"Cel ce vrea sa afle adevarata odihna a sufletului sa lucreze smerita cugetare si va vedea ca in ea este toata bucuria si toata slava si toata odihna, precum in mandrie sunt toate cele impotriva."
De ce sunt de acord cu aceasta afirmatie? ei bine pentru ca am analizat-o cu atentie. Aceasta fraza a fost scrisa de un sfant filocalic (Dorotei). Acest sfant nu este singurul care afirma acest lucru. Intai de toate avem nevoie de smerita cugetare sau pe scurt trebuie sa fim smeriti. Inainte de ce? Inainte de infranare, inainte de frica lui Dumnezeu, care este inceputul intelepciunii, inainte de milostenie si credinta, prin care se curatesc pacatele. De ce? -pentru ca nici una dintre cele amintite nu se poate dobandi fara smerenie.
Cuvantul 'magic" prin care aratam ca suntem smeriti este 'iarta-ma'.
Suntem oameni cu slabiciuni, nu putem sa ne infranam, nu ne temem de Dumnezeu, nu suntem milostivi si nu credem suficient, dar smerit poate fi oricine.Smerenia nu cere un efort prea mare din partea ta, trebuie doar sa recunosti ca esti un nimic fara de Dumnezeu si toate vor curge de la sine. 'smerenia nu se manie si nu manie pe nimeni', orice necaz i s-ar intampla unui smerit, acesta nu se va putea mania pentru ca se va cerceta rapid pe sine si va descoperi ca merita sa i se intample acel necaz si va trece peste el fara suparari , ramanand in pace.
Interesant este cum imparte acest sfant mandria si smerenia. Aflam de la el ca exista doua tipuri de smerenie dupa cum exista doua tipuri de mandrie.
mandria de categoria I este atunci cand il clasificam pe cel de langa noi ca fiind nimic, iar noi ne credem superiori fata de el si sa recunoastem, suntem maestri la a face clasificari d'astea,la a fi carcotasi... A doua categorie se ajunge plecand de la aceasta si consta in insusirea tuturor ispravilor, si uita ca fara de ajutorul Lui Dumnezeu nu se misca un fir de par... La fel, dupa cum am spus mai inainte , smerenia este de doua tipuri: Prima categorie - cand ne consideram pe noi insine mai mici decat tot restul, Dar cam rar intalnesti in ziua de azi astfel de persoane... iar a doua categorie este aceea cand punem pe seama Lui Dumnezeu toate realizarile noastre... aici nu pot sa uit de bunica mea care la fiecare vorba spune "cu agiutoru' Lu' Dumnezeu am facut...". sau "Daca o sa-mi agiute Dumnezeu o sa...", aceasta este smerenia sfintilor.
Imi aduc aminte de o vorba a parintelui Arsenie de la Buda care spunea ca atunci cand spunem "iarta-ma" crapa dracul, toti dracii fug de la tine daca te smeresti. Toate le suporta dracul numai smerenia il sperie. Lui nu-i este frica de credinta pentru ca si el crede in Dumnezeu si cunoaste foarte bine slava Sa, nu-i este frica de post pentru ca el nu mananca niciodata, ceea ce il inspaimanta este Smerenia.
« Invatati de la Mine ca sunt bland si smerit cu inima, si veti afla odihna sufletelor voastre » ne spune Mantuitorul.
'Nimic nu foloseste pe oameni mai mult ca taierea voii lor.'
Cine zice ca este mai mare decat celalalt nu se cunoaste pe sine. Este de trebuinta sa ne cercetam cu atentie pentru a lucra smerita cugetare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu