Un alt fel de educatie

       Am citit in postari foarte interesante pe tema saptamanii si mi-am amintit de o postare de-a mea mai veche, pe care am s-o reiau aici...nu e vorba de educatia aceea clasica pe care majoritatea am primit-o acasa si la scoala, si nici despre educatia pe care copiii nostri o vor primi la fel, ci de un alt fel de "educatie", una pe care nu o cerem neaparat, dar suntem, fara sa vrem, tintele ei si mi.ar placea ca, daca aceasta "educare" tot se produce, sa fie macar una constructiva.
       Uof-ul meu, pe langa modalitatea in care este inteleasa astazi educatia in scoli sau in sanul familiei, e tot legat de educatie, dar ma refer acum la lipsa totala de educatie prin mass-media sau, mai mult, la "educarea" populatiei prin distrugerea criteriilor de selectie. Poate datorita bogatiei de intamplari in sfera politica din ultimele luni, media a fost ceva mai preocupata in acest sens si multe din cele prezentate in postarea mea nu sunt de actualitate pentru acest moment, dar trece campania si vor fi din nou....
        Nu avem cum sa facem abstractie de media, astea sunt vremurile pe care le traim, suntem aproape in permanenta conectati la televizor si la internet si, vrem-nu vrem, suntem bomboardati cu informatii care mai de care mai aberante pe aceste cai...Poate ca unii dintre noi reusesc sa selecteze si sa urmareasca numai ceea ce merita, ce aduce un plus de valoare educatiei, culturii, filosofiei lor de viata, dar cei mai multi nu reusesc si chiar nu ii consider pe ei vinovati...nu ne putem astepta ca, dupa atatia ani de 2 ore program tv, cateva ziare si reviste, populatia sa fie experta in a selecta ce urmareste.
        Este firesc ca omul, care are in el un sambure al curiozitatii , curiozitate care de multe ori este orientata gresit spre "ia sa vedem ce mai fac altii...ia uite ce-a facut ala, aia etc", este foarte usor de manipulat sa urmareasca toate aberatiile de stiri si de emisiuni care ii satisfac apetitul de "senzational". Si uite asa avem la tv numai stiri cu crime, violuri si alte oribilitati de-astea, avem stiri, dar si emisiuni intregi despre disparitii inexplicabile, nunti, botezuri, inmormantari din high-life-ul romanesc, incat tot romanul ajunge sa-si doreasca o nunta ca a Monicai Columbeanu sau, de-a dreptul morbid, o inmormantare ca a lui Dolanescu...ca sa nu mai vorbim de stirile din sfera manelelor si de programe care dau numai astfel de...schelalaieli (era sa zic muzica si sa jignesc astfel o multime de artisti adevarati).
       Sacrificam educarea populatiei pe altarul audientei. Se intampla si lucruri frumoase in tara asta, mai castigam cate un premiu la un festival de film, mai au loc lansari de carte si alte evenimente culturale...dar, in cazul de exceptie in care la stiri se mai da si un astfel de eveniment pe parcursul a 30 de secunde de emisie, trebuie neutralizat rapid prin cel putin 30 de minute despre nunta vreunui manelist, despre ce vorbe de duh a mai spus Becali si crime cutremuratoare, a caror descriere detaliata nu face decat sa incite la alte mizerii de acest fel. Nu sunt pentru musamalizarea stirilor proaste, dar nici pentru regularitatea prezentarii lor cu lux de amanunte umflate.
       Toate astea ne fac pe toti sa zicem : Doamne, ce natie suntem! pentru ca nu avem suficient acces si la lucrurile bune care se intampla si care ar mai crea un echilibru. In plus, omul se obisnuieste cu astfel de porcarii si, in mod firesc, cu timpul, nu mai gusta o emisiune frumoasa, un film bun, devine avid de senzational. In loc sa vada o emisiune de cultura, dintre putinele care se dau la tv, cel mai probabil cu audienta minima, sa asculte o muzica buna sau sa vada un film din care sa invete ceva, cauta postul unde Capatos il/o are invitat/a pe Naomi sau postul unde Oana Zavoranu isi da drumul la gura sau emisiunea de spalat creierii a Monicai Columbeau (daca o mai fi, dar cred ca a supravietuit, ca doar are audienta) si scapa din vedere simplitatea si frumusetea vietii, scapa din vedere ca viata inseamna altceva decat opulenta, fitze, bani castigati pe o coarda vocala stricata sau niste picioare ceva mai lungi si o cupa bogata la sutien.
        Si repet: nu ii consider atat vinovati pe cei care se complac in a admira aceste modele de parvenitism, lipsa de orice talent si bun simt, cat pe cei care promoveaza aceste modele in detrimentul unor valori reale, care exista!
        Citeam pe alte bloguri ca trebuie sa ne educam copiii in asa fel incat macar noile generatii sa se lepede de non-valori si sunt de parere ca si pe noi insine inca mai putem sa ne educam in acest sens, dar trebuie sa recunoastem ca, din pacate, atat noi, cat si copiii nostri, suntem supusi atacurilor continue ale informatiilor distrugatoare de neuroni si educatie...oricat am vrea, nu putem stopa accesul la mizeria mass-mediei, iar educatiei de acasa i se adauga inevitabil cea din scoli si din media.
       Insa goana dupa audienta distruge atat educatia de acasa, cat si pe cea din scoli, pentru ca si parintii, care nu pot fi toti intelectuali, oameni culti, ca asta e echilibrul societatii, sunt indoctrinati cu aceleasi "valori", iar colegii de scoala vorbesc a doua zi probabil numai despre cum a cantat Naomi "De-ai fi tu salcie" (am o mare problema cu acest moment "muzical" din orice emisiune!!!) sau despre ce si-a mai cumparat nu stiu ce vedeta si pe unde se mai plimba. Copiii, indiferent cat incerci sa le monitorizezi educatia, in afara de ce le oferi tu, vor lua lectii de viata de la Monica Columbeanu, de la fotbalistii si cantaretii, mai mult sau mai putin scoliti, dar care trec bacul...
                Nu ravnesc la cultura si spiritualitatea altora...in tari "civilizate", din Europa de exemplu, nu dau nume, incultura este indiscutabil mai adanca, oameni vazuti bine acolo, care castiga bine raportat la nivelul de acolo, nu cunosc notiuni elementare de geografie a continentului nostru, de istorie, literatura si altele...informatia se opreste la granitele tarii lor...ii banuiesc de aroganta, dar de fapt nu ma intereseaza cauza inculturii lor. Sa fim mandri ca, pe aceste meleaguri, exista inca un respect pentru cultura si pentru spiritualitate! Da, acest respect exista, il vad inca la o parte dintre oamenii din jurul nostru, care zic despre cineva, inca admirativ, ca e destept sau ca stie multe, dar nici cultura, nici spiritualitatea si nici respectul pentru ele nu sunt promovate si, daca nu facem ceva, riscam ca intr-adevar sa ne identificam, ca natie, cu aberatiile din mass-media.

          Citeam acum cateva luni un articol scris de un elvetian care a trait in Romania si care spunea ca parerea Europei despre noi este total gresita...el a gasit foarte multe lucruri frumoase in oamenii de aici, valori adevarate, dar nu poate invinui celelalte tari ca au asa pareri, pentru ca ei ne vad asa cum ne aratam. Imi pare rau ca nu am gasit mail-ul cu acest articol, dar imi amintesc ca facea un paralelism foarte inspirat intre faptul ca Europa ne considera un popor de romi si faptul ca televiziunile noastre dau n emisiuni despre romi, exagereaza (putin spus) in a promova o muzica pe care bietul om nu o intelegea deloc (cine-l invinuieste?!) numita "manele", ca revelioanele tv romanesti abunda in vedete care canta asa ceva si in scenete de un dezavarsit prost-gust. Si mare dreptate are nenea elvetianul cand ne critica pentru ca nu suntem in stare sa aratam ce putem, reusind sa scoatem in fata doar ce e mai prost si cu care, in mod justitficat, altii ne identifica. Asta este reclama pe care mass-media ne-o face!
         Sunt oameni care spun ca "pe perioada de criza ies oamenii de valoare la suprafata", asta este si parerea mea si sunt sigura ca, in plan cultural, lucrurile se vor schimba, iar oamenii, mai devreme sau mai tarziu, vor reveni la un sistem de valori sanatos, dar ce putem face sa se intample mai degraba mai devreme decat mai tarziu?! Nu putem astepta ca statul de exemplu sa faca ceva si nu doar pentru ca si cei care inseamna statul sunt indirect interesati de audienta construita pe mizerie, dar si pentru ca, chiar de n-ar fi asa, autoritatile ar putea sa cenzureze doar anumite categorii de informatii, pe cele care reprezinta atacuri concrete si exprese la educatie, morala, etica, nu si pe cele care sunt un atac la bunul simt sau atacuri indirecte la imaginea tarii si la educarea oamenilor, pentru ca ar lovi in libertatea de exprimare si in transparenta in informare.
        Asa incat, singurul lucru care imi vine in minte, ar fi sa incetam sa le mai facem audienta celor care ne indoctrineaza cu aberatii, astfel, pentru cei care exceleaza in porcarii, sa nu mai memoram in televizoare posturile respective, ca sa nu riscam sa le oferim nici macar 1 secunda de audienta cat schimbam canalele, pentru altii care mai au si programe cat de cat normale, sa nu mai zabovim in timpul celor proaste. Recunosc ca nu stiu daca este o solutie viabila si cu efect, altfel decat la nivel individual, dar poate, cine stie, vom reusi sa mai zdruncinam audienta si sa tragem un semnal de alarma ca ne-am saturat sa fim tratati ca o natie cu un IQ minim.
        Poate, inca o solutie ar mai fi sa scriem...asa cum fac eu acum, asa cum faceti voi de multe ori, si eventual, sa le trimitem si Intaltimilor lor, sugativele de audienta, mesaje de acest gen...cu cat vor primi mai multe, cu atat vor intelege ca targetul lor de audienta se limiteaza din ce in ce mai mult...Ceva mai extrem, ma gandeam la o actiune in masa sau, mai degraba inactiune, in sensul ca, in anumite zile, sa tinem televizoarele inchise la orele la care ei asteapta maxima audienta...Sunt doar niste idei, habar nu am daca ar functiona intr-adevar vreuna, pentru ca, pana acum, nu mi-am propus niciodata vreo reactie, altfel decat individuala, la bombardamentul negativ al lumii inconjuratoare.
        Ditamai postarea :)) si tot nu mi se pare destul pentru a desfiinta, macar in felul asta, manipularea in directii complet eronate de catre cei care ne informeaza, ne distreaza si ar trebuie sa ne si educe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu