Apel disperat de la Victoria

Am primit pe mail un apel disperat de la o adresa care nu spune nimic, urmatorul material. Nu-l comentez, il las asa cum este...

Ne-am hotărât să vă transmitem dumneavoastră această ultimă şi disperată încercare de a supune atenţiei opiniei publice problemele grave cu care ne confruntăm în zona oraşului Victoria în ceea ce priveşte poluarea mediului (a apei şi aerului), deoarece acum câţiva ani (vreo 3-4 dacă nu greşim) aţi fost singurul care a încercat să facă ceva pentru a stopa nenorocirea care ne macină viaţa şi care provine, aşa cum sperăm că vă amintiţi, din instalaţiile PUROLITE SA.

Suntem angajaţi ai Primăriei Victoria şi locuitori ai oraşului şi comunelor învecinate, dar sperăm că veţi înţelege necesitatea pe care o resimţim de a ne proteja identitatea (cel puţin deocamndată) cu atât mai mult cu cât tot ceea ce o să vă povestim în continuare va putea fi confirmat ulterior(dacă veţi dori acest lucru) de primarul nostru, oficalii Consiliului Local şi alte personae, cu atât mai mult cu cât pe adresa primăriei sunt înregistrate zeci de reclamaţii şi sesizări, dar, din păcate şi priamarul pare să fie neputincios în lupta cu caracatiţa financiară..

Au trecut 3 ani, dar situaţia nu numai că nu s-a rezolvat (în sensul opririi poluării) dar a devenit mult mai gravă, cu atât mai mult cu cât instituţiile de control abilitate şi pe care Primăria, Consiliul Local Victoria şi noi, cetăţenii, le-am sesizat nu au intervenit deloc, ba mai mult, din acest an au binevoit să înceteze monitorizarea poluării cu amine, căci, vezi doamne, dacă indicatorul nu se mai măsoară, el nu mai există.

Dar iată, pe scurt, cum mai arată situaţia cu care suntem nevoiţi să ne confruntăm zilnic:

Locuitorii oraşului Victoria, majoritatea angajaţi sau foşti angajaţi ai la firmele de pe platform chimică, suntem nevoiţi să suportăm, pe o rază de 100 km, poluarea cauzată de deversarea apelor uzate din instalaţiile chimice (pline de amine provenind din instalaţiile Purolite SA şi Sparomex SRl Victoria) direct în Olt. Evident tot depunem memorii dar după cum spuneam nimeni nu ne i-a în serios, şi totul e cu atât mai grav cu cât copii ni se îmbolnăvesc, animalele se nasc cu malformaţii, păsările mor pe capete după ce intră în pâraiele din satele Corbi şi Ucea, iar peste toate, când s-au făcut disponibilizări la Purolite, au fost disponibilizaţi tocmai ce bolnavi, iar culmea, aceştia erau bolnavi tocmai pentru că lucraseră în combinat.

Instituţiile statului (Garda de mediu, Apele Române ,etc) ne tot spun că cică nu este nici o poluare ci doar disconfort cauzat de miros. “Mirosul” ăsta însă împidică orice iniţiativă. Nu creşte şi nu se dezvoltă nimic, iar autorităţile ne recomandă cu căldură să ne apucăm de turism, variant viabilă doar dacă turişti n-ar avea întradevăr miros.

În 2007 (deci după ce a-ţi fost pe la noi) Viromet Sa a obţinut de la APM Sibiu autorizaţia integrată de mediu, cu menţiunea că ar fi respectat integral măsurile din “Programul de Conformare”. Cineva însă a ţinut să constate îndeplinirea tuturor condiţiilor deşi darea în exploatare a cuvei biologice nr.6 (prevăzută pentru 2007) care ar fi trebuit să împiedice răspîndirea mirosurilor şi contaminarea cu amine nu a fost realizată nici pănă azi. Şi asta în condiţiile în care conducerea SC INTERAGRO SA a alocat un million de euro pentru realizarea unei cuve biologice închise care la final demonstrează că este complet ineficientă.

Ca să ne convingem că “totul este ok” specialiştii au achiziţionat un aparat numit cromatograf ce “demonstrează” că noxele sunt în limitele admise şi arată lipsa acestora în laborator deşi practic nu poţi respira.

Ce au făcut responsabilii de la Apele Române? În anul 2008 au scos din autorizaţia de gospodărire a apelorparametrul „concentraţia aminelor” (care la fiecare măsurătoare depăşea limita maxim admisă de 0,5mg/l) şi au introdus parametrul „azotul total”.

Cât despre celebră cuvă nr.6, aceasta este atât de „bună” încât apele aminice ies cu aceeaşi concentraţie cu care au intrat iar ulterior se evaporă în atmosferă.

Problema asta am tot reclamato dar Garda de mediu din Braşov şi Sibiu constată cu obstinaţie că situaţia este normală.

Cu procedează angajaţii staţiei de epurare? Dat fiind că ambele cuve de neutralizare sunt înfundate încă din decembrie 2008 cu şlam provenit de la varul cu care se neutralizează apele acide, apele aminice sunt stocate în staţie în timpul zile iar noaptea sunt deversate în Olt.

Controalele? Sunt anunţate din timp, iar la momentul respectiv apele reziduale sunt diluate cu apa provenită de la hidranţii PSI din staţie, controlul ar trebui făcut noaptea şi neanunţat, dar...................

În speranţa că veţi da curs solicitării noastre de a completa şi publica aceste fapte vă mulţumim anticipat şi vă asigurăm de respectul nostru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu