ne putem da seama de inutilitatea lui daca stim ca prin anularea sa nimic nu s-ar schimba. Facultatile si-ar organiza fiecare probe de admitere, dupa nevoile fiecareia, cu dosar sau cu examen, firmele care angajeaza muncitori necalificati ar putea sa nu mai ceara pur si simplu bacul ca fiind necesar la angajare (ca oricum nu conteaza daca il ai sau nu acolo)... si gata. Asa se rezolva problema cu bacalaureatul.
E prea greu? Desfiintati-l. Ce mai conteaza? El, ca simplu examen, oricum nu poate sa ajute acum cu nimic pe nimeni. Daca il facem greu (asa cum multi dintre noi isi amintesc, ca pe vremea mea...!!) nu castigam nimic. Nimeni nu o sa invete mai mult... noi romanii ne-am obisnuit cu ideeea asta: invatam mult pentru ca examenul este greu. O chestie fundamental gresita. Daca inveti doar pentru ca examenul e greu, mai bine nu mai inveti deloc. Pentru ca in viata nu vei fi testat printr-un examen... nu ai de dat o proba azi, apoi nu ti se mai cere sa stii nimic niciodata. Ideea ca numai examenul ar trebui sa fie un stimulent pentru invatat e o prostie.
Ma uitam cum se scandalizau unii - mai ales cei mai in varsta - din cauza ca a indraznit cineva sa propuna scoaterea clasicilor de la proba de limba romana. Cuum! Ce e aia bac fara EMINESCU? CARAGIALE? etc. etc.
Pai sa va explic eu cum sta treaba... clasicii de mai sus nu il ajuta in nici un fel pe elev sa vorbeasca corect romaneste. Cel putin nu asa cum se fac la noi orele de curs. In primul rand nu inteleg de ce se studiaza autorii de mai sus - se studiaza e mult spus, se invata pe dinafara laude la adresa lor e mai adecvat, pentru ca pe nimeni nu intereseaza adevarul istoric din spatele unor mari figuri ale literaturii noastre - la ora de limba romana? Ar trebui studiati complet separat, la literatura... si nu studiati. Cititi! Macar cititi, pentru ca in ultima vreme, din cauza ca se pune accentul pe "studiul" operei, nu pe cititul sau intelesul ei, apare urmatorul fenomen: omul invata comentariul, pentru ca cititul romanului NU il ajuta cu nimic la examen. Pai daca cititul operei in cauza a ajuns sa incurce la examinare, imi pare rau, dar sistemul a dat gres rau de tot pe undeva!
Intrebati un elev: care a fost motivatia lui Eminescu?
De ce a scris poeziile alea? Ce vroia de fapt sa zica?
(lasand la o parte limba de lemn cu uniunea nunta-moarte,
dragoste-moarte, viata-moarte, moarte-moarte)
Asadar clasicii ar trebui scosi, macar partial de la romana si dusi la literatura. Dar ce sa punem in loc, va intrebati? Pai e foarte simplu! Propozitii, gramatica si vocabular. Si nu lucruri grele, gen partea de vorbire si partea de propozitie, sau mai stiu ce analiza pe text complicata... Chestii simple, de genul: argumenteaza pozitia x sau y asupra unui subiect, de ce crezi tu ca un lucru sau altul e asa. Si nota se da pe cat de clar si corect e scris respectivul eseu! Sau exercitii cum ar fi: gaseste ce e in neregula in urmatoarea propozitie: "Adi si George s-a dus la scoala"...Asa e normal. Esti invatat sa iti structurezi ideile, sa ti le expui intr-un fir logic si coerent, fara greseli gramaticale...
Pentru ca in sistemul de acum avem elevi care au "auzit" de Eminescu si Caragiale, dar informatiile au trecut prin aceleasi urechi prin care au intrat si "clasicii" Guta si Adi Minune, ajungand sa iasa pe gura "Luceafarul care este, mancatz-ash!"
Ah, si sa nu aud de aberatii de genul ca pe vremuri se facea scoala. Era mai multa disciplina, e adevarat, asta pentru ca TRAIAM INTR-UN STAT TOTALITAR!!!! De aia! Nu erau elevii mai buni. Se faceau tampenii si atunci.
Uitati-va la adultii de azi, cei care au 40 de ani acum. Au crescut si s-au maturizat inainte de 89. Unde e trecutul glorios? Unde sunt toti competentii creati de sistem? Nicaieri, ca nu exista. Sistemul de acum este continuarea sistemului de atunci. S-au dat jos stemele, nu se mai zice to'arsa profesoara si nu mai apare Ceausescu in carti. In rest e acelasi invatat pe dinafara cu care erau obisnuiti parintii nostri.
Sper ca lumea se va prinde ca nu sprijin cu adevarat desfiintarea examenului, ci doar vreau sa arat ca a devenit inutil in contextul invatamantului romanesc... acum sa si vedem cata lume va citi pana la capat inainte sa dea comment :D
--
Visitor Ip: 188.27.97.206
Pune mâna şi învaţă şi lasă prostiile!!!!
RăspundețiȘtergereNu vrem să ajugem un popor de analfabeţi! Deja mesajul tău are o mulţime de greşeli gramaticale, din "alea" simple, pe care le ceri la Bac în locul clasicilor...
Poţi să citeşti câteva articole despre cacofonii, VROIAM, i-uri.. le găseşti pe blogul 100ro!
Şi vezi ca se apropie ziua în care vei primi certificatul de competenţă în comunicare! E important!
Draga Aalliinnaa,
RăspundețiȘtergereSper ca nu ti s-au blocat degetele in tastatura cand ti-ai scris nick-ul.
Presupun ca nu ai mai ajuns pana la ultimul paragraf...
Alta era ideea. Ia mai citeste-l cu atentie. Poate-l intelegi.
Foarte tare! Cred că e unu' dintre cele mai bune puncte de vedere pe care le-am citit/auzit despre ceea ce se întâmplă în sistemu' educaţional din România. Are destule găuri (negre pe alocuri) şi mai nasol e că, sunt găuri ce vor dănui prin el multă vreme de acu' încolo.
RăspundețiȘtergereP.S.: Aalliinnaa, uneori, mai tre' să laşi la o parte coperta şi să treci direct la conţinut.
Îmi pare rău că n-ai înţeles nici tu ideea comentariului meu: nu-l viza neapărat pe autorul său, ci pe orice tânăr care gândeşte aşa. Dar dacă tot ai intrat în vizor, poţi să ţii cont de nişte sfaturi mici!
RăspundețiȘtergereCe TREBUIE, Adelin? :(
RăspundețiȘtergereScuze alina,
RăspundețiȘtergereMi-am dat seama de pe blog ca esti profesoara. Dar intelege-mi tristetea cand stiu ca de exemplu trebuie sa plec din tara pentru ca masterul care ma intereseaza nu exista la noi in tara.
Nimic, nu mai contează, daca mi-ai scos ochii pentru chestia aia. :P
RăspundețiȘtergereNu trebuie să-mi ceri scuze..pe blog suntem egali, numai că fiecare trage foc spre oala lui :(
RăspundețiȘtergereCât despre master, dacă vrei să faci altceva decât ce-ţi oferă sistemul în mod gratuit, trebuie să suporţi costurile, nu neapărat financiare.
Nu intelegi...chiar nu exista masterul. Nici profesori care sa il predea. Nici echipamente pe care sa lucrez.
RăspundețiȘtergereEi, atunci te aşteptăm pe tine, să vii în ţară şi să-l predai, după ce faci acest master!!!!
RăspundețiȘtergereTrebuie să facem ceva pentru ţara "asta", nu?
S-ar putea ca tara asta sa te mestece bine si cand te scuipa sa nu mai ramana din viata ta nimic. Nu zic nu, facem si pentru tara asta ceva. Dar cu masura.
RăspundețiȘtergereSă ştii că faza cu scuipatul se potriveşte foarte bine şi pentru marile instituţii din întreaga lume. Sunt de acord că ei când te scuipă, te scuipă cu tot cu bani. :)))
RăspundețiȘtergereBlakut, cunosti probabil care este politica de certificare intr-un anumit domeniu si ca este imposibil sa te califici intr-un anumit domeniu fara un examen de finalizare a studiilor. Bacalaureatul este una dintre evaluarile nationale care te mai urca cu o treapta pe Cadrul National al Calificarilor. Deci, vrem nu vrem, nu avem incotro. Vrem studii certificate, trebuie sa trecem prin aceste examene nationale. SImpla atestare a urmarii cursurilor liceale este irelevanta.
RăspundețiȘtergereCat despre clasicii romani, mi se pare o mare greseala daca nu ar mai fi studiati in liceu, asa cum mi se pare o pierdere teribila decizia de a nu mai studia gramatica limbii romane.
Vorbeai unde despre urechile care asculta Minune, asculta si Caragiale. Mi se pare totusi ca au si ei dreptul egal de a auzi, macar in treacat de ei, indiferent de modul lor de viata.
Am impresia ca detii viziuni elitiste...
Oricum, impresia cu care am ramas dupa aceasta postare este ca daca nici oamenii competenti nu mai sustin valorile, educatia si cultura, societatea intra clar in declin.
invatati, invatati si iar invatati :-D (n-o zic eu, a zis-o Lenin :)) )
RăspundețiȘtergereP.S. Poza cu diploma de bac este bestiala!
RăspundețiȘtergere@CORA: nu ziceam sa il scoata de tot, sper ca ai citit pana la capat... ci doar ca daca l-ar scoate acum, nu ar mai conta. Adica nimeni nu ar observa lipsa lui, pentru ca nu mai reprezinta o oglinda a pregatirii elevilor.
RăspundețiȘtergereIar despre clasici, nu sa-i scoata, dar sa ii invete (citeasca) la literatura, iar la limba romana sa studize... pai chiar limba romana: vocabular, exprimare, gramatica etc.
Blackut, am citit tot materialul tau, pe nerasuflate, pentru ca si eu am uneori diverse dileme pedagogice...Concluzia in urma lor a fost cea pe care am expus-o mai sus.
RăspundețiȘtergereAm observat fara doar si poate izul ironic al postarii.
Am citit, de asemenea, si comentariile tale si simt si eu o oarecare frustrare legata de ofertele masterale ale universitatilor. Spuneai ca nu are nici cine sa dezvolte un anumit domeniu, nici ca nu exista echipamente...De ce ar finanta Statul roman un domeniu - despre care inteleg ca este inovator? Ce au de castigat alesii din asta?
Care e solutia? Nu stiu, poate Alina aare dreptate si e o buna solutie sa fii tu revoluzionarul domeniului aici. Depinde acum de gustul pe care ti-l lasa Romania. :)
Optimismul meu caracteristic imi spune ca generatia noastra are potentialul necesar sa schimbe sistemul asta inclestat si amortit in care clocim...nu stiu daca avem si moralitatea necesara.
Oricum, ideea e sa nu coboram prea mult standardele in educatie, sa fim la fel de pretentiosi ca si pana acum. Poate candva reapare meritocratia - poate sta in mainile noastre sa o revalorificam!
Si mie mi se pare buna ideea cu "despartirea" celor doua domenii - literatura si limba romana - insa...cine sa plateasca atatia profesori?
Pot fi aceeasi profesori. Ideea e sa se puna accentul pe citit si gandit liber...acolo unde se poate. Fara tipare gata facute, comentarii date din "mosi stramosi"...
RăspundețiȘtergereNu cer coborarea standadelor, doar zic ca in momentul de fata aparatul cu care le masuram e stricat.